StoryEditor

Drahé pohonné látky zvyšujú cenu všetkých komodít

05.09.2005, 00:00
Komoditné trhy prežili týždeň razantných vzostupov, ktorý odštartovalo vyčíňanie hurikánu Katrina. S výnimkou obilnín si všetky komodity zlepšili postavenie. Najväčšie pohyby boli na trhoch s energiami.

Komoditné trhy prežili týždeň razantných vzostupov, ktoré odštartovalo vyčíňanie hurikánu Katrina. S výnimkou obilnín si všetky komodity zlepšili postavenie. Najväčšie pohyby boli na trhoch s energiami. Októbrový kontrakt ropy končil týždeň na úrovni 67,57 dolára za barel, teda 159 litrov. Cenu čierneho zlata stlačili dole z historických maxím tri správy: prezident Bush sa rozhodol uvoľniť 12,6 milióna barelov z amerických strategických rezerv, ďalších 60 miliónov barelov poskytne Medzinárodná energetická agentúra a v Louisiane vo štvrtok opäť otvorili námorný terminál, ktorým sa do USA importuje najviac svetovej ropy.
Oblasť Mexického zálivu je centrom amerického petrochemického priemyslu. Pobrežná stráž oznámila, že päť ropných vrtov z oblasti úplne zmizlo, jeden vrt sa zrútil na mieste, dva sú naklonené a ďalšie dva posunuté. Osem rafinérií s dennou operačnou kapacitou 1,848 milióna barelov ropy je odstavených, ďalších šesť nepracuje naplno. Hurikán a následné záplavy postihli takmer 15 percent amerických rafinérskych kapacít. Zásoby benzínu boli nízke už pred hurikánom a v súčasnosti sú najnižšie od novembra 2003. Panika, ktorá v stredu zavládla na amerických čerpacích staniciach, vystrelila cenu septembrového kontraktu benzínu takmer na tri doláre za galón. To je suverénne historické maximum. Októbrový benzín uzavrel minulý týždeň so ziskom 18 percent.
Hurikán Katrina nespôsobil škody len energetickému sektoru, ale celej americkej ekonomike. Situácia vyvolala obavy, že Fed zvýši úrokové sadzby do konca roka najviac o 25 bázických bodov na 3,75 percenta. Pred hurikánom boli očakávania na devízovom trhu jednoznačné: v decembri bude Fed požičiavať minimálne za štyri percentá. Dolár sa po týchto špekuláciách oslabil. Z vysokých cien ropy a klesajúceho dolára profitovalo zlato, ktoré má za sebou búrlivý týždeň. Decembrové zlato v pondelok otváralo na 443,2 dolára za uncu, v utorok sa prepadlo na 435,5 dolára, no piatkové obchodovanie končilo až na 448,5 dolára.
V New Orleans sa nachádzajú aj sklady importovanej kávy. Podľa zdroja agentúry AP bolo počas búrky zničených 1,5 milióna 60-kilogramových vriec odrody Arabica, čiže 1,25 percenta ročnej svetovej produkcie. Decembrový kontrakt kávy sa za sedem dní posilnil o výrazných 7,6 percenta.
Počas víkendu pokračovalo v Mexickom zálive sanovanie škôd. Kľúčovým problémom najbližších týždňov bude v USA zásobovanie pohonnými látkami. Rezervy ropy sú na slušnej úrovni, ale kým sa neobnoví činnosť rafinérií v zálive, zásoby benzínu budú naďalej klesať. Keďže ropa a pohonné látky sú krvou modernej civilizácie, po náraste ceny ropných derivátov môžeme očakávať zelené čísla aj pri ostatných komoditách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 01:31