StoryEditor

USA sa bránia novým bankovým pravidlám

18.05.2005, 00:00
Americkí regulátori sa pokúsia zmeniť alebo zdržať prijatie nových bankových pravidiel známych ako Bazilej II.

Americkí regulátori sa pokúsia zmeniť alebo zdržať prijatie nových bankových pravidiel známych ako Bazilej II. Dôvodom sú rozpačité výsledky po uskutočnených testoch.
"Informácie, ktoré teraz máme, nás nabádajú do ďalšej práce," povedal podľa agentúry Reuters člen rady guvernérov Federálneho rezervného systému Mark Olson. Ak nové poznatky ukážu potrebu zmien alebo odkladu, tak sa americké úrady podľa toho zachovajú. Centrálna banka až dosiaľ dohodu plne podporovala. Na rozdiel od nej sa Federálna poisťovňa vkladov vyslovuje za ponechanie doterajšieho systému, keďže vraj Bazilej II umožňuje nebezpečne nízke kapitálové rezervy. Dva dozorné úrady pracujúce v rámci amerického ministerstva financií -- Úrad bankového dozoru a Úrad dozoru nad sporiteľňami -- sa pohybujú niekde medzi týmito pólmi.

Štyri americké úrady, ktoré sa zaoberajú dozorom nad finančnými trhmi, totiž po uskutočnených praktických testoch informovali o neočakávaných problémoch jednotlivých ústavov. Rozhodli sa preto, že zavedenie nových medzinárodných noriem do americkej praxe predbežne pozastavia. Tým však riskujú, že k oneskoreniu môže dôjsť i v celosvetovom meradle. "Úrady sa aj naďalej snažia o zavedenie pravidiel v existujúcom časovom rámci. Avšak nevyhnutná dodatočná práca môže viesť k tomu, že harmonogram bude treba prehodnotiť," uviedli štyria americkí regulátori v spoločnom vyhlásení. Test ďalej podľa nich ukázal, že Bazilej II vedie "k značnému poklesu celkových predpísaných minimálnych rezerv". Tento výsledok znamená oživenie obáv časti amerických bankových kruhov, že Bazilej II vyžaduje nižšie kapitálové vklady, a tým skrýva vyššie riziká pre celý bankový systém.

Na nových pravidlách sa dohodli regulátori na medzinárodnej úrovni minulý rok. Cieľom bolo zmodernizovať finančné pravidlá pre banky a predísť rozšíreniu finančnej krízy. Dohoda by mala nadobudnúť právoplatnosť v rokoch 2007 až 2008. Americké úrady pritom požadujú, aby dohodu dodržiavalo desať najväčších bánk. Ďalších desať by ju malo dodržiavať dobrovoľne. Podľa Olsona americká strana navrhne zmeny tak, aby malé finančné inštitúcie nemali konkurenčnú nevýhodu. Šéf Federálnej poisťovne vkladov Donald Powell má podobný názor. "V prípade Bazileja II je dôležité, aby dohoda bola dobrá. Teraz sa musíme uistiť, že finančný systém z toho bude ťažiť, a nie až keď za sebou spálime mosty," dodal. Z týchto dôvodov však nevidí dodržanie termínu ako isté.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. júl 2024 00:27