StoryEditor

Dôchodcovia, pozor. Pozrite si, aké zľavy môžete využiť v kúpeľoch i pri cestovaní

06.03.2020, 12:56
Penzisti s diagnózami zaradenými do triedy A alebo B, ale aj samoplatcovia môžu na Slovensku využívať ponuky viac ako 20 kúpeľov.

Odpovedá Matej Neumann, hovorca, Union poisťovňa

1. Kúpeľná starostlivosť
Vzhľadom na môj zdravotný stav by som potreboval ozdravný pobyt v kúpeľoch. Na základe akých podmienok môže dôchodca získať kúpele zadarmo a ako má pri žiadosti o ne postupovať?
Kúpeľný pobyt je pokračovaním doplnkovej liečby a nenahrádza ambulantnú zdravotnú starostlivosť. To znamená, že kúpele sú pre pacientov, ktorí sú pravidelne sledovaní a liečení v odbornej ambulancii alebo sú po operácii. Kúpeľom za vás uhradíme liečbu vtedy, ak vaše ochorenie patrí v indikačnom zozname do kategórie A. Pacientom z tejto kategórie plne uhradíme ubytovanie, stravu a procedúry. Podľa zákona budete za seba doplácať kúpeľom 1,70 eura na deň za stravovanie a pobyt na lôžku. Ošetrujúci lekár, ktorý vám môže vystaviť návrh na kúpeľnú liečbu, sa musí riadiť už spomínaným Indikačným zoznamom. Ten jednoznačne stanovuje, na ktoré ochorenia a za akých podmienok vám môže kúpeľnú liečbu navrhnúť. Všeobecné kontraindikácie zas presne stanovujú, kedy kúpeľnú starostlivosť nie je možné navrhnúť.

2. Benefit poisťovne
Ponúka poisťovňa Union penzistom nejaké úľavy na kúpeľnú liečbu aj v prípade, že na ne zo zákona nárok nemajú?

Penzisti bez nároku na kúpeľnú liečbu, ktorí sú poistencami zdravotnej poisťovne Union, môžu za výhodnejších podmienok navštíviť Kúpele Dudince, v ktorých na pobytový balíček Medical Gold dostanú zľavu šesť percent. Ak sa rozhodnú pre kúpeľný pobyt v Bardejovských kúpeľoch, môžu využiť pobytové balíčky na liečebné pobyty s názvom Senior, Štandard a Extra s desaťpercentnou zľavou. Tieto tri typy pobytov však musia trvať minimálne 14 dní, čiže 13 nocí. V rámci týchto pobytov môžu penzisti využiť tiež voľný vstup na vybrané kultúrno-spoločenské podujatia, ktoré organizuje spoločnosť Bardejovské kúpele. V Kúpeľoch Brusno majú samoplatcovia jednu základnú procedúru zdarma. Pobyt však musí trvať viac ako štyri dni. Kúpele Trenčianske Teplice ponúkajú samoplatcom päťpercentnú zľavu na všetky základné liečebné procedúry, relaxačné procedúry a ambulantnú kúpeľnú liečbu.


Odpovedá Matej Štepianský, Dôvera zdravotná poisťovňa

3. Preplatenie pobytu
Účet za kúpeľný pobyt závisí od toho, do ktorej kategórie penzista patrí. Pacientom v kategórii A prepláca poisťovňa pobyt kompletne. Znamená to, že sú pre týchto pacientov kúpele úplne zadarmo?
Dôchodcovia z kategórie A, ktorí sú klientmi poisťovne Dôvera, majú ubytovanie, stravu a zdravotnú starostlivosť úplne zadarmo. Zaplatiť však musia zákonom stanovený poplatok 1,66 eura za každý deň pobytu. Rovnako musia uhradiť daň z ubytovania, ktorú si stanovuje príslušné mesto alebo obec. Prvý a posledný deň sa počítajú ako jeden deň. Oslobodení od poplatku sú nositelia najmenej striebo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 05 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 00:39