StoryEditor

Stavebné sporiteľne požičali menej ako vlani

30.09.2005, 00:00
Stavebné sporiteľne poskytli za prvých osem mesiacov tohto roka o niečo menej úverov ako za rovnaké obdobie minulého roka. Poklesol aj objem poskytnutých prostriedkov.

Slováci si za prvých osem mesiacov tohto roka požičali od troch stavebných sporiteľní - Prvej stavebnej sporiteľne (PSS), Wüstenrot stavebnej sporiteľne a ČSOB Stavebnej sporiteľne - menej prostriedkov ako za rovnaké obdobie minulého roka. Tri stavebné sporiteľne poskytli od začiatku roka do konca augusta úvery a medziúvery približne za 8,4 miliardy korún.
Menej úverov
Stavebné sporiteľne poskytli za prvých osem mesiacov tohto roka o niečo menej úverov ako za rovnaké obdobie minulého roka. Klesol aj objem poskytnutých prostriedkov. Najväčšia z troch stavebných sporiteľní - PSS - poskytla od začiatku roka do konca augusta rovnaký počet i objem stavebných úverov a medziúverov ako za to isté obdobie vlaňajška. "Záujem občanov o úvery a medziúvery pretrváva, keďže predstavujú najdostupnejšiu formu riešenia problémov s bývaním na slovenskom trhu," uviedla PSS.
Počet poskytnutých úverov zostal približne na vlaňajšej úrovni aj vo Wüstenrot stavebnej sporiteľni, objem poskytnutých úverov však klesol asi o pätinu. "Sporiteľňa otvorila za prvých osem mesiacov tohto roka 1 800 stavebných úverov v objeme cieľových súm 587,7 milióna korún," uviedla hovorkyňa sporiteľne Daniela Vlčková.
ČSOB Stavebná sporiteľňa zaznamenala pokles tak počtu, ako aj objemu úverov. V medziročnom porovnaní počet úverov schválených sporiteľňou klesol asi o pätinu a ich celkový objem o vyše tretiny. "Klienti majú záujem o nižšie sumy úverov," vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová, podľa ktorej sa pod pokles počtu úverov podpísala aj silná marketingová podpora úverov v roku 2004, keď predaj úverov medziročne vzrástol takmer o polovicu.
Záujem o stavebné sporenie trvá
Klienti stavebných sporiteľní majú i naďalej záujem o stavebné sporenie. PSS uzatvorila za osem mesiacov 122-tisíc nových zmlúv o stavebnom sporení, ktoré zohľadňujú aj počty bytov pri zmluvách spoločenstiev vlastníkov bytov. Dynamicky sa podľa zástupcov sporiteľne zvyšuje hlavne počet zmlúv spoločenstiev vlastníkov bytov. Počet uzatvorených zmlúv medziročne vzrástol asi o pätinu. Objem cieľovej sumy nových zmlúv predstavuje takmer 29 miliárd korún. "V budúcom roku predpokladáme opäť mierny rast stavebného sporenia. Predpokladom je stabilita stavebného sporenia, zachovanie výšky štátnej prémie a jej výpočtu podľa schváleného vzorca. To sa následne premietne do rýchlejšieho rastu bytovej výstavby a obnovy bytového fondu na Slovensku," uvádza sporiteľňa.
Prvé mesiace tohto roka boli v ČSOB Stavebnej sporiteľne slabšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. "Produkciu v počte nových zmlúv o stavebnom sporení sme však dobehli v ďalších mesiacoch," uvádza Krejcarová. Ku koncu augusta evidovala sporiteľňa 11 348 nových zmlúv o stavebnom sporení, čo je 11-percentný medziročný nárast. Objem cieľových súm novouzatvorených zmlúv bol 1,4 miliardy korún. Sporiteľňa Wüstenrot evidovala za osem mesiacov vyše 22 tis. nových obchodov pri objeme cieľových súm 2,75 miliardy korún.

Úvery a medziúvery poskytnuté stavebnými sporiteľňami za január až august 2005
  Počet úverov Medziroč zmena v % Objem v mil. Sk Medziročná zmena
Prvá stavebná sporiteľňa 25000 0 6600 0
Wüstenrot stavebná sporiteľňa 4766 0 1116 -20%
ČSOB stavebná sporiteľňa 3801 -18% 722 -35%
Zdroj: údaje poskytnuté stavebnými sporiteľňami

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 16:16