StoryEditor

Podmienky štátneho občianstva sa zmenili

06.10.2005, 00:00

Podmienky udeľovania slovenského štátneho občianstva sa od 1. septembra sprísnili a rozšírili. Vyplynulo to z novely zákona 40/1993 o štátnom občianstve. K doterajším podmienkam na udelenie občianstva, ktorými sú päťročný trvalý pobyt na území Slovenska, ovládanie slovenského jazyka a bezúhonnosť v posledných piatich rokoch pribudla požiadavka, že voči žiadateľovi o občianstvo už nebude môcť byť vedené trestné stíhanie, konanie o administratívnom vyhostení alebo o odňatí azylu. Štátne občianstvo nezíska ani žiadateľ, voči ktorému sa vedie vydávacie konanie alebo konanie o vykonaní európskeho zatykača. Pre niektoré skupiny osôb sa však procedúra priznania občianstva zjednoduší a urýchli. Zmeny si vyžiadal Európsky dohovor o občianstve. Týka sa to najmä osôb s trojročným trvalým pobytom na Slovensku pred dosiahnutím osemnásteho roku veku alebo detí rodičov, ktorí nadobúdajú alebo už nadobudli naše občianstvo, tiež osôb, ktoré sa narodili na Slovensku a tri roky pred podaním žiadosti tu trvalo žili. Ľahšie získajú občianstvo aj osoby, ktoré žijú na Slovensku najmenej desať rokov, ktorým bol v čase podania žiadosti udelený trvalý pobyt. Písomnú žiadosť o udelenie občianstva bude možné podať nielen na krajskom úrade, ale aj na slovenskom zastupiteľskom úrade v zahraničí. O žiadosti musí ministerstvo vnútra rozhodnúť najneskôr do deviatich mesiacov po jej podaní. Proces udelenia občianstva môže trvať však až rok, ak rozhodnutie závisí aj od iných štátnych orgánov. Podmienkou nadobudnutia občianstva je sľub, ktorý žiadateľ zloží do rúk prednostu krajského úradu, veľvyslanca alebo konzula. Okrem osvedčenia o štátnom občianstve bude možné občianstvo preukazovať aj občianskym preukazom a cestovným pasom. V prípade neudelenia občianstva môže žiadateľ podať novú žiadosť až po roku od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o neudelení. Ministerstvo vnútra v súčasnosti rozhoduje o 3 500 žiadostiach o udelení štátneho občianstva. Najviac žiadateľov je z Česka, Ukrajiny, Rumunska a zo Srbska a Čiernej Hory.
Základné princípy občianstva:
-- každý má právo na občianstvo
-- musí sa predchádzať stavu bez štátnej príslušnosti
-- nikto nebude svojvoľne zbavený svojho občianstva
-- ani manželstvo či zrušenie manželstva medzi občanom zmluvného štátu a cudzincom, ani zmena občianstva jedného z manželov počas manželstva neovplyvní automaticky občianstvo druhého z manželov
(Podľa Európskeho dohovoru o občianstve sa pod pojmom občianstvo rozumie právna väzba medzi osobou a štátom a neoznačuje etnický pôvod.)
Podstatné zmeny v novele
Rozšírili sa podmienky na udelenia občianstva.
Proti žiadateľovi nemôže byť vedené:
-- trestné stíhanie
-- konanie o administratívnom vyhostení
-- konanie odňatí azylu, vydávacie konanie alebo konanie o vykonaní európskeho zatýkacieho rozkazu
Doposiaľ bol medzi podmienkami 5-ročný trvalý pobyt, ovládanie slovenského jazyka a bezúhonnosť v posledných 5 rokoch. Bez splnenia zákonných podmienok ovládania slovenského jazyka a nepretržitého trvalého pobytu aspoň 5 rokov bude môcť získať občianstvo osoba:
-- ktorá mala na Slovensku trvalý pobyt najmenej tri roky pred dosiahnutím 18. roku veku,
-- ktorá je dieťaťom rodiča, ktorý nadobudol slovenské štátne občianstvo,
-- ktorej bol udelený azyl,
-- ktorá sa narodila na Slovensku a najmenej tri roky pred podaním žiadosti o občianstvo mala na Slovensku trvalý pobyt,
-- ak má na Slovensku pobyt najmenej desať rokov a v čase podania žiadosti jej bol udelený trvalý pobyt,
-- osoba bez štátnej príslušnosti, ktorá mala trvalý pobyt na Slovensku najmenej tri roky pred podaním žiadosti.
Slovenské štátne občianstvo
Osoby s postavením zahraničného Slováka
(občan, ktorý nie je slovenským štátnym občanom, má slovenskú národnosť, respektíve slovenský etnický pôvod a slovenské kultúrno-jazykové povedomie) budú bez ohľadu na zákonné podmienky 5-ročného trvalého pobytu a ovládania slovenčiny môcť získať slovenské štátne občianstvo pod podmienkou, že mali na Slovensku najmenej dvojročný pobyt.
Cudzí štátni príslušníci, ktorí uzavrú manželstvo so slovenským občanom, budú môcť o slovenské občianstvo požiadať až po troch rokoch manželského spolunažívania na území Slovenskej republiky.
Bývalí občania, ktorým občianstvo odňali proti ich vôli alebo boli prinútení vzdať sa ho (strata občianstva sobášom s cudzincom a pod.), nemusia spĺňať zákonnú podmienku 5-ročného trvalého pobytu.
Osobám na vlastnú žiadosť prepusteným zo štátneho zväzku SR na základe prísľubu iného štátu o udelení občianstva, ktoré však napokon nezískali, možno udeliť slovenské štátne občianstvo bez ohľadu na zákonnú podmienku 5-ročného trvalého pobytu. O slovenské občianstvo však musia požiadať do 3 rokov od prevzatia listiny o prepustení zo štátneho zväzku SR.
Žiadosť o občianstvo a sľub
Písomnú žiadosť o udelenie občianstva je možné podávať osobne na krajskom úrade, na zastupiteľskom úrade SR. To sa týka iba tých žiadateľov, ktorým móže byť štátne občianstvo Slovenskej republiky udelené bez splnenia podmienky pobytu na území Slovenskej republiky.
Žiadosť musí obsahovať:
-- meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia žiadateľa
-- adresu trvalého pobytu
-- dôvod žiadosti
-- dátum a podpis žiadateľa
Žiadateľ prikladá
-- stručný životopis
-- doklad totožnosti, napríklad pas
-- rodný list
-- doklad o osobnom stave -- sobášny list, právoplatný rozsudok alebo doklad o rozvode manželstva, úmrtný list manžela
-- doklad o pobyte na území SR
-- výpis z registra trestov nie starší ako šesť mesiacov
-- potvrdenie zamestnávateľa o zamestnaní, výpis z obchodného alebo živnostenského registra, doklad o poberaní dôchodku a i.
-- iné doklady -- preukaz zahraničného Slováka, listinu o prepustení zo štátneho zväzku SR
Konanie o udelení štátneho občianstva sa začína dňom podania žiadosti. Ministerstvo vnútra rozhodne o žiadosti do 9 mesiacov, najneskôr do jedného roka od začatia konania. Ak ministerstvo občianstvo neudelilo, žiadateľ môže podať novú žiadosť až po uplynutí jedného roka od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o neudelení. Štátne občianstvo sa nadobúda prevzatím listiny o udelení štátneho občianstva SR. Listinu odovzdáva krajský úrad alebo zastupiteľský úrad v zahraničí žiadateľovi po zložení sľubu štátneho občana SR.
Sľub občianstva
Sľub je podmienkou nadobudnutia občianstva. Žiadateľ ho skladá do rúk prednostu krajského úradu, veľvyslanca, konzula alebo nimi poverenej osoby. Sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem verný Slovenskej republike, budem dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky a riadne plniť všetky povinnosti občana Slovenskej republiky."
Štátne občianstvo SR nevznikne, ak sa po prevzatí listiny o jeho udelení preukáže, že bolo vydané na základe falošných alebo pozmenených dokladov, alebo sa vydanie listiny dosiahlo trestným činom. V takomto prípade je žiadateľ povinný listinu vrátiť ministerstvu do 30 dní.
Osvedčenie o štátnom občianstve
Osvedčenia vydávajú krajské úrady na základe písomnej žiadosti. Na vydanie osvedčenia žiadateľ musí predložiť doklad totožnosti, rodný list, sobášny list alebo iný doklad o osobnom stave. Osvedčenie je platné 6 mesiacov. Platnosť stráca dňom doručenia listiny o prepustení zo štátneho zväzku SR. Okrem osvedčenia o štátnom občianstve bude možné občianstvo preukazovať občianskym preukazom a cestovným pasom.
§ 8a
(10) Ak ministerstvo štátne občianstvo Slovenskej republiky neudelilo, žiadateľ môže podať novú žiadosť o udelenie štátneho občianstva Slovenskej republiky najskôr po uplynutí jedného roka odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o zamietnutí žiadosti o udelenie štátneho občianstva Slovenskej republiky.
§ 8b
(1) Štátne občianstvo Slovenskej republiky nevznikne, ak sa po prevzatí listiny o udelení štátneho občianstva Slovnskej republiky preukáže, že dokaldy, na základe ktorých bola listina vydaná, sú sfalšované, pozmenené alebo vydanie listiny sa dosiahlo trestným činom.
(Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 40/1993 Z. z. o štátnom občianstve Slovenskej republiky)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 18:19