StoryEditor

Svetové akciové trhy

04.06.2007, 00:00

Silný rastúci trend z posledných mesiacov pretrvával aj počas minulotýždňového skráteného obchodovacieho týždňa. Každá správa, či už dobrá alebo zlá, bola vnímaná ako impulz na nákup, a tak široko sledovaný index S&P 500 spolu s indexom starej ekonomiky DJIA 30 sa dostali na svoje nové historické maximálne hodnoty. Úvod týždňa však tomu vôbec nenasvedčoval, Čína oznámila, že trojnásobne zvyšuje daň na zisky z obchodovania a počas toho dňa jej index stratil 6,5 percenta. Celý svet sa začal obávať, že sa znova môže spustiť výpredaj podobný tomu z konca februára, za ktorý bola obviňovaná taktiež Čína. V priebehu dňa sa však, naopak, spustila nákupná vlna podporená správou zo zasadnutia Americkej centrálnej banky, ktorá nepriniesla nič nové, čo by mohlo vzbudzovať obavy. Optimizmus na trhoch bol podporený ďalšími dobrými makroekonomickými dátami, inflácia sa dostáva do zóny, v ktorej by ju chcel mať Fed a americká ekonomika počas mája vytvorila viac nových pracovných miest ako sa očakávalo. Jedinou horšou správou bola revízia hrubého domáceho produktu, ktorý za prvý štvrťrok narástol na ročnej báze iba o 0,6 percenta.
Prezident Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet povedal, že štruktúra európskej ekonomiky je nastavená tak, aby profitovala z rýchleho rastu ekonomík nových krajín Európskej únie. Nezamestnanosť v regióne klesla v apríli na 7,1 percenta, iba v Nemecku sa po 13 mesiacoch nepretržitého poklesu prekvapujúco zvýšila, inflácia sa držala na 1,9 percenta, čo je v súlade s plánovaným inflačným pásmom. Podobne ako v USA, aj rast európskeho HDP sa mierne spomalil, medziročný rast tri percentá je však stále dostatočne silný, aby udržal nákupný záujem o európske akcie. Pokračujúce fúzie a akvizície stále poukazujú na dostatok voľných financií medzi spoločnosťami, ale potvrdzujú aj ich dobré očakávania do budúcnosti, keď sú ochotné investovať do ďalšieho rozvoja. Približne na polovici európskych trhov bol v pondelok podobne ako v Amerike sviatok, napriek tomu si za skrátený týždeň stihli pripísať vynikajúce zisky vedené Nemeckom, ktoré narástlo o viac ako tri percentá.
Aj keď by malo byť Japonsko vďaka regionálnej blízkosti k Číne najviac zasiahnuté jej stredajším prepadom, celosvetový prudký rast pomohol zahnať všetky obavy a japonský index si pripísal viac ako 2,5 percenta. Pokles spotrebiteľskej inflácie sa spomalil, čo by mohlo naznačovať, že rast cien sa môže opäť vrátiť, čo by bolo pre ekonomiku priaznivé. Nezamestnanosť sa dostala na deväťročné minimum a spotrebiteľské výdavky už štvrtý mesiac za sebou stúpajú, ekonomika by tak mohla bez problémov zvládnuť aj prípadné očakávané zvýšenie úrokovej sadzby zo strany Bank of Japan. Rýchlejší rast trhov bol brzdený poklesom priemyselnej produkcie, ktorá sa pod vplyvom spomalenia americkej ekonomiky spomalila už druhý mesiac za sebou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. september 2024 04:55