StoryEditor

Bohatý klient si môže vyberať z množstva ponúk

27.11.2007, 23:00

Starostlivosť o majetok a peniaze bohatých ľudí nie je doménou čisto iba bánk. Na našom trhu pôsobia aj spoločnosti mimo bankového sektora, ktoré pre svojich klientov poskytujú takzvaný Wealth Management, teda správu majetku. Na trhu sú však zatiaľ iba krátko.
Komplexný prístup
Svoju činnosť všeobecne charakterizujú ako komplexný prístup pri riešení finančných potrieb bonitných klientov. "Pracujeme s otvorenou architektúrou a dokážeme klientovi nezávisle poradiť to, čo je pre neho najlepšie. Banky sú v tomto smere často obmedzené ponukou svojej skupiny, takže ich klient nemusí dostať najvýhodnejší produkt na trhu, ale iba taký, ktorý je v danej finančnej inštitúcii dostupný," hovorí riaditeľ a partner spoločnosti Virtuse Wealth Management Rastislav Vasilišin. Pre svojich klientov však sprostredkúvajú produkty, ktoré sú podľa neho vysoko zabezpečené. "Našimi partnermi sú prestížne svetové finančné inštitúcie, ktoré popri bezpečnom produkte umožňujú aj sofistikované formy zabezpečenia majetku pre budúce generácie," doplnil.
"Pre klientov pripravujeme riešenia, ktoré sú často zložené z ponuky niekoľkých zahraničných alebo aj domácich finančných subjektov. Na ilustráciu, pokiaľ by jeho portfólio malo obsahovať dlhopisové a akciové fondy, tak analyzujeme a vyberáme to najvhodnejšie z ponuky desiatok správcovských spoločností priamo prítomných vo všetkých svetových finančných centrách," hovorí Peter Chalmovský zo spoločnosti Across Wealth Management. To podľa neho umožňuje poskytovať pre klientov objektívne poradenstvo. Klientom môžu do portfólia zaradiť aj rôzne alternatívne investície ako napríklad diamanty, umelecké zbierky či hedgeové fondy.
Široká oblasť pôsobenia
Služby týchto spoločností sú však širšie. "Našim klientom radíme aj v ostatných oblastiach, ktoré sa bezprostredne týkajú ich majetku. Tými sú služby v oblasti realitných investícií, private equity, ale aj právneho a daňového poradenstva," vysvetľuje Vasilišin.
Práve účasť v private equity projektoch je podľa Chalmovského pre klientov zaujímavá investičná príležitosť. "Pre nich ide o atraktívnu formu alternatívnej investície tvoriacu časť ich vlastného portfólia a schopnú generovať výnos na úrovni private equity, teda v desiatkach percent ročne. V poslednom období išlo o konkrétne realitné projekty," vysvetľuje.
Iba pre bohatých
Na využívanie týchto služieb by však klient mal uvažovať až keď má k dispozícií niekoľko miliónov korún.
"Vieme ponúknuť zaujímavé investičné riešenia už od troch miliónov korún. Zaujímavý je pre nás každý klient, ktorý hľadá širšie možnosti, aké mu dosiaľ boli ponúkané," hovorí Vasilišin. Klientom otvára účty až od niekoľkých miliónov korún aj spoločnosť Across Wealth Management. "Keďže bonitní klienti využívajú spravidla dve až tri finančné inštitúcie, za dôležitý považujeme najmä potenciál klienta, ktorý by mal byť rádovo vyšší. Prax ukazuje, že klienti zvyšujú objem financií v našej správe postupne, tak ako sa buduje vzťah a prehlbuje dôvera," konštatuje Chalmovský.
Vysoký rast
Trh pre spoločnosti mimo bankového sektora zatiaľ nemá dlhú históriu, ale môže v budúcnosti výrazne narastať. "Slovenský trh bonitných klientov rastie ročne minimálne desaťpercentným tempom, čím prekračuje rast vo vyspelých krajinách, konštatuje Chalmovský. V zahraničí je podľa Vasilišina bežné, že nezávislé poradenské spoločnosti spravujú viac ako desať percent všetkých aktív bonitných klientov. "Pri približne stomiliardovom trhu slovenského privátneho bankovníctva je to úctyhodná položka," hovorí Vasilišin.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. jún 2024 10:36