StoryEditor

Po hurikáne v Mexickom zálive neťažili ropu

03.10.2005, 00:00
Minulý týždeň sa na komoditných burzách niesol v duchu otázky: Ako ďalej po dvojitom údere? Hurikány Katrina a Rita totiž znamenali tvrdý zásah pre celú americkú ekonomiku.

Minulý týždeň sa na komoditných burzách niesol v duchu otázky: Ako ďalej po dvojitom údere? Hurikány Katrina a Rita znamenali tvrdý zásah pre celú americkú ekonomiku, aj keď zasiahli "iba" oblasť východného Texasu a štáty Louisiana a Mississippi.

Mapovanie škôd po Rite v Mexickom zálive ešte nie je ukončené, ale v piatok vyzeralo toto "petrochemické srdce" Spojených štátov ako po infarkte. Ťažba ropy bola päť dní úplne zastavená, vo štvrtok dosahovala 1,4 percenta a v piatok 2,2 percenta normálneho stavu. Väčšina plošín a vrtov je schopná okamžite obnoviť produkciu, no bráni im v tom poškodená logistika.

Pre Američanov je ešte horšou správou to, že nefunguje takmer pätina rafinérskych kapacít. Odstavených je jedenásť veľkých prevádzok, väčšina z nich potrebuje na obnovenie výroby ešte minimálne mesiac. Najväčšou je rafinéria spoločnosti British Petroleum v Texas City, ktorá denne spracuje 447-tisíc barelov ropy. Po všetkých opravách a kontrolách vyprodukuje prvý benzín až koncom októbra. Odstavené rafinérie majú na svedomí denný deficit produkcie benzínu na úrovni 1,3 milióna barelov, destilátov (nafta a vykurovací olej) je menej o 700-tisíc barelov a leteckého benzínu o 400-tisíc barelov.

Všetky tieto skutočnosti ovplyvňujú obchodovanie s ropou na burze NYMEX. Najaktívnejší novembrový kontrakt sa v priebehu minulého týždňa posilnil o 3,1 percenta a v piatok uzatváral na 66,24 dolára za barel. Pokles pod 63,50 dolára je v najbližších týždňoch nepravdepodobný. Výrazne sa zdvíha aj cena derivátov -- benzínu o 4,9 percenta a vykurovacieho oleja dokonca o 6,9 percenta. Najvyšší nárast zo sektora energií si pripísal zemný plyn. Blížiaca sa zima a nemožnosť nahradiť výpadky v ťažbe zvýšeným importom v stredu vystrelili jeho cenu na historické maximum 14,55 dolára za milión britských tepelných jednotiek. Od začiatku augusta sa plyn zhodnotil o priepastných 62 percent.

Ropa má vplyv aj na ostatné komodity. Cena zlata v posledných dvoch týždňoch koreluje s cenou ropy, to znamená, že sa žltý kov posilňuje. Vo štvrtok uzatváral na 18-ročnom maxime 475,8 dolára za uncu. Rovnako úspešne si počínalo aj striebro, ktoré si pripísalo týždenný nárast o 2,4 percenta. Vysoké ceny palív zvyšujú inflačné tlaky na celom svete a americká centrálna banka Fed už dala ústami viacerých oficiálnych predstaviteľov najavo, že sa nebude brániť ďalšiemu zvyšovaniu úrokových sadzieb. Investície do drahých kovov pôsobili vždy v histórii ako obrana pred znehodnocovaním peňazí, rovnako je to aj v súčasnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 15:41