StoryEditor

Trhy pokračovali v poklese

13.01.2008, 23:00

Ani druhý týždeň v novom roku nepriniesol obchodníkom veľa radosti a dôvodov na optimizmus. Trhy pokračovali v poklese a niektoré z indexov sa blížia už k strate desať percent za tento rok. Relatívne najlepšie sa darí iba veľkým spoločnostiam, ktoré majú svoje aktivity diverzifikované po svete.
Šéf americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke vo svojom štvrtkovom prejave naznačil, že banka je pripravená pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb, aby tak reagovala na zhoršujúci sa stav americkej ekonomiky. Údaj o počte nových nezamestnaných aspoň čiastočne pomohol rozptýliť najhoršie obavy, keď poukázal na to, že firmy ešte stále pokračujú v rozvoji svojich aktivít a nepripravujú sa na recesiu. Vo štvrtok sa začala sezóna zverejňovania podnikových výsledkov za štvrtý kvartál minulého roka, ktorá veľa napovie o stave a vývoji firemného hospodárenia. Alcoa, ako prvá zo spoločností prekonala svojím ziskom očakávania, a tak dala nádej investorom, že americká ekonomika sa vyhne obávanej recesii. Ani nové oznámené fúzie v bankovom sektore však nedokázali zvrátiť negatívny sentiment, a tak si hlavné akciové indexy za týždeň odpísali od 0,8 do 2,6 percenta.
Hlavnými udalosťami na starom kontinente boli zasadnutia Bank of England aj Európskej centrálnej banky, na ktorých sa rozhodovalo o zmene úrokových sadzieb. Obchodníci boli zvedaví, či centrálne banky majú väčšie obavy z inflácie, alebo zo zrejmého spomaľovania svetového hospodárstva. Vzhľadom na stále vysokú infláciu však neprekvapilo, že sadzby ostali bez zmeny, pričom prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet povedal, že sú pripravení vykonať ďalšie preventívne kroky na to, aby sa zabránilo rastu cien. Sklamanie zo zlej kombinácie -- spomaľovanie hospodárstva a rast inflácie, spôsobilo, že európske akcie podobne ako v USA pokračovali v poklese a indexy si odpísali od 1,1 do 2,6 percenta. Euro sa znova začalo posilňovať oproti doláru, čo zhoršuje situáciu európskych exportérov, pričom analytici zverejnili, že očakávajú výrazný pokles spotrebiteľského dopytu. Nemecká priemyselná produkcia, export aj maloobchodný predaj, neočakávane poklesli a preukázali tak, že hospodársky rast najdôležitejšej európskej krajiny sa spomaľuje.
V Japonsku sa darilo najmä akciám, ktorých dividendový výnos je blízky, alebo dokonca prekonáva výnosy z vládnych dlhopisov. Všetky ostatné akciové tituly strácali, keď viacerí analytici zverejnili zhoršené očakávania týkajúce sa vývoja japonského hospodárstva, a prieskumy medzi firmami naznačujú spomalenie ich aktivít. Aj prezident Bank of Japan Tošihiko Fukuj povedal, že existujú jasné signály spomaľovania ekonomiky a že centrálna banka je pripravená zasiahnuť, ak to bude potrebné. Obchodníci si to vysvetlili ako reálnu možnosť, že banka v blízkej budúcnosti zníži už aj tak extrémne nízke úrokové sadzby. Ani táto správa a pokles cien ropy však trhom nepomohli a silný prepad na akciových trhoch dostal index Nikkei 225 na najnižšiu úroveň od roku 2005.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 04:49