StoryEditor

Vzostup drahých kovov bez korekcie

11.12.2005, 23:00

Minulý týždeň sa na komoditných trhoch niesol v znamení troch hlavných udalostí: ropa sa v pondelok prvýkrát od 9. novembra vrátila nad 60 dolárov za barel (159 litrov), pokračuje bláznivý vzostup cien drahých kovov a pomalý pokles v sektore obilnín a olejnín.
Americká ľahká ropa má za sebou zvláštny týždeň. Hneď v úvode sa denný graf momentálne najaktívnejšieho januárového kontraktu odklonil z trendu, v ktorom sa obchodoval od 30. augusta. Deň po hurikáne Katrina, ktorý zaplavil mesto New Orleans, dosiahla cena ropy historické maximum 70,80 dolára za barel. Presne o tri mesiace neskôr klesla o pätinu (20,9 percenta) na 56 dolárov za barel! Od tejto úrovne sa odrazila po varovaniach amerických meteorológov, že blížiaca sa zima bude najchladnejšou za posledných päť rokov. Lenže rýchly vzostup cien v stredu pribrzdila správa o stave zásob ropy a ropných derivátov v USA. Vo všetkých troch kľúčových sektoroch (ropa, benzín, destiláty -- teda nafta a vykurovací olej) rezervy stúpli o 2,7 mil. barelov. Pre trh boli tieto čísla prekvapujúco optimistické a čierne zlato sa vrátilo pod šesťdesiatku.
Prognózovať ďalší vývoj cien je zložité. Jasnejší smer určí prerazenie jednej z dvoch kľúčových technických úrovní -- dolnej 59,10 alebo hornej 61,30 dolára za barel. "Býkov" drží v hre počasie a tempo rastu amerického hospodárstva (4,3 percenta v 3. štvrťroku). Čím bude v Spojených štátoch chladnejšie počasie a "horúcejšia" ekonomika, tým vyššia bude spotreba a dopyt po palivách. Aj investori, ktorí špekulujú s poklesom cien, však držia v rukách silné tromfy. Prvým je dobrá pripravenosť Američanov na zimu: zásoby ropy sú o 10 percent vyššie ako päťročný priemer, bohaté sú aj rezervy vykurovacieho oleja. Ešte dôležitejšie je odhodlanie OPEC-u udržať novembrové kvóty ťažby. Jedenásť krajín združených v karteli sa dnes stretáva na konferencii v Kuvajte. Podľa prezidenta združenia a kuvajtského ministra ropného priemyslu šejka Ahmada Fahda al-Sabaha ostane ťažba počas zimy na úrovni 25-ročného maxima (30,6 mil. barelov denne).
Naďalej sa mimoriadne darí drahým kovom. Cena zlata sa nachádza na najvyššej úrovni od roku 1981. Vzostup žltého kovu bez výraznejšej korekcie trvá nepretržite od 7. novembra. Februárový kontrakt sa vtedy predával pri cene 462,5 dolára za uncu, v piatok sa vyšplhal na kontraktné maximum 534,3 dolára za uncu, čo predstavuje nárast o 15,5 percenta. Fantastické výkony naďalej predvádza paládium. Marcový kontrakt vzácneho kovu, ktorý sa využíva pri výrobe katalyzátorov do áut, sa na niekoľko minút dostal nad hranicu 300 dolárov za uncu. Za dva mesiace (6. októbra bol close 199 dolárov za uncu) sa paládium posilnilo o 45,5 percenta...

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 01:19