StoryEditor

Svetové burzy utrpeli straty

18.04.2005, 00:00
Americké akcie zažili minulý týždeň citeľný pokles. Kľúčové indexy sa dostali na ročné minimá po tom, čo viaceré štatistiky naznačili utlmenie hospodárskeho rastu.

Americké akcie zažili minulý týždeň citeľný pokles. Kľúčové indexy sa dostali na ročné minimá po tom, ako viaceré štatistiky naznačili utlmenie hospodárskeho rastu.
Najhoršie dopadli tie spoločnosti, ktoré sú úzko prepojené s ekonomikou. Značky ako Alcoa, Caterpillar či General Motors boli na čele poklesu. Lepšie na tom nebol ani technologický sektor. Gigant IBM prezentoval horšie ako očakávané výsledky, čo sa odrazilo v celom odvetví.
"Trh je momentálne posadnutý myšlienkou, kam sa bude ekonomika uberať," komentuje pre agentúru Bloomberg Michael Vogelzang zo spoločnosti Boston Advisors. Otázka podľa neho znie, do akej miery sa hospodárstvo spomalí. "Utlmí sa do takej miery, že zisky budú pod očakávaniami?" pýta sa.
Index Dow Jones Industrial Average padol o 3,6 percenta na úroveň 10 087,51 bodu. Predstavuje to najhorší týždenný výkon za posledné dva roky. Index Standard & Poor's sa oslabil o 3,3 percenta na 1 142,62 bodu. Oba sa dostali na najnižšie hodnoty od začiatku vlaňajšieho novembra. Technologický index Nasdaq skončil nižšie o 4,6 percenta na 1 908,15 bodu. "Čoraz viac dôkazov ukazuje na to, že v celosvetovom meradle je tu spomalenie rastu," konštatuje Michael Metz z Oppenheimer & Co. Medzinárodný menový fond minulý týždeň znížil predpoveď hospodárskeho rastu v eurozóne o vyše pol percentuálneho bodu na 1,6 percenta v tomto roku.
Podobne na tom boli aj európske akciové trhy. Pokles zaznamenali spoločnosti ako Nokia či Cap Gemini. Strojárske firmy sa tiež oslabili po tom, ako prevládli špekulácie o raste ziskov. "Aj keď súčasné odhady sú dvojciferné, pravdepodobne pôjdu dole blízko k 7 percentám," hovorí Guy Stern z Credit Suisse Asset Management. Dow Jones Stoxx 600 sa oslabil o 1,6 percenta. Euro Stoxx 50 zasa padol o 2 percentá.
Výnimkou nezostali ani japonské burzy. Regionálny index Morgan Stanley Capital International sa oslabil o viac než percento. Najviac situáciu na trhu ovplyvnil Samsung Electronics, ktorého výsledky zaostali za očakávaniami analytikov. "Zisky hlavných technologických firiem ako Samsung potvrdzujú, že odvetvie má ťažkosti," myslí si Hideaki Kurimoto z Meiji Dresdner Asset Management. Ako dodal, on sám sa vyhýba firmám vyrábajúcim polovodiče. Zhoršili sa tak vyhliadky ťažobných podnikov. Na trhu prevládli obavy zo znižujúcich sa cien kovov. To malo dosah na Sumitomo Metal Industries.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. júl 2024 23:42