StoryEditor

Pšenica sa odrazila od minima

26.12.2005, 23:00

Minulý týždeň sa na komoditných trhoch niesol v znamení klasického predvianočného scenára. Na burzách v New Yorku a Chicagu klesol objem realizovaných obchodov, znížila sa aktivita komoditných fondov a zaujímavé cenové skoky predviedol iba sektor obilnín a olejnín.
Od polovice decembra začína byť jasné, že dva mesiace trvajúci pokles cien obilnín sa zastavil. Cena marcovej pšenice sa odrazila od desaťmesačného minima 307 centov za bušel (1 bušel = 27,216 kg) a pred Vianocami uzatvárala obchodovanie na úrovni 334,5. O 9-percentný vzostup sa tentoraz nepostarali fundamentálne správy (americkí poľnohospodári v pšeničnom aj kukurično-sójovom páse zimujú), ale veľkí burzoví hráči. Komoditné fondy v roku 2005 predviedli hru, ktorá farmárov príliš nepotešila. Od 12. apríla doteraz nepretržite držia otvorených viac pozícií na pokles ako na nárast ceny pšenice.
Fondy sa do tejto stratégie nepustili bez pádnych argumentov. V sezóne 2004/2005 sa celosvetovo dopestovala historicky najvyššia úroda pšenice: 616 miliónov ton. Vďaka rastúcemu objemu produkcie v postsovietskych republikách sa znížili možnosti exportu amerických prebytkov. Kým ruská a ukrajinská pšenica zatiaľ slúži iba na vyrovnávanie domácich deficitov, Uzbekistan a Kazachstan už kvalitnou a lacnou pšenicou vytláčajú Američanov z trhov v Číne, Indii a Pakistane. Ďalšou nepríjemnou konkurenciou v ázijskom priestore je Austrália, v Latinskej Amerike zasa Argentína.
Najväčšími kupcami pšenice z USA v sezóne 2005/2006 (začala sa 1. júna) sú Nigéria a Irak. Zvlášť v prípade Iraku to vyznieva skôr ako symbol vďačnosti za oslobodenie spod Saddámovej diktatúry. Austrália, európske aj stredoázijské krajiny by vedeli dodať pšenicu lacnejšie a rýchlejšie, iracká vláda však tvrdohlavo kupuje americkú produkciu. Do 22. novembra to bolo 1,9 milióna ton, Nigéria odobrala 2 milióny ton.
Komoditné fondy to všetko dobre vedia, a preto tlačili cenu pšenice nižšie. V závere roka sa rozhodli vyberať zisky a vďaka tomu cena stúpla. Ako je to možné? Veľkí hráči špekulovali na pokles cien -- to znamená, že mali otvorené "krátke" pozície a niekedy v minulosti pšenicu predali (napríklad začiatkom októbra na úrovni 360 centov za bušel). Vyberanie ziskov realizovali tak, že pozíciu uzavreli nákupom (napríklad za 320 centov za bušel). Rozdiel v cenách (teda 40 centov za bušel, čiže 2 000 dolárov na jeden kontrakt) predstavuje čistý zisk pre obchodníka. Minulý týždeň sa komoditné fondy takýmto spôsobom zbavili 12 562 pozícií. Keďže ich uzatvárali nákupom, cena pšenice (ale aj kukurice a sóje) išla hore. Stále však platí, že fondy majú takmer dvakrát viac "shortov". Ak by pokračovali v ich likvidácii, cena pšenice by mohla rýchlo stúpnuť ku kľúčovej technickej úrovni 360 centov za bušel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 01:19