StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

10.09.2007, 00:00

Už minulý týždeň po vysokých nárastoch indexov v posledných dvoch týždňoch, sa dostavila na trhy mierna korekcia, keď investori realizujúci krátkodobé zisky stiahli indexy v priemere o 2,5 percenta dole. Najviac zasiahnutý bol maďarský BUX, ktorý stratil tri percentá. WIG20 prišiel o 2,7 percenta a PX zakončil so stratou 1,5 percenta.
Český trh, síce bohatý na správy, bol v konečnom dôsledku vo veľkej miere ovplyvňovaný situáciou na svetových trhoch. Prím hral opäť gigant ČEZ. Štát začal predávať akcie ČEZ, z dlho ohlasovaného sedempercentného balíka. To by malo mať z krátkodobého hľadiska negatívny vplyv na vývoj ponuky. Generálny riaditeľ spoločnosti informoval, že ČEZ má záujem o vybudovanie jadrovej elektrárni v Poľsku so spoločnosťou PGE, kúpu uhoľnej elektrárne Silesia v Poľsku či vybudovanie hydroelektrárne Mala Reka v Macedónsku. S dôležitou správou vyrukovala aj spoločnosť CETV, ktorá po dohode s Ihorom Kolomojkijom oznámila zvýšenie podielu v najväčšej TV stanici 1+1. Táto akvizícia spolu s rastom ukrajinského trhu by mala spoločnosti priniesť do budúcnosti niekoľkonásobné zvýšenie tržieb a zisku.
V Poľsku sa opäť rozvírila diskusia o spojení dvoch najväčších finančných ústavov v krajine, PKO -- aktuálne najväčšej banky čo do trhovej kapitalizácie a PZU ako najväčšej poľskej poisťovne. Generálny riaditeľ PKO Rafael Juszczak povedal, že pokiaľ nebude v najbližšom čase žiadna spolupráca s PZU možná, vytvorí banka vlastnú poisťovaciu dcérsku spoločnosť v druhej polovici budúceho roku. To by vytvorilo spoločnosť gigantických rozmerov ako ČEZ a zrejme by pritiahlo množstvo investorov.
Na poli energetického sektora sa schyľuje možno k väčšej konsolidácii. Z Ruska je čím ďalej tým viac ohlasov o strategickom vstupe jedného z kľúčových hráčov -- Gazprom a Lukoil, na trhy v strednej Európe. Záujem by zrejme bol predovšetkým o maďarský MOL, no vo výhľade by sa mohol ocitnúť aj PKN Orlen či OMW. Zrejme preto sa PKN zaujíma o kúpu konkurenta Lotos a OMW sa snažil prevziať akcie MOL-u. MOL však tento týždeň posilnil svoju obrannú stratégiu tým, že predá ČEZ-u desaťpercentný podiel svojich akcií, ktoré by mal ČEZ financovať z vlastných zdrojov, ako aj z chystanej emisie Euro bondov v hodnote štyroch miliárd eur.
Podľa nášho predpokladu, prepad minulého týždňa by mal byť nádychom trhu pred novým rastom. Tento týždeň očakávame zatiaľ len mierny nástup v rozmedzí jedného až dvoch percent. Budúci utorok však zasadá banková rada americkej centrálnej banky, ktorá bude rozhodovať o prípadnom znížení hlavnej úrokovej sadzby. Trh očakáva zníženie na päť percent, no jedna z najväčších investičných bánk, Goldman Sachs, vydala v piatok odhad na zníženie sadzby až na 4,75 percenta. Zníženie by tak mohlo podporiť koncoročnú burzovú rely.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:21