StoryEditor

Peniaze z fondov pre 90 podnikateľov

18.06.2007, 00:00

Bratislava -- Z celkového počtu 580 prešlo úspešne sitom kontroly 430 prijatých žiadostí, ktorých autori vlani zareagovali na výzvu de minimis Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Výzva bola určená pre cieľovú skupinu malých a stredných podnikateľov, tí mohli získať na svoje projekty nenávratné finančné prostriedky až do výšky 100-tisíc eur. Výzvu do schémy de minimis vyhlásilo vlani v auguste ministerstvo hospodárstva.
Projekty hodnotila deväťčlenná komisia. Kritériá, ktorými sa riadili, sú k dispozícii na stránke ministerstva hospodárstva: http://www.economy.gov.sk/index/go.php?id=2572. Formálnou kontrolou neprešla pre rôzne nezrovnalosti necelá štvrtina žiadostí, najčastejšie pre nedostatky v povinných prílohách. Celkový objem finančných prostriedkov, o ktoré sa podnikatelia uchádzali, presiahol viac ako 1,5 miliardy korún. Na rozdelenie však bola k dispozícii len suma 240 miliónov.
Nenávratný finančný príspevok dostalo napokon 90 žiadateľov. Ostatné hodnotené žiadosti, na ktoré finančné prostriedky nezvýšili, sa zaradili do dvoch projektových "zásobníkov" -- do prvého prešlo s presne určeným poradím 39 žiadostí, do druhého bez určeného poradia 233. Poradie v prvom zásobníku určila hodnotiaca komisia, v druhom sa zvolilo poradie podľa priemerného bodového hodnotenia, ktoré prisudzovali interní a externí posudzovatelia.
Podľa Adrieny Richterovej, riaditeľky odboru štrukturálnych fondov, "z prijatých žiadostí boli najfrekventovanejšie odvetvia so zameraním na drevospracujúci a nábytkársky priemysel, strojárstvo a chemicko-technologicky priemysel, v ktorom dominovala predovšetkým výroba a spracovanie plastov. Cieľom výzvy bolo najmä podporiť rozvoj začínajúcich a existujúcich podnikov a služieb. Projekty sa mohli zamerať na výstavbu a rekonštrukcie prevádzkových priestorov priemyselnej a remeselnej výroby a na hmotné investície, teda na nákup technológií, strojov a zariadení určených pre priemysel."
Z geografického hľadiska prichádzali podľa nej do úvahy najmä regióny s nižším podielom HDP na obyvateľa než je 75 percent HDP na obyvateľa EÚ, čo zahŕňa všetky regióny Slovenska okrem Bratislavského kraja. Výzva podľa riaditeľky oslovila veľký počet podnikateľov, ale prejavila sa aj rôznorodosť projektov, no zaujal ju aj nízky podiel projektov vyradených pre formálne nedostatky, čo svedčí o rastúcej úrovni projektov.
red, run

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 00:11