StoryEditor

Žiadosť o kúpele má presný postup

26.03.2019, 23:00
Kúpeľnú liečbu nemusíte absolvovať len na Slovensku. V rámci cezhraničnej zdravotnej starostlivosti sa môžete ísť liečiť aj do iných krajín Európskej únie. Poisťovňa vám prispeje.

Kúpeľná starostlivosť môže výrazne zmierniť zdravotné problémy alebo im predísť, napriek tomu by ich mohlo využívať viac ľudí. Slovensko je pritom kúpeľná veľmoc. Na liečenie v kúpeľoch sa síce môžete vybrať za vlastné peniaze ako samoplatiteľ, ale ak chcete príspevok zdravotnej poisťovne, potrebujete dodržať postup.


Ak máte konkrétny zdravotný problém, je nutné navštíviť všeobecného lekára, ten vás v prípade potreby odporučí na špecialistu. Liečeniu v kúpeľoch musí predchádzať ambulantná liečba alebo hospitalizácia pacienta. Návrh na liečbu už vystaví špecialista na základe nálezov a odporučenia. Zdravotná poisťovňa má na jeho posúdenie tridsať dní. Schválený návrh na kúpeľnú liečbu musí obsahovať povinné údaje – ten poisťovňa doručí pacientovi.


„O tom, ako často zdravotná poisťovňa preplatí pacientovi kúpeľnú liečbu, rozhoduje druh indikácie. Jednoznačne sa nedá určiť ani dĺžka ambulantnej liečby pre schválenie kúpeľnej starostlivosti,“ hovorí Matej Neumann, hovorca poisťovne Union.


Ako vybaviť kúpele
Záujemca o pobyt v kúpeľoch musí dodržať isté pravidlá. „Pred nástupom potrebujete vyplniť tlačivo Návrh na kúpeľnú starostlivosť. To nájdete na stránke zdravotnej poisťovne a spolu s priloženými lekárskymi správami podáte v pobočke vašej poisťovne. Druhá možnosť je zaslať ho poštou do pobočky, ktorá má na starosti priamo posudzovanie žiadostí o kúpeľnú liečbu,“ objasňuje Jana Martanovičová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Návrh musí byť doručený najneskôr šesť týždňov pred skončením lehoty jeho platnosti.


„Ak schválime kúpeľnú starostlivosť typu A, ktorú hradí poisťovňa v plnej výške, návrh zašleme priamo do zariadení, s ktorými máme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 16:01