StoryEditor

Poradňa Kariéry

07.05.2009, 00:00
Autor:
SOVSOV

Je lepšie nastúpiť do prvého zamestnania skôr v slovenskej alebo v zahraničnej firme?
Ťažko odpovedať jednoznačne. Zahraničné firmy podľa štatistiky bývajú viac ziskové, produktívne a celkovo úspešnejšie, dobre organizované, s kvalitným know-how. Majú taktiež vyššie požiadavky na svojich zamestnancov. Môžete však iste natrafiť na veľmi úspešnú slovenskú firmu a naopak, na "zlú" zahraničnú. Mladí ľudia spravidla chcú začať prax v zahraničnej spoločnosti a sľubujú si od toho, že získajú dobré pracovné skúsenosti, prehĺbia si znalosť cudzích jazykov a získajú väčšie šance pre ďalší rozvoj. Nie vždy to tak je, takže je predovšetkým na každom, aby si vybral takú firmu, ktorá bude zodpovedať jeho profesijným zámerom a naturelu. 
Koľko rokov je optimálne pracovať u jedného zamestnávateľa a kedy už človek pôsobí ako fluktuant?
Záleží na veku, skúsenostiach, pozícii. U mladých ľudí sa predpokladá, že nie sú úplne vyhranení a že vystriedajú viac pozícií v relatívne krátkom čase. Čím je však človek starší, tým istejší by si mal byť svojou voľbou zamestnania a mal by byť teda vo svojom zamestnaní stabilnejší, snažiť sa rozvíjať svoju kariéru v rámci jednej firmy, byť lojálny. To je taktiež zamestnávateľmi cenené. Jeden či dva roky práce v jednej firme je preto veľmi málo, a ak je takých "preskokov" v CV viac, personalista v nich vidí varovný signál.
Je veľké riziko aj v súčasnom stave krízy dať si po mnohých rokoch pracovného pomeru "pauzu" a v pokoji zvažovať, čo ďalej?
Do veľkej miery to záleží na vašej ekonomickej situácii. Nie každý si môže dovoliť zostať doma dlhší čas. Dôležité taktiež je, kto také rozhodnutie robí. U ľudí s kratšou praxou a menšími skúsenosťami také prestávky nie sú príliš vhodné. Ak ide o človeka v produktívnom veku, je taký krok možný, ak sa opiera o hodnovernú a úspešnú doterajšiu kariéru. U starších ľudí však nie je možné nespomenúť riziko, že dlhší pracovný výpadok by mohol mať negatívny dosah. Pozitívne sú hodnotené medzery v CV zo študijných dôvodov -- napr. zahraničný jazykový pobyt.

Odpovedala: Alica Domanická, Marketing Director LMC

Otázky posielajte na
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 08:33