StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

26.03.2007, 00:00

Burzy v strednej Európe sa minulý týždeň silne posilňovali. Nervozita na trhu poľavila a investori obnovili dôveru v trhoch. Prejavilo sa to najmä na poľskom trhu, kde sme zažili najväčší rast za posledné mesiace. Poľský WIG 20 si pridal 5,9 percenta, český PX stúpol o 3,9 percenta a maďarskému BUX-u sa už tradične darilo najhoršie, keď vzrástol iba o 2,5 percenta.
Česká vláda rozhodla v pondelok o predaji sedempercentného balíka akcií ČEZ prostredníctvom burzy. Predaj takého veľkého balíka by však mohol zapríčiniť prevísajúcu ponuku a tlak na pokles ceny akcií. Na to zareagovala samotná spoločnosť, ktorá oznámila, že sa plánuje zúčastniť na odkúpení akcií od štátu. Jej zámer ráta s odkúpením celého balíka plus zvýšenie podielu až na maximálnu možnú hranicu stanovenú zákonom na desať percent. Na informačných serveroch sa v priebehu týždňa objavilo niekoľko silne špekulatívnych informácií, medzi ktorými bola aj správa Bloombergu, že ČEZ ponúkne za akcie spoločnosti štátu až 1 200 českých korún, čo však vzápätí predstavitelia spoločnosti dementovali. Takáto správa by na jednej strane vyslala investorom signál, že manažment si cení akcie oveľa vyššie, ako je jej súčasná hodnota, no na strane druhej by znevýhodnila minoritných akcionárov, keď by ČEZ kúpil akcie zbytočne predražene. Napriek tomu, akcie spoločnosti sa posilnili o šesť percent.
Hospodárske výsledky spoločnosti Philip Morriss boli naozaj sklamaním pre mnohých investorov. Tento ukazovateľ je pre spoločnosť mimoriadne dôležitý, keďže cigaretový gigant vypláca sto percent zisku vo forme dividend. Ako sme minulý týždeň naznačili, negatívne výsledky spôsobili citeľné straty, keď sa akcie spoločnosti prepadli o 7,6 percenta.
Sledovaným titulom v Poľsku bola predovšetkým spoločnosť PGNiG, ktorá si v priebehu týždňa pripísala obstojných 8,7 percenta. Začiatkom týždňa sa objavila správa, že Poľsko bude do roku 2011 prepojené plynovodom so škandinávskymi náleziskami. To by malo spoločnosti zabezpečiť lepšiu diverzifikáciu zdrojov a zníženie rizika, ktoré aktuálne plynie z nestability ruských dodávok.
Posledný týždeň prvého kvartálu bude po raste z minulého týždňa zrejme miernejší. Zrejme najočakávanejšou udalosťou na pražskej burze budú výsledky developerskej skupiny Orco. Analytici očakávajú opäť vysoký rast zisku. Citlivo vnímané by mali byť správy okolo už spomínaného ČEZ-u.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:38