StoryEditor

Svetové akciové trhy

16.04.2007, 00:00

Apríl pokračuje vo svojej povesti ako najúspešnejší mesiac pre index Dow Jones Industrial Average. Aj napriek nie veľmi priaznivým makroekonomickým dátam, ktoré boli zverejnené počas minulého týždňa, si akcie dokázali pripísať ďalšie zisky. Trhy svoj optimizmus získavajú zo začatej sezóny zverejňovania výsledkov za prvý kvartál tohto roka. Vzhľadom na to, že už dlhšie sa hovorí o spomalení americkej ekonomiky, obchodníci sú opatrnejší, a tak každý výsledok, ktorý prekoná očakávanie, prispeje k nákupnému záujmu.
Správa zo zasadnutia americkej centrálnej banky FED sklamala investorov, ktorí očakávali od FED-u akýkoľvek náznak, kedy plánujú začať s uvoľňovaním menovej politiky. Dokument poukazuje na to, že členovia centrálnej banky majú skôr opačný názor, pozorne sledujú vývoj inflácie, a ak bude potrebné, naznačili pripravenosť úrokové sadzby zvýšiť. Ropa sa drží pomerne na vysokej úrovni a prispieva tak k tlaku na rast inflácie, opačným smerom pôsobili zverejnené dáta o týždennej nezamestnanosti, ktorá sa zvýšila a, naopak, uvoľnila tlak na infláciu plynúcu z trhu práce.
Obchodovaniu na európskych trhoch dominovali správy o vývoji hrubého domáceho produktu za posledný kvartál 2006. Ekonomika krajín Európskej únie rastie solídnym tempom a dokumentuje tak, že po rokoch dochádza v Európe k oživeniu. Európska centrálna banka podľa očakávania ponechala úrokové sadzby nezmenené, jej prezident však naznačil, že v blízkej budúcnosti pravdepodobne bude potrebné sadzby zdvihnúť. Vynikajúce vyhliadky má podľa názoru Medzinárodného menového fondu Veľká Británia, ktorej domáci produkt by mal tento rok rásť tempom 2,9 percenta, inflácia by sa mala spomaliť na dve percentá, a nezamestnanosť by sa mala dostať na 5,3 percenta. Vzhľadom na silný ekonomický rast sa predpokladá, že Bank of England aj napriek nízkej inflácii bude nútená ešte raz zvýšiť úrokové sadzby na svojom májovom zasadnutí. Pre akciové trhy bol týždeň veľmi úspešný, nemecký DAX narástol o 1,6 percenta, londýnsky FTSE 100 získal viac ako jedno percento.
Počet objednávok nových strojov v Japonsku sa prudko znížil pod vplyvom obáv exportérov, ktorí očakávajú, že slabý jen sa začne posilňovať a zhorší tak vývoz z krajiny. Index výrobných cien sa v marci prvýkrát za posledných šesť mesiacov zvýšil, keď na rast pôsobila najmä ropa. Japonským akciám uškodili aj špekulácie, že centrálna banka ešte v tomto roku zvýši úrokové sadzby. Počet nových podnikateľských úverov poklesol, pretože firmy sa rozhodli na svoje investície používať skôr svoje voľné financie, ako si brať pôžičky. Tento vývoj je pre ekonomiku z dlhodobého hľadiska nepriaznivý a prípadným zvýšením úrokových sadzieb by sa tento stav ešte zhoršil. Nedostatok pozitívnych správ spôsobil, že japonský trh sa vyvíjal v protiklade s ostatnými vyspelými akciovými trhmi a index Nikkei si odpísal 0,7 percenta.

Svetové akciové trhy
Dow Jones 12612 0,41%
S&P 500 1453 0,63%
Nasdaq 2492 0,83%
DAX 7212 1,58%
CAC 5789 0,84%
FTSE 100 6492 1,02%
Nikkei 17364 -0,69%
Zdroj: Bloomberg

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:37