StoryEditor

Nové centrum na investičnej mape

Krajiny bývalého ZSSR poskytujú obrovské možnosti na podnikanie, zo Slovenska sú aktívne len finančné skupiny a niektoré firmy.

EÚ uznala Rusko ako krajinu s vyspelou trhovou ekonomikou iba pred desiatimi mesiacmi na summite v Helsinkách. Imidž Ruska sa v očiach potenciálnych investorov a obchodných partnerov zjavne zlepšil. Až 94 percent investorov pôsobiacich na ruskom trhu hodnotí svoju činnosť ako úspešnú a plánujú v Rusku expandovať. Prírastok HDP za minulý rok bol 6,8 percenta a opieral sa o zrýchlenie spotrebiteľského a investičného dopytu. Ruská ekonomika prudko rastie, zvyšuje objem investícií, rozvíja regióny, uskutočňuje ekonomické a sociálne reformy.
Ratingová spoločnosť Fitch Ratings zvýšila kreditový rating Ruska na kategóriu BBB a agentúra Standard&Poor´s udelila Rusku kategóriu BBB+ v oblasti dohodových záväzkov v cudzej mene. Podľa indexu investičnej atraktívnosti v priamych zahraničných investíciách obsadilo Rusko 6. miesto. Investorov na ňom priťahuje rastúca kúpna sila obyvateľov, vysoká rentabilita investícií i daň zo zisku vo výške 24 percent, daň z príjmov fyzických osôb 13 percent a maximálna DPH 18 percent.
Kellner expanduje
Aj podľa tohto sa rozhodla konať najväčšia česká finančná skupina PPF českého podnikateľa Petra Kellnera, ktorá prostredníctvom spoločnosti Russia Finance Corporation získala minulý týždeň päťpercentný podiel v ruskej Nomos Bank. Tá sa podľa objemu spravovaných aktív zaraďuje na koniec druhej desiatky ruských bánk. Hovorca PPF Alexej Bechtin nám k oznámenej transakcii povedal, že jej cieľom je vytvorenie významnej univerzálnej bankovej skupiny v Rusku, ktorá by využila synergiu medzi Nomos Bank s dobrou pozíciou v korporátnom bankovníctve a Home Credit & Finance Bank, ktorá sa zaoberá predovšetkým spotrebiteľskými pôžičkami. Cestou k vytvoreniu takejto štruktúry je strategické partnerstvo medzi PPF Group a akcionármi Nomos Bank, ktorého rámec sa predpokladá uzavrieť vo štvrtom štvrťroku 2007. Pre zaujímavosť, Home Credit expanduje i do Kazachstanu a Číny.
Kellner a jeho PPF v Rusku už pred časom investovali 1,4 miliardy Kč do nadnárodnej spoločnosti, ktorá vlastní taviace pece a má podiel na obchode so zinkom v Rusku a Kazachstane.
Štvrtá banka vedľa Kremľa
Ani slovenské finančné skupiny nemienia prísť o príležitosť zhodnotiť svoje aktíva na prebudenom ruskom trhu. V bankovníctve podniká kroky skupina J&T. Podľa hovorcu Maroša Sýkoru, v ruskej banke Tretij Rim, ktorú kúpili pred štyrmi mesiacmi, prebieha reštrukturalizácia a príprava na jej hlavné poslanie - privátne bankovníctvo, projektové financovanie a obchodovanie na kapitálovom trhu. "Je to odrazový mostík budúcich aktivít. Ide hlavne o realitný development a korporátne investície v oblasti cestovného ruchu a hotelov. Začneme s výstavbou hotela v Moskve a postupne postavíme v Rusku hotel v každom meste s viac ako miliónom obyvateľov. Pripravujeme tam projekty, ktoré zodpovedajú ruským dimenziám. Napríklad dva projekty budú asi trikrát väčšie ako je River park v Bratislave." Prioritou J&T - v jej v poradí už štvrtej banke - je posilnenie kapitálu banky a rýchly nárast jej bilančnej sumy. Tretij Rim bude sídliť v blízkosti Kremľa, čo už predznamenáva výnimočnosť budúcej klientely.
Ďalší slovenský finančný žralok Penta Group, ktorý si otvoril pobočku v Moskve už pred rokom, zatiaľ len analyzuje možnosti, ako sa presadiť na ruskom trhu. "O kúpe banky neuvažujeme. Nie sme typ investora, ktorý sa špecializuje odvetvovo, ale smerujeme tam, kde vidíme pridanú hodnotu pre naše pôsobenie a vytvorenie zisku. Zatiaľ ťažko povedať, či vstúpime do ruskej energetiky, pretože vidíme možnosti napríklad v ruskom retailovom trhu," informoval hovorca Penty Martin Danko. Rovnako zaujímavé bude pre ňu vyhodnotiť možnosti na Ukrajine a v Bielorusku, keďže o tieto trhy má taktiež záujem.
Stratené pozície
Z globálneho hľadiska však Slovensko hospodársky na ruskom trhu oproti stavu pred rozpadom Československa veľa stratilo. Podľa ruských expertov sme nepremyslene vyprázdnili pozície, čím sa otvorili možnosti pre konkurenciu zo Západu. Experti zdôrazňujú, že ak by po roku 1989 zostala RVHP pôsobiť v určitej forme, SR so svojou geopolitickou polohou mohla plniť funkciu mosta na vstup firiem na ruský trh. Slovensko sa však v 90. rokoch mimoriadne orientovalo najmä na prílev investícií. Príznačné je, že aj agentúru SARIO, ktorá má v štruktúre i odbor zahraničného obchodu, ľudia vnímajú skôr ako investičnú agentúru. Podľa Roxany Maliti z obchodno-ekonomickej sekcie Veľvyslanectva SR v Moskve by bolo treba vydeliť viac financií na obchod, podporu exportu, propagáciu Slovenska a na jeho účasť i účasť slovenských firiem na veľtrhoch. Slovensko podľa nej akútne potrebuje "zdravú promotion". "Okrem nej musí reštrukturalizovať aj svoju exportnú politiku. Napríklad Česi svojho času múdro vytvorili štruktúru Czech Trade, ktorá sa zaoberá podporou exportu. Pracovníkov Czech Trade vysielajú na pôsobenie do zahraničia, kde pomáhajú pri uzatváraní konkrétnych obchodov. Okrem toho pôsobia na ambasádach ČR vo svete i obchodní diplomati," dodáva Maliti.
Úvery podnikateľom
Krátkodobé a dlhodobé úvery poskytuje našim exportérom do Ruska a SNŠ slovenská Eximbanka. Podľa informácií obchodno-ekonomickej sekcie slovenskej ambasády v Moskve sú teraz najväčšie aktivity financované Eximbankou v stavebníctve. Ale slovenský kapitál získava podľa nich percentá v bankách aj prostredníctvom ďalších, napríklad Ľudovej banky či Tatra banky, a to nielen v Rusku, ale i v Kazachstane.
Českých podnikateľských aktivít, ktoré v Rusku podporujú české banky, je viac. Medzi nimi, ako nás informovala obchodno-ekonomická sekcia slovenskej ambasády v Moskve, figurujú najmä Komerční banka a Obchodní banka. Od polovice 90. rokov je v Rusku aj Prvá česko-ruská banka, český podiel v nej je síce predaný, ale stále podporuje i českých podnikateľov na ruskom trhu. Aj ďalšie veľké české banky, ako ČSOB a Česká exportní banka, operujú z Česka pri podpore českého exportu i českého podnikania v Rusku. Česká exportní banka má podpísanú dohodu s ruskou Vneštorgbankou o vzájomnom poskytovaní záruk pri financovaní exportu. Napríklad najväčšiu českú investíciu v Kazachstane, závod na výrobu automobilov Škoda v Usť-Kamenogorsku, financuje Obchodní banka.
Úspešní priekopníci
Medzi dvoch najúspešnejších slovenských priekopníkov na ruskom trhu patrí už desať rokov Matador (ten je aj v Kazachstane) a o niečo kratšie Grafobal v Rostove na Done. Aj ten plánuje rozšíriť aktivity do iných ruských regiónov a skúma i kazašský polygrafický trh. "Matador sa však nevyhol globalizácii v podobe príchodu nemeckého Continentalu do svojej firmy a, paradoxne, z dlhoročných skúseností a profesionálneho potenciálu Matadoru bude podľa mňa na ruskom trhu ťažiť Continental," myslí si Maliti zo slovenskej ambasády. Z ďalších našich firiem úspešne prenikajúcich do Ruska pripomína žilinské Elteco, výrobcu systémov nepretržitého elektrického napájania, ktorý je aj na Ukrajine, v Bielorusku a v Kazachstane, firmu Adrian z Banskej Bystrice, výrobcu infračervených plynových vykurovacích zariadení pre priemyselné objekty, firmu CSM Ruslan, výrobcu cestnej stavebnej techniky či Konštruktu, ktorá pôsobí v Tatársku. V Rusku má podľa nej aktivity aj Pastorkalt, dodávateľ chladiarenskej techniky z Nových Zámkov, v stavebníctve Dopravoprojekt, Geoconsult či Váhostav (niektoré s pobočkami aj v Kazachstane), v energetike VÚJE, SES Tlmače, Istroenergogroup alebo v polygrafickom priemysle Neografia Martin, produkujúca knihy pre ruský aj kazašský trh.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 00:07