StoryEditor

Listáreň

14.12.2005, 23:00

Kratší pracovný čas
Zamestnávateľ sa chce so mnou dohodnúť na kratšom pracovnom čase. Pracujem za minimálnu mzdu, na čo si musím pri podpise zmluvy dať pozor?
-- Zamestnávateľ môže so zamestnancom podľa § 49 Zákonníka práce v pracovnej zmluve dohodnúť kratší pracovný čas, ako je ustanovený týždenný pracovný čas. V takom prípade ide o pracovný pomer na kratší pracovný čas. Kratší pracovný čas nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni, avšak zamestnancovi s kratším pracovným časom patrí mzda zodpovedajúca tomuto kratšiemu pracovnému času. Zamestnanec v pracovnom pomere na kratší pracovný čas sa nesmie zvýhodniť alebo obmedziť v porovnaní so zamestnancom zamestnaným na ustanovený týždenný pracovný čas.
Z toho vyplýva, že ak má zamestnanec kratší pracovný čas, napríklad 30 hodín týždenne, patrí mu minimálna mzda zodpovedajúca tomuto kratšiemu týždennému pracovnému času. Mali by ste dostávať mzdu nižšiu ako 6 900 Sk mesačne. Zamestnávateľ vám môže vyplácať mzdu nižšiu ako 5 175 Sk v prípade, ak ide o požívateľa (bývalého) čiastočného invalidného dôchodku (resp. od 1. 1. 2004 ide o zamestnanca, ktorý je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 %), a mladistvého zamestnanca staršieho ako 16 rokov a v prípade požívateľa invalidného dôchodku (resp. od 1. 1. 2004 ide o zamestnanca, ktorý je poberateľom invalidného dôchodku priznaného z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %), invalidného zamestnanca mladšieho ako 18 rokov a zamestnanca mladšieho ako 16 rokov (napr. s kratším prac. časom -- 20 hod.) nižšia ako 3 450 Sk mesačne.
V kolektívnej zmluve možno pre jednotlivé odvetvia hospodárstva (upravené buď v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa, alebo v podnikových kolektívnych zmluvách) dohodnúť aj vyššiu minimálnu mzdu ako ustanovuje zákon, napríklad 9 000 Sk, respektíve 11 000 Sk mesačne i viac.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 22:29