StoryEditor

Chcú dobré podmienky na biznis

11.01.2009, 23:00
Autor:
(kas)(kas)

Čo by ste chceli zmeniť na podnikateľskom prostredí na Slovensku?

Július Krošlák, konateľ spoločnosti, KTK -- Topoľčany, výroba montážnych panelov a dyhovaných dielcov: Na podnikateľskom prostredí na Slovensku by som zmenil veľmi veľa vecí. Medzi tie najakútnejšie považujem získanie stability v odbyte, zlepšenie platobnej disciplíny tak, aby lepšie fungovali úhrady, a aby všetky platby bežali tak, ako majú.

Vladimír Čavojský, ADS drevové systémy -- Žilina: Za najväčší problém, ktorý nepriamo súvisí s podnikateľským prostredím na Slovensku, považujem vymožiteľnosť práva, ktorá je zložitá najmä pri vymáhaní práv a pohľadávok zo zmluvných vzťahov. Práve zlepšenie vymožiteľnosti práva by podnikateľom uľahčilo v mnohých smeroch podnikanie a podporilo realizáciu ich podnikateľských zámerov.

Katarína Vrabcová, výkonná riaditeľka, Eurobal -- Bratislava, distribúcia obalových materiálov: Z môjho pohľadu by som na jednej strane navrhovala zjednodušenie rámcovej legislatívy určenej pre podnikanie hlavne pre stredných a drobných podnikateľov, a na druhej strane by som na Slovensku sprísnila zákony upravujúce nečestnú konkurenciu. Mojím osobným želaním by tiež bolo zlepšiť kultúru podnikania na Slovensku.

Roman Košťál -- konateľ spoločnosti, Grandstone -- Bratislava, stavba teplovzdušných kozubov z prírodného kameňa: Za najväčší problém slovenského podnikateľského prostredia považujeme neúnosné odvodové zaťaženie zamestnávateľov.

Miroslav Žiačik, špecialista pre externú komunikáciu, Continental Matador Rubber -- Púchov: V minulom roku nás najviac zaťažili zmeny v Zákonníku práce, ktoré znevýhodnili podnikateľské prostredie a sú skôr na strane zamestnancov ako na strane zamestnávateľov. Ďalším bodom je vysoké odvodové zaťaženie. Uvítali by sme aj väčšiu podporu proexportnej politiky, ktorá je pre firmy zamerané na vývoz nesmierne dôležitá. Pomohlo by aj zvýšenie transparentnosti konania orgánov štátnej správy a samosprávy. Privítali by sme aj pokračovanie decentralizácie štátnej správy na samosprávu. Čo sa týka nás, ako chemickej fabriky, problémom je nejednoznačne formulovaná legislatíva v oblasti enviromentálnych požiadaviek. Situáciu komplikujú aj emisné kvóty požadované od Európskej únie, ktoré nevyhovujú väčšine podnikateľov z nášho prostredia.

Robert Kičina, riaditeľ, Podnikateľská aliancia Slovenska: Napriek tomu, že sa vláde podarilo dotiahnuť zavedenie eura do úspešného konca, v problematických oblastiach, ktoré podnikateľov obmedzujú, sme nezaznamenali takmer žiadne zlepšenie. Jedinou svetlou výnimkou je založenie jednotných kontaktných miest a teda zjednodušenie zakladania podnikania. Nedočkali sme sa teda žiadnych reforiem, ktoré by uľahčili podnikanie a boli ďalším silným impulzom hospodárskeho rastu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 09:31