StoryEditor

Svetové akciové trhy

11.06.2007, 00:00

Dlhodobo rastúci trend na trhoch celého sveta prinášal investorom vysoké zisky, avšak súčasne aj obavy, kedy sa tento rast zastaví a príde toľko očakávaná korekcia. Úvod týždňa nenasvedčoval, že by pokles trhov mohol nastať čoskoro. Aj napriek viac ako osempercentnému prepadu čínskeho trhu sa americké indexy dokázali dostať na nové rekordné hodnoty.
Prudký výpredaj sa spustil v utorok, keď šéf Americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke pokiaľ ide o realitný sektor povedal, že sprísnené podmienky na poskytovanie hypotekárnych úverov spôsobia ďalší pokles dopytu po domoch. Bernanke taktiež pripomenul, že inflácia ostáva stále hlavnou obavou Fedu, čo síce nie je nič nové, avšak obchodníkom to zobralo nádej na blízky pokles úrokových sadzieb. Takmer okamžite sa výnos dlhopisov dostal nad psychologickú hranicu päť percent, čo spôsobilo nižšiu atraktivitu akciových titulov a odštartovalo silný pokles, pričom akcie za tri dni takmer vymazali celý májový nárast. V piatok sa na trh vrátili obchodníci, ktorí veria, že akciové tituly po prepade sú už priaznivejšie ocenené, americkej ekonomike nehrozí recesia a tak indexy nakoniec uzavreli týždeň poklesom približne o dve percentá, hoci v piatok po otvorení obchodovania boli ešte o viac ako jedno percento nižšie.
Aj v Európe hlavné obavy boli spôsobené úrokovými sadzbami. Európska centrálna banka (ECB) na svojom stredajšom zasadnutí zvýšila úrokovú sadzbu na štyri percentá, ako sa očakávalo. Hoci je ich výška stále nižšia ako v Amerike, obavy, že éra lacných peňazí sa na istý čas skončila, poslali európske akcie nadol. Anglická centrálna banka o deň neskôr ponechala svoju hlavú sadzbu nezmenenú na 5,5 percenta. Táto úroveň je však najvyššia za posledných šesť rokov, pričom niekoľko členov Bank of England hlasovalo za zvýšenie úrokov. To znamená, že podniky si požičiavajú za najvyššie úroky od roku 2001, a to bol u obchodníkov ďalší dôvod na zbavovanie sa akcií, pretože vysoké úrokové náklady budú mať vplyv na ziskovosť podnikov.
Prezident ECB Jean-Claude Trichet síce v následnom komentári povedal, že pokračujúce zvyšovanie úrokov nebude mať veľký vplyv na hospodársky rast ekonomík eurozóny, a tie to dokážu zvládnuť, celosvetový pokles však spolu s vysokou cenou ropy zapríčinil pád európskych indexov nadol. Najlepšie skončil londýnsky FTSE s prepadom o viac ako 2 a pol percenta.
Aj japonský index Nikkei 225 počas minulého týždňa poklesol, aj keď sa spomedzi vyspelých trhov držal najlepšie a stratil iba jedno percento. Podporu trhom dala správa o neočakávanom náraste podnikateľských investícií, ktorých výška sa dostala na rekordné hodnoty a pomohla tak japonskej ekonomike narásť o 3,2 percenta počas prvého štvrťroka v porovnaní s minulým rokom, pričom sa očakával iba 2,4- percentný rast. Inflačné tlaky v Japonsku pochádzajú najmä z cien dovážaných komodít, ktoré v poslednom období rástli a tým pôsobili na infláciu a spôsobili obavy v realitnom sektore. Ceny akcií exportérov sa taktiež dostali pod tlak, ktorý bol spôsobený predpokladom spomalenia svetovej ekonomiky pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:46