StoryEditor

Vodič dostáva úlohy priamo do kabíny svojho auta

11.08.2008, 00:00

Spoločnosť Trans Technic prináša na náš trh technológiu na monitorovanie vozidiel, počnúc podrobným sledovaním polohy vozidla pomocou GPS technológie, až po sledovanie prevádzkových parametrov vozidla. Prenos získaných údajov i komunikácia medzi centrálnym dispečerom a vozidlom sa deje pomocou GPRS komunikačnej technológie, ktorá je súčasťou tohto systému. "Základnou časťou technického vybavenia vozidla je mobilná riadiaca jednotka. Je to počítač umiestnený vo vozidle, ktorého úlohou je spracovať vstupné dáta aj v jeho vedľajších zariadeniach, ako sú strojové mechanizmy, prídavné nádrže, váhové snímače," vysvetľuje Stanislav Hutňan, riaditeľ spoločnosti Trans Technik. Táto technológia umožňuje určiť polohu vozidla v zemských koordinátach pomocou modulu GPS, ktorý zabezpečuje zber údajov z GPS satelitov.
Úlohy počas jazdy
Prijaté informácie sa ukladajú do pamäte v mobilnej riadiacej jednotke a priraďujú sa k ďalším nameraným hodnotám a príslušným časovým údajom. Tretím modulom tohto systému je konzola, ktorej úlohou je zabezpečiť komunikáciu medzi vodičom a dispečerom. Na konzole sa zobrazujú informácie, ktoré dispečer zadáva a vodič dostáva pracovné úlohy priamo do vozidla. Prenos dát pomocou mobilných operátorov zabezpečuje modem. Dispečerské pracovisko umožní komunikáciu s mobilnou riadiacou jednotkou a spracúva sledované údaje. Získané informácie dispečing ďalej vyhodnocuje a operatívne sa rozhoduje. Tento systém je pre firmy s veľkým vozovým parkom a početnými výjazdmi.
TransTechnic v dopravnej telematike
Dopravná telematika je bezdrôtová technológia zberu prevádzkových informácií z automobilov na ich ďalšie spracovanie. Využíva moderné informačné technológie GPS, GSM, GPRS a podobne. Telematika je prvou veľkou "konvergenčnou aplikáciou" zbližujúcou svet komunikácie a výpočtovej techniky. TransTechnic je v ponímaní dopravnej telematiky bezdrôtový komunikačný systém, špeciálne aplikovaný pre automobily, ktorý poskytuje vodičovi informácie, diagnostiku, správy, cestovné i bezpečnostné služby. Dopravná telematika slúži na plánovanie, riadenie a kontrolu dopravných procesov. Ide v nej predovšetkým o prenos dopravných informácií medzi dopravnou sieťou a dopravnými prostriedkami (posádkami, vodičmi, dispečingami, bezpečnostnou službou), ktorý umožňuje optimalizovať pohyb dopravných prostriedkov. Tým sa zvyšuje kapacita dopravy, bezpečnosť prevádzky a znižujú sa nežiaduce účinky na ekonomiku prevádzky. Nasadenie systému TransTechnic dokazuje, že návratnosť investície do systému TransTechnic sa pohybuje v rozmedzí jedného až dvoch rokov od jej uvedenia do praxe v závislosti od typu prevádzky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 00:07