StoryEditor

Zachráňme Baťovany

02.10.2006, 00:00

Baťovo dedičstvo sa dnes skloňuje aj v iných súvislostiach. Ide o funkcionalistickú architektúru v Partizánskom, bývalých Baťovanoch, ktorú treba zachovať ako vzácnu architektonickú pamiatku. Myslia si to otcovia mesta i mnohí občania. Preto radnica hľadá všetky možnosti a spolupracuje nielen s architektmi, ale aj s pamiatkarmi.
Funkcionalistická Baťova architektúra v Partizánskom by sa tak ako celok mala podľa zámeru samosprávy stať pamätihodnosťou. Z toho by vyplývali aj pravidlá na zásahy do budov postavených v rokoch 1935 až 1945. Mnohé objekty už totiž podľahli novodobým úpravám. Ak by sa stali pamätihodnosťou, ich historická hodnota by sa zachovala.
Partizánske -- Baťovany vznikli ako výsledok strategického rozhodnutia koncernu Baťa. Predstavovali nový slovenský priemyselný satelit v málo rozvinutom regióne. Baťovany mali od začiatku jasný urbanistický zámer založený na princípoch účelových továrenských miest s obytnou zónou rodinných domov v zeleni. Mali jasne diferencovanú výrobnú, spoločenskú i obytnú zónu s dômyselnou dopravnou schémou. Podľa informácie Anny Hudecovej z Mestského úradu v Partizánskom samospráva plánuje aj úpravu jednej -- dvoch budov na múzeum.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 00:54