StoryEditor

Za telefón a internet nebudeme platiť viac

16.12.2008, 23:00
Autor:
(kas)(kas)

Poplatky za rozhlas a televíziu či faktúry za telefón a internet sa v novom roku zmenia na eurá a zaokrúhlia podľa vopred stanovených pravidiel. Po prechodnom období však nikto nevylučuje úpravy v jednotlivých sumách.
Poplatky za rozhlas a televíziu
Koncesionárske poplatky zmenili v apríli tohto roka nielen svoj názov, ale aj výslednú sumu. Ceny by mali byť podľa odhadov stabilné dlhšie obdobie, respektíve po najbližšiu novelu zákona. Vykazovanie koncesionárskych poplatkov má na starosti Slovenská pošta, i keď poplatky spravuje Rozhlasová a televízna spoločnosť. Podľa riaditeľa Vladimíra Šujana sa od januára nemení výška úhrad za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom. Ich výšku totiž určuje osobitný zákon. Prvé predpisy v eurách dostanú občania už v januári.
Staronové sadzby
Po novom platia domácnosti a podnikatelia rozdielne sadzby. Po zmene meny sa prepočítajú mesačné sumy na eurá a zaokrúhlia v prospech platiteľa úhrady. "Reálne to znamená, že základná sadzba pre občanov je stanovená zákonom na 140 korún mesačne, a tak občan zaplatí od prvého januára 4,64 eura," hovorí Šujan. Pre platiteľov polovičnej sumy to znamená 2,32 eura mesačne.
Pre zamestnávateľov zákon stanovuje mesačnú výšku úhrady v závislosti od počtu zamestnancov. "Podľa toho zaraďujeme zamestnávateľov do jednej z piatich skupín," dodáva Šujan. Od prvého januára bude prvá skupina zamestnávajúca od 3 do 9 zamestnancov platiť 4,64 eura, druhá skupina, ktorá zamestnáva od 10 do 49 zamestnancov, bude platiť 18,58 eura, tretia skupina, ktorá zamestnáva od 50 do 249 zamestnancov, bude platiť 79,66 eura. Firmy s počtom zamestnancov od 250 do 999 patria do štvrtej skupiny a za služby rozhlasu a televízie zaplatia 199,16 eura. Piatu skupinu tvoria firmy nad tisíc zamestnancov a tie budú od januára platiť 464,71 eura.
Orange bez zmien
Euro nebude mať takmer žiaden vplyv na zákazníkov jednotlivých operátorov. Poplatky za telefón a internet sa po prvom januári jednoducho prepočítajú konverzným kurzom na euro a zaokrúhlia tak, ako to na cenovkách vidíme počas duálneho zobrazovania. "Poplatky za služby a všetky ceny, ktoré uvádzame, budú aj naďalej prepočítavané konverzným kurzom. Zmení sa iba poradie uvádzaných súm, na prvom mieste suma v eurách, za ňou informatívne suma v slovenských korunách," spresňuje Ivica Hricová zo spoločnosti Orange. Zákazníkov najväčšieho operátora nečaká ani v blízkej budúcnosti zvyšovanie poplatkov. Prvé faktúry v novej mene začne Orange vydávať od januára budúceho roka. Jednotlivé položky budú v eurách zaokrúhlené na štyri desatinné miesta a výsledná suma na dve desatinné miesta.
Akcie v Telefónike
Podľa slov hovorcu spoločnosti Telefónica O2 René Parák sa ceny za súčasné programy meniť nebudú. Cenníky sa po Novom roku preklopia na euro tak, že na prvom mieste bude uvádzaná cena v aktuálnej mene a na druhom koruna. René Parák dodáva, že Telefónica zverejní nové cenníky už siedmeho januára. Zatiaľ sú "euroakcie" predmetom obchodného tajomstva, no terajších aj potenciálnych klientov by mali prekvapiť minimálne "europekné" sumy programov a služieb.
T-Com nezdražie
Najväčšia kampaň prebieha práve v období vianočných a novoročných sviatkov. Na zákaznícky príťažlivé obdobie stavil aj T-Com a T-Mobile. Ceny v reklamných kampaniach sú v tomto období uvádzané v korunách, no zákazník sa dozvie vždy aj cenu v eurách. Na tom sa nič nezmení ani po Novom roku, prednosť bude mať však suma v platnej mene. Zákazníci sa nemusia obávať zdražovania, pretože spoločnosť T-Com ako prvá z telekomunikačných spoločností podpísala Etický kódex pre zavedie eura, čím sa zaviazala nezvyšovať ceny svojich služieb. Pre nové akcie v budúcom roku však platí pravidlo, aby boli euroceny pre zákazníkov zaujímavé nielen výškou, ale aj ľahko zapamätateľné.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:39