StoryEditor

Poradňa

30.01.2007, 23:00

Vyfakturovaná odmena na základe zmluvy o zastupovaní
Daňovník si vo februári 2006 fakturoval finančnú sumu + DPH na základe ukončeného hospodárskeho výsledku za 2005 na základe zmluvy o zastupovaní. Tá mu bola vyplatená v marci 2006. Podľa nášho názoru je to výnos roka 2005, ale čo s DPH? Tá bola štátu odvedená za marec 2006 (daňovník je mesačným platiteľom DPH). Je potrebné podať dodatočné daňové priznanie za rok 2005? Aké sankcie z toho vyplývajú?
Nie je vhodnejšie nechať výnos až v roku 2006?
-- Pokiaľ je možné z dohodnutých podmienok fakturáciu finančnej odmeny v mesiaci február 2006 chápať ako vyhovenie dokladu o oprave základu dane, ktorým sa zvyšuje cena služby dodanej v roku 2005, potom príslušný rozdiel v DPH bolo potrebné zahrnúť do daňového priznania za zdaňovacie obdobie február 2006 -- vyplýva to z § 25 ods. 3 zákona o DPH.
Vzhľadom na to, že výška odmeny bola závislá od dosiahnutého hospodárskeho výsledku, ktorý bolo možno zistiť až v roku 2006, následne aj faktúra za túto odmenu mohla byť vyhotovená až v roku 2006, tak potom aj predmetná pohľadávka je výnosom bežného roka 2006.
Daný názor plynie z aplikácie § 48 ods. 3 a § 56 postupov účtovania pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva č. 23054/2004-92 v znení neskorších predpisov.
Martin Ťažký, Daňové riaditeľstvo

Nákup tovaru v malopredajných obchodoch
Ak nakupujem v štátoch EÚ v malopredajných obchodoch a predávam na Slovensku maloobchodne, aké dane musím platiť? Ako ich vypočítam? Môžete mi poslať nejaký "link" na webové stránky, kde si nájdem informácie?
-- Nadobudnutím tovaru v tuzemsku z iného členského štátu (nadobudnutie je predmetom dane) je právo nakladať s tovarom ako vlastník s hnuteľným majetkom odoslaným alebo prepraveným nadobúdateľom do tuzemska z iného členského štátu. Nadobudnutie tovaru (§ 11 ods. 2) je predmetom dane vtedy, ak nadobúdateľ (kupujúci) má pridelené identifikačné číslo pre DPH v SR. Nadobúdateľ získa právo disponovať s tovarom ako vlastník; predávajúci má pridelené identifikačné číslo pre DPH v inom členskom štáte, tovar je z niektorého členského štátu fyzicky dodaný do tuzemska, t. j. prepravený do tuzemska, pričom preprava tovaru môže uskutočniť dodávateľ alebo odberateľ, alebo iná osoba na účet dodávateľa alebo odberateľa a nadobudnutie tovaru je za odplatu.
Pri nadobudnutí tovaru z iného členského štátu vzniká osobe, ktorá je povinná platiť daň z nadobudnutia tovaru, daňová povinnosť (§ 69 ods. 6) a nadobúdateľ si musí daň sám vypočítať. Základ dane sa určí v zmysle ustanovenia § 23 zákona o DPH na základe faktúry, ktorú vyhotovil dodávateľ. Do základu dane sa nezahrnie daň zaplatená v inom členskom štáte.
Ak vychádzame z predpokladu, že kupujúci je platiteľ dane v SR, ktorý nakúpil tovar s cieľom jeho ďalšieho predaja na Slovensku od dodávateľa -- platiteľa príslušného členského štátu, má kupujúci povinnosť nadobudnutý tovar zdaniť slovenskou daňou z pridanej hodnoty. Daňovú povinnosť pri nadobudnutí tovaru v tuzemsku z iného členského štátu upravuje § 20 zákona o DPH.
Daň zaplatená v inom členskom štáte je daňovým výdavkom v súlade s § 19 ods. 3 písm. k) bod 2 zákona o dani z príjmov v tých prípadoch, ak samotný tovar a služba, ku ktorým sa daň z pridanej hodnoty vzťahuje, je daňovým výdavkom. V prípade, ak pôjde o obstaranie takých predmetov a služieb, ktoré nie sú uznaným daňovým výdavkom, potom ani zaplatená DPH v zahraničí nie je uznaným daňovým výdavkom. Spôsob zahrňovania uplatneného nároku na vrátenie DPH zaplatenej slovenským platiteľom v inom členskom štáte do základu dane z príjmov je upravený v usmernení Ministerstva financií SR č. MF/014716/2006-721.
Viac informácií k zákonu o DPH môžete získať na internetovej stránke www.drsr.sk, v sekcii Daňové informácie, Zovšeobecnené informácie, resp. Pokyny a iné usmernenia.
Jana Šimková, Daňové riaditeľstvo

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 22:39