StoryEditor

Ropa oslabila za týždeň o jeden dolár

22.08.2005, 00:00
Minulý týždeň sa na komoditných burzách niesol v znamení rozkolísaného obchodovania s ropou a oslabovaním kovov, ktoré sa ocitli pod vplyvom rastúceho dolára.

Minulý týždeň sa na komoditných burzách niesol v znamení rozkolísaného obchodovania s ropou a oslabovaním kovov, ktoré sa ocitli pod vplyvom rastúceho dolára.
Ropa bola pred siedmimi dňami v tesnej blízkosti historického maxima. Barel septembrovej surovej ropy light sweet otváral minulý týždeň pri cene 66,35 dolára, piatok uzatváral presne o dolár lacnejšie. Prvý raz po piatich týždňoch tak došlo v rámci týždňového obchodovania k oslabeniu čierneho zlata. Hlavnou príčinou bol prudký pokles ceny, ktorý odštartovala pravidelná správa o stave zásob ropy a ropných derivátov v USA.
Americké ministerstvo energetiky (DOE) prinieslo v stredu čísla, ktoré výrazne zaostali za očakávaniami obchodníkov. Rezervy ropy, vykurovacieho oleja a destilátov sa síce v porovnaní s predchádzajúcim týždňom mierne zvýšili, ale pokračoval prudký pokles zásob benzínu. Očakávalo sa ich zníženie o 1,5 milióna barelov, ale skutočnosť bola ešte o 3,5 milióna barelov horšia a rezervy benzínu klesli na ročné minimum pod hranicu 200 mil. barelov.
Po zohľadnení faktu, že motoristická sezóna sa končí až o dva týždne, a citlivosti obchodníkov na zásoby benzínu (ich pokles o 4 mil. barelov vyvolal 10. augusta skok o 1,5 dolára za barel) mal nasledovať rast ceny ropy. Nastal však pravý opak a do konca obchodovacieho dňa sa ropa oslabila z 66,40 na 63,85 dolára za barel! Kde hľadať príčinu? Blížiaca sa expirácia septembrového kontraktu vyprovokovala veľkých burzových hráčov k vyberaniu ziskov na dlhých pozíciách a v priebehu niekoľkých desiatok minút bolo zlikvidovaných takmer 20-tisíc kontraktov.
Pokles ceny ropy neskôr podporili ďalšie správy: stále vysoký import ropy do USA, americké rafinérie sa po viacerých nehodách vracajú do normálnej prevádzky a v dôsledku historicky najvyšších cien na čerpacích staniciach klesla spotreba benzínu o 3 percentá. Zo 69 analytikov, ktorých oslovila spoločnosť Bloomberg, 33 očakáva v septembri pokles ceny ropy, 20 nárast, 16 stagnáciu na súčasných úrovniach. Piatkové zastavenie ťažby v Ekvádore a útoky na americké vojnové lode v jordánskom prístave Aqaba nahrávajú do karát skôr obchodníkom, ktorí kalkulujú s rýchlym pokorením hranice 70 dolárov za barel.
Predchádzajúci týždeň sa totálne nevydaril drahým kovom. Nie je to však ich chyba, najmä zlato "trpelo" pod tlakom vzmáhajúceho sa dolára. Oproti euru sa americká mena posilnila o 2,4 percenta, čo je najvyšší týždenný rast od konca mája. Inflačné tlaky v USA a očakávanie ďalšieho rastu kľúčových úrokových sadzieb robia dolár ešte atraktívnejším. Už dnes je rozdiel v úročení amerických a nemeckých 10-ročných štátnych dlhopisov 100 bázických bodov v prospech dolára. Investičný kapitál vyhľadávajúci bezpečné možnosti zhodnocovania sa tak úplne logicky presúva na dolárové účty. Tento vývoj poškodzuje zlato, ktorého decembrový kontrakt sa za týždeň oslabil o dve percentá. Ak sa dolár dokáže dostať pod úroveň 120 centov za euro, negatívne budú aj ďalšie vyhliadky žltého kovu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 16:36