StoryEditor

Z Paríža prichádza nesúhlas

18.04.2006, 00:00

Návrh riaditeľa frankfurtskej burzy Reta Francioniho týkajúci sa spôsobu spojenia s Euronextom v Paríži nepadol na úrodnú pôdu. Neočakávane jednoznačným tónom Francúzi odmietli podmienky spojenia, medzi ktorými Francioni uvádzal aj zachovanie pôvodného manažmentu. "Principiálne nie sme proti spojeniu oboch búrz, ale potrebné podmienky nie sú zatiaľ splnené; sme od toho zatiaľ ďaleko," týmito slovami komentoval iniciatívnu ponuku z Frankfurtu nad Mohanom Gérard Mestrallet, riaditeľ spoločnosti Suez a zároveň prezident finančnej lobistickej skupiny Europlace. Pre denník "Les Echos" potvrdil, že predstavitelia "parížskeho finančného centra" fúziu posvätia len v tom prípade, ak sa zachová doterajší obchodný model Euronextu. "A tento model je funkčný. Vďaka vytvoreniu Euronextu klesli náklady o tridsať percent," uviedol ďalej. Okrem toho požaduje, aby sa prípadná fúzia nedotkla dcérskej spoločnosti Euronextu Clearstream (cenné papiere). Parížsky finančník nechce nič počuť ani o tom, žeby sa po spojení obchodovalo už len na jednom mieste. R. Francioni zase trvá na tom, že po spojení bude nový koncern sídliť vo Frankfurte nad Mohanom.
Euronext vznikol v dôsledku spojenia búrz v Paríži, Bruseli, Amsterdame a Lisabone. Terajší šéf tejto burzy Jean-Francois Theodore je v súčasnosti pod tlakom hedžových fondov, ako TCI alebo Atticus, ktoré by privítali rýchle spojenie s Nemcami. Od tohto kroku si totiž sľubujú synergický efekt v miliónovej výške. Na obranu pred uvedeným tlakom sa už spojili niektorí podielnici Euronextu, aj keď spoločne držia len päť percent akcií. Patria medzi nich podniky ako Suez, Air Liquide, Schneider Electric a France Telecom.
Otázka fúzie bude hlavným bodom rokovania akcionárov Euronextu 23. mája. Očakáva sa, že manažment sa jasne vysloví v prospech spojenia s niektorým partnerom. Nie je pritom tajomstvom, že Francúzi chcú uprednostniť Londýn (London Stock Exchange), pretože obchodný model LSE sa dá ľahšie zlúčiť s modelom používaným v Euronexte.
Podľa denníka La Tribune sa však množia aj otvorené hlasy proti. Napríklad sklársky koncern Saint Gobain varuje pred presunutím obchodnej aktivity inam, čo by znížilo význam Paríža ako finančného centra. (hn/gaf)

Plány na burzovej šachovnici
Pod tlakom hedgeových fondov uvažuje riaditeľ Euronextu J.-F. Theodore o spojení s vhodným partnerom -- mohla by ním byť aj frankfurtská burza (Deutsche Börse). Paralelne skúma aj možnosti fúzie s burzou londýnskou. Ľudia v jeho okruhu sú však v tomto smere skeptickí. Tlak fondov cíti aj Deutsche Börse, avšak len nerada by vytvorila trojblok s Londýnom a Parížom. Isté je, že manévre na šachovnici sa ešte neskončili.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 21:19