StoryEditor

Začať od nuly bolo ťažké

28.01.2007, 23:00

V žilinskom prostredí sa slovenským podnikateľom darí. Región ožíva aj vďaka iným aktivitám, ako je automobilka KIA Slovensko. Medzi tých, čo začali napĺňať svoje predstavy o podnikaní už začiatkom 90. rokov a uplatnili sa na trhu, patrí aj martinská firma KPK. Jej zakladatelia a majitelia Rhet Košábek a Ivan Salíni začali podnikať v strojárstve -- v oblasti, v ktorej malo Slovensko dlhoročnú tradíciu, ale koncom minulého storočia začala postupne upadať. Ich spoločnosť sa však napriek tomu uchytila. Projektujú, vyrábajú a predávajú najmä mostové, stĺpové a portálové žeriavy, žeriavové dráhy, rôzne manipulačné, zdvíhacie zariadenia a automatizované skladovacie systémy.

Projektantské začiatky

Košábek a Salíni začínali podnikať na živnosť ako projektanti. Využili a zhodnotili skúsenosti, ktoré získali vo Výskumno-vývojovom ústave ZŤS v Martine. Spoločnosť KPK založili v roku 1993. Zo začiatku sa venovali projektovaniu žeriavov, kladkostrojov a iných zdvíhacích zariadení. "Začínali sme úplne od nuly. V pôvodnom zamestnaní sme nenašli pochopenie pre naše vízie, preto sme sa rozhodli skúsiť šťastie v podnikaní. Vďaka nemu sme mohli sami rozhodovať o našom smerovaní," hovorí Košábek o dôvodoch, ktoré ich priviedli k podnikaniu. "Zo začiatku sme zdvíhacie zariadenia len navrhovali, neskôr sme sa zhodli, že by sme to, čo nakreslíme, mohli začať aj vyrábať. Rozhodnutie ísť do výroby bolo pre nás najťažšou skúškou. Museli sme zabezpečiť priestory, kvalifikovanú pracovnú silu aj dostatok peňazí. Podarilo sa nám to kombináciou vlastných zdrojov a úverov," dopĺňa Salíni informáciu o jednom z najzávažnejších rozhodnutí.

Dodávky pre hutníckych gigantov

Firma KPK sa postupne vypracovala na špičku v odbore. Ich žeriavy a zariadenia využívajú hutnícke giganty v Košiciach, Podbrezovej a Třinci, automobilky Volkswagen, KIA, veľkoobchody so železom Ferona, Raven a množstvo ďalších slovenských a českých firiem. Košábek a Salíni dnes zamestnáva okolo 200 ľudí.
Zásadou pri ich podnikaní je čestnosť a spoľahlivosť. "Aj keď sme si požičali peniaze, vždy sme ich včas splatili," hovorí Košábek. Potvrdzuje to aj Ivan Lamoš, riaditeľ Obchodného centra Slovenskej sporiteľne v Žiline. "Spoločnosť KPK je ukážkou, ako sa dá aj na Slovensku poctivou prácou a serióznym prístupom vybudovať prosperujúcu firmu."
Spokojnosť je obojstranná, ako to ďalej hodnotí majiteľ Košábek. "So Slovenskou sporiteľňou máme veľmi dobré skúsenosti, dokážu veľmi rýchlo financovať aj náročnejšie projekty. Na prelome rokov 2005 a 2006 nám úspešne pomohli s jednou z našich najväčších zákaziek."

Neustále v zisku

Väčšina podnikateľov skôr než začne podnikať počíta s tým, že najprv musia prekonať obdobie čakania na zisk. Firma KPK je zaujímavá tým, že dosahuje zisk od samého začiatku. Odvtedy sa úspešne vyhýba červeným číslam, zvyšuje tržby, v posledných troch rokoch až 60-percentným tempom.
Vlastníci plánujú výrobu aj rozširovať. "V minulom roku sme kúpili podiel vo firme, ktorá je naším najväčším subdodávateľom, aby sme mohli ešte pružnejšie reagovať na požiadavky trhu. Radi by sme rozšírili naše dodávky, okrem Českej a Slovenskej republiky, aj do ďalších krajín," uzatvára Salíni.
František Takáč

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 20:03