StoryEditor

Bratislava schválila urbanistickú štúdiu parku CEPIT

27.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR
Vybudovanie Stredoeurópskeho parku pre inovatívne technológie CEPIT podporuje mesto Bratislava napriek zásadnému nesúhlasu mestskej časti Vajnory, kde ho plánuje postaviť rakúsky vlastník pozemku.

Vybudovanie Stredoeurópskeho parku pre inovatívne technológie CEPIT podporuje mesto Bratislava napriek zásadnému nesúhlasu mestskej časti Vajnory, kde ho plánuje postaviť rakúsky vlastník pozemku.
Rozhodlo o tom v piatok mestské zastupiteľstvo aktualizáciou územného plánu, keď funkčné využitie 63 hektárov poľnohospodárskej pôdy Pri majeri zmenilo na priemyselnú výstavbu a občiansku vybavenosť. Na to bol potrebný trojpätinový súhlas poslancov, pričom za funkčnú zmenu hlasovalo 54 zo 69 prítomných.
Rozhodnutiu predchádzala dlhá protichodná rozprava o urbanistickej štúdii CEPIT. Predkladateľka návrhu námestníčka primátora Tatiana Mikušová zdôvodnila výnimočnosť investície v hodnote 400 miliónov eur so zameraním na rozvoj vzdelanosti a vedy, čo je prestížna záležitosť pre Bratislavu.
"Nie sme proti technologickému parku, ale pri prerokovaní projektu nebol dodržaný zákonný postup a naše zastupiteľstvo je proti výstavbe na tom území, ponúkame Sprinzlov majer," konštatovala starostka Vajnor Anna Zemanová.
Na to zareagoval poslanec Andrej Petrek: "Ak investor nedokázal presvedčiť mestskú časť, je nekorektné, aby sme to podporili. Navyše, ak zmeníme funkčné využitie, nemôžeme zabrániť aj inej výstavbe či výhodnému predaju pozemkov, ktoré investor kúpil veľmi lacno."
Podľa námestníka primátora Branislava Hochela je to dobrý investor, keď ponúka vytvorenie 26 000 pracovných miest.
Riaditeľ sekcie územných programov mesta Ivan Macko tvrdí, že v projekte sa postupuje zákonným spôsobom a kladne sa k nemu vyjadril aj Krajský stavebný úrad.
"Rešpektujem rozhodnutie zastupiteľstva, ale odvoláme sa," uviedla pre TASR Zemanová.
Multifunkčný vedecko-technologický park CEPIT chcú investori z Rakúska a Nemecka začať stavať v budúcom roku a prvú časť prevádzok by mali otvoriť v roku 2007. V komplexe budú firmy zamerané na vývoj biotechnológií, informačných technológií a počítačovej techniky. V pláne je hotel s kongresovým centrom, vysoká odborná škola pre 1 500 študentov a iné školiace zariadenia, laboratóriá i ďalšie objekty či prevádzky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 03:19