StoryEditor

Výška nájmu za pôdu je už určená

01.08.2019, 00:00
Nové pravidlá v nájmoch poľnohospodárskych pozemkov majú i kritikov. Ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo už aj priemernú výšku nájomného v katastroch, ktorú môžu vlastníci žiadať pri uzatváraní nových zmlúv. Na otázky reagujú zainteresovaní.

Odpovedá Matej Korpáš, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

1. Reakcie družstiev
Menili sa aj podmienky prenájmu, maximálna doba nájmu sa skrátila a nájomné sa dá skončiť i pri zmene vlastníka. Mohli by ste zhodnotiť, ako sa táto zmena odrazí na hospodárení podnikov?
Čo sa týka výšky nájmov, môžu nastať aj rôzne špekulácie zo strany vlastníkov. Určite to v takomto prípade nepomôže stabilite poľnohospodárskych podnikov, pretože ak má niekto nájomnú zmluvu uzatvorenú na isté obdobie, tak mu takáto zmena môže narobiť aj značné problémy.

2. Nezrovnalosti v katastroch
V katastroch sa zaviedla tiež obvyklá výška nájomného. Budú družstvá meniť nájomné zmluvy, teda ponúkať vlastníkom nájomné minimálne v tejto výške?
Zverejnená obvyklá výška nájomného v mnohých prípadoch neodzrkadľuje skutočnú výšku nájomného v katastroch. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora k tomuto záveru dospela spoločne s členmi. Zaznamenali sme prípady značného rozdielu v obvyklej výške nájomného vo vzájomne susediacich katastroch, ale aj nezrovnalosti v postupe niektorých okresných úradov pri zbere hlásení od nájomcov začiatkom tohto roka. Preto komora bude s rezortným ministerstvom o tejto téme ešte rokovať.


3. Špekulatívne nákupy
Ako celkovo zo svojej pozície hodnotíte súčasný systém predaja a prenájmu poľnohospodárskych pozemkov? Drobní a mladí farmári sa totiž opakovane sťažujú, že nemajú prístup k pôde a družstvá a agropodniky ani nie sú ochotné uzatvárať podnájomné zmluvy. Je to tak? Mohli by ste sa vyjadriť aj k tejto výhrade?
Všetko je o prístupe, dohode a o konkrétnych prípadoch. Problém môže nastať práve tam, kde sa pôda nakupuje špekulatívnym spôsobom. Máme skúsenosti, že v opačnom prípade sa vedia zúčastnené strany dohodnúť.

Odpovedá Jarmila Beková, Poľnohospodárske družstvo Hlohovec

4. Skomplikované podmienky
Menili sa tiež podmienky prenájmu, maximálna doba nájmu sa skrátila a nájomné sa dá skončiť aj pri zmene vlastníka. Mohli by ste zhodnotiť, ako sa táto zmena odrazí na hospodárení podnikov?
Zákon v mnohom skomplikoval hospodárenie v podnikoch. Stanovil, že pozemok sa nájomcovi na poľnohospodárske účely pri prevádzkovaní podniku prenajíma najmenej na päť rokov. A v ďalšom ustanovení zase hovorí, že ak niekto p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:32