StoryEditor

Prednosť má vždy dohoda s agropodnikom

10.07.2019, 00:00
Dostať sa k vlastnej pôde je pomerne zložité. Už aj preto, že neraz ju vlastníte s desiatkami iných spoluvlastníkov. Ak by ste však za svoje pozemky v katastri chceli súvislú plochu, dá sa to. Na postup upozorňujú pracovníci pozemkového a lesného odboru Okresného úradu v Nitre.

A. Vlastníte poľnohospodársku pôdu v celku
Ak vlastníte v katastrálnom území poľnohospodársky pozemok v celku, ktorý užíva agropodnikateľ, roľník alebo družstvo a chcete na ňom hospodáriť, mali by ste si zvoliť tento postup.

1. V prvom rade musíte zistiť, či je pozemok prístupný z existujúcej cesty, ktorá je v katastri nehnuteľností evidovaná v takzvanom stave C-KN.


2. Ďalej si musíte overiť, či nie je viazaný nájomnou zmluvou aj či náhodou predošlý vlastník, od ktorého ste pozemok odkúpili alebo ste ho zdedili, nemal podpísanú nájomnú zmluvu. V takom prípade totiž prechádzajú práva a povinnosti z nájomnej zmluvy aj na vás ako nového vlastníka.


3. Predpokladajme teda, že nájom sa skončil a pozemok je aj prístupný z cesty. Svoj zámer užívať ho ako vlastný oznámte na pozemkovom a lesnom odbore okresného úradu, pod ktorý katastrálne územie patrí, a dajte si pozemok zamerať geodetom. Po zbere úrody alebo na konci hospodárskeho roka vstúpite do užívania.

B. Máte parcely na rôznych miestach katastra, o ktoré sa delíte so spoluvlastníkmi
Ako máte postupovať, ak vlastníte na rôznych miestach spoluvlastnícke podiely na poľnohospodárskom pozemku a rozhodnete sa hospodáriť a obrábať pôdu sami.

1. Dá sa to až potom, čo sa váš nájom na jednotlivé rozdrobené podiely na pozemkoch s agropodnikom alebo družstvom ako nájomcom vašich pozemov skončil. Musíte mu doručiť najskôr písomnú žiadosť o uzatvorenie podnájomnej zmluvy. Kópiu žiadosti súčasne doručíte aj na vedomie na pozemkový a lesný odbor príslušného okresného úradu. Rovnako postupujte, ak niekto užíva vašu pôdu bez nájomnej zmluvy.


2. Nájomca – družstvo, agropodnik alebo doterajší užívateľ ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 13:51:21 - Feat.: - Title: Opora našich hádzanárok po postupe na Euro: Dokázali sme sa adaptovať na štýl, ktorý od nás kouč žiada 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-03-21 14:38:38 - Feat.: - Title: Aj penzisti podávajú daňové priznanie. Kedy a prečo je výhodnejšie podať typ A? 04 - Modified: 2024-02-19 14:48:52 - Feat.: - Title: Koniec sušeniu utopeného telefónu v nádobe s ryžou. Chyba, Apple radí ako na to 05 - Modified: 2024-02-09 10:10:00 - Feat.: - Title: Slovensko zasiahol saharský prach. Okrem zašpinených áut však hrozí aj ich poškodenie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:26