StoryEditor

Cena ropy aj benzínu klesla

13.11.2005, 23:00
Cena ropy klesá stále nižšie a nižšie. Obavy z toho, že barel ropy bude stáť onedlho sto dolárov, sú definitívne zažehnané. Od rekordnej hodnoty 70,85 dolára za barel, ktorú ropa dosiahla 30. augusta -- deň po údere hurikánu Katrina na pobrežie Louisiany -- sa cena čierneho zlata oslabila už o 23,1 percenta.

Cena ropy klesá čoraz nižšie. Obavy z toho, že barel ropy bude stáť onedlho sto dolárov, sú definitívne zažehnané. Najaktuálnejší decembrový kontrakt, s ktorým sa bude obchodovať už iba do piatku, uzatváral minulý týždeň pri cene 57,53 dolára za barel, čo je 159 litrov. V priebehu siedmich dní stratil 3,05 dolára, čo predstavuje 5,3 percenta, a klesol na najnižšiu úroveň od 21. júla. Od rekordnej hodnoty 70,85 dolára za barel, ktorú ropa dosiahla 30. augusta -- deň po údere hurikánu Katrina na pobrežie Louisiany -- sa cena čierneho zlata oslabila už o 23,1 percenta.
Ešte prudším tempom sa oslabovali ceny ropných derivátov. Decembrový vykurovací olej stratil na burze NYMEX 4,2 percenta a benzín dokonca priepastných 8,3 percenta, a tým sa dostal pod psychologickú hranicu 1,5 dolára za galón. Priaznivý vývoj už pocítili aj motoristi priamo pri tankovaní. Maloobchodná cena benzínu sa v USA znížila na 2,342 dolára za galón, čo je v prepočte 20,60 koruny za liter. Od rekordnej úrovne z 2. septembra klesla rovnako ako pri rope o 23 percent. Na Slovensku zatiaľ situácia nie je taká optimistická. Hoci londýnska ropa Brent klesla pod 55 dolárov a rafinéria Slovnaft už niekoľkokrát korigovala ceny pohonných látok na svojich čerpacích staniciach, stále má priestor na ďalšie znižovanie. Slovnaft podľa vlastných vyjadrení reaguje na burzovú situáciu s dvojtýždňovým oneskorením. Priemerná cena benzínu na Slovensku bola 10. novembra 39 korún za liter, a liter nafty sa predával za viac ako 40 korún.
Existujú dve hlavné príčiny poklesu svetových cien ropy. Prvou je pokračujúci nárast amerických zásob. Ministerstvo energetiky USA minulú stredu oznámilo piaty nárast rezerv za sebou, tentoraz o 4,5 milióna barelov. Trh pritom očakával vzostup najviac o dva milióny. Zásoby sú o desať percent vyššie, ako boli pred rokom, a o 11 percent vyššie, ako päťročný priemer v tomto období roka. Razantne -- až o 4,2 milióna barelov -- stúpli aj komerčné zásoby benzínu. Mierny pokles si pripísali iba deriváty -- nafta a vykurovací olej.
Druhou významnou okolnosťou je nezvyčajne teplé počasie na severovýchode USA. V tejto husto obývanej oblasti sa spotrebuje 80 percent americkej produkcie vykurovacieho oleja. Dopyt po tejto kľúčovej "zimnej" komodite bude tento týždeň vďaka miernym teplotám o sedem percent nižší, ako pred rokom. V predchádzajúcom týždni tento rozdiel predstavoval až 45 percent.
Medvediu náladu na trhu podporujú aj ďalšie skutočnosti: vysoký import ropy do USA (10,584 milióna barelov denne) a obnova ťažobných zariadení a rafinérií v Mexickom zálive. Zásadným argumentom pre ďalší pokles cien je postoj komoditných fondov. Takzvaní "veľkí hráči" v poslednom čase preferujú otváranie pozícií na pokles cien. Najbližšou dôležitou technickou úrovňou je 55 dolárov za barel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 01:15