StoryEditor

Banka HSBC upokojuje investorov

02.06.2005, 00:00
Banka HSBC upokojuje investorov, cena akcií britských finančných ústavov na burze v Londýne klesá.

Hneď dvakrát v priebehu piatich dní upokojovala britská banka HSBC zákazníkov. Predseda jej správnej rady John Bond v piatok minulého týždňa akcionárov presviedčal, že ani markantný prírastok zlých úverov v prvom štvrťroku 2005 hospodárenie banky neohrozí. V utorok sa k nemu pridal aj finančný riaditeľ Douglas Flint, ktorý tvrdil, že napriek "opatrnému výhľadu" je banka kapitalizovaná dostatočne a je aj "vysoko likvidná".
Nervozita však pretrváva. "Správy o stave na trhu upokojenie neprinášajú," hovorí jeden zo zamestnancov poprednej európskej investičnej banky. Vo vzťahu k britskému hospodárstvu existuje až príliš mnoho nepriaznivých faktorov. Hoci ministerstvo financií počíta s tohtoročným rastom domácej ekonomiky o 3,0 až 3,5 percenta, OECD je triezvejšia a udáva len 2,4 percenta. Tržby v maloobchode stagnujú, podobne ako záujem o nehnuteľnosti, a tým aj o úvery.
HSBC sa pred niekoľkými dňami ocitla na prvých stranách britskej tlače -- nie však pre dobré hospodárske výsledky, ale pre štrajk zamestnancov, požadujúcich vyššie platy. Zvýšeniu dôvery nepomohol ani vývoj cien akcií ďalšej banky, Barclays, ktoré za jediný deň stratili päť percent hodnoty. Bola to reakcia na oznámenie, že tento tretí najväčší úverový ústav v krajine musí tvoriť vyššie opravné položky na nedobytné úvery. Londýnsky index FTSE vzrástol od prvého januára približne o päť percent, čo sa však netýka finančného sektora. Bankové tituly, naopak, v tomto roku stratili, a to až desať percent hodnoty.
Existujú však isté rozdiely. "Bánk ako Lloyds TSB alebo Barclays -- ktoré väčšinu ziskov dosahujú na domácom trhu -- sa negatívny vývoj dotýka viac," hovorí jeden zo znalcov trhu. Naproti tomu veľké a diverzifikované bankové domy -- ako Royal Bank of Scotland či HSBC -- majú o niečo lepšiu pozíciu. "Kým sa dane a nezamestnanosť nezvyšujú a úrokové sadzby sa držia na nízkej úrovni, banky nemajú dôvod na paniku," domnieva sa Mark Thomas z investičného ústavu Keefe, Bruyette & Woods. Naproti tomu obchodníci majú iný názor. Podľa prieskumu verejnej mienky sú pesimistickí tak, ako už trinásť rokov nie. A májová štatistika im dáva za pravdu -- tržby v tomto mesiaci boli na najnižšej úrovni za posledné desaťročie. Väčšie výdavky spotrebitelia jednoducho odkladajú. Hrubý domáci produkt Veľkej Británie v prvom štvrťroku 2005 vzrástol len o pol percenta. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 12:33