StoryEditor

Poznáte Katku? Je čas to napraviť.

19.08.2005, 00:00

Verdikt "do roka a do dňa" sľuboval v starých povestiach naplnenie nie celkom príjemných a očakávaných udalostí. Dnes už v mnohých krajinách preslávený formát súťaže SuperStar, naopak, očakáva predstavenie debutového CD finalistu v šibeničnom termíne troch mesiacov. Domácej favoritke Slovensko hľadá SuperStar Katke Koščovej sa to podarilo. Presnejšie jej tvorivému a produkčnému tímu, ktorý pozostával z renomovaných, ale aj mediálne menej známych textárov a hudobníkov. Aj vďaka nim sa album Ešte sa nepoznáme (BMG, 2005) objavil na slovenských pultoch už koncom prvého prázdninového mesiaca
Napriek tomu, že ohraničený termín sa v istej miere musel podpísať pod celkovú koncepciu, speváčka môže byť nadmieru spokojná. A nielen pre značný mediálny záujem a na domáce pomery takmer rozprávkovej predajnosti. Len po niekoľkých dňoch prekročil počet kupujúcich magickú desaťtisícovú hranicu a záujem zjavne neutícha. Príjemne ospalo letný videoklip Pehatá rotuje vo vysielaní televíznej hudobnej stanice Music Box a jednotlivé single sa budú počas nasledujúcich mesiacov niesť éterom domácich rádií. Bezpochyby presvedčivé bude aj plánované jesenné turné, ktoré dodatočne otestuje nielen Katkine, ale aj pesničkové kvality. Osvedčená producentská dvojica Marián Kachút a Peter Graus akoby čarovným prútikom rozčlenila album na polovice. Prvá, odľahčená poloha Katke skutočne pristane. Nehanbí sa za pohodové popevky v tom najlepšom zmysle slova. Prototypom môže byť titulná Ešte sa nepoznáme. Katka poslucháča neatakuje dotieravými refrénmi, ale svojou energickou priamosťou. Minimálne využívanie elektroniky necháva priestor nevtieravým aranžmánom prevažne akustických nástrojov. Šibalská Katka sa spoza dverí usmieva v rovnomennej popovej bossanove alebo v baladickej Kúsok po kúsku, ktorá nevyznieva ako lacné umelé sladidlo. K albumovým vrcholom patrí pulzujúce funky Kým ma takú chceš alebo uvoľnená "táslerovka" nemám slov z autorskej dielne gitaristu Petra Biča. Samotná Katka uprednostnila texty, s ktorými sa dokázala stotožniť. Na ideál vlastného autorstva ako ho realizuje trebárs Jana Kirschner, bude zrejme musieť ešte počkať. Šesticu piesní otextoval Andy Ďurica, ústrednou líniou sú vzťahy, nesmelosť a prvotné opojenie. Snahou druhej polovice albumu je rozšírenosť záberu o jemné pop-džezové polohy. Práve tam však nedoriešené časové kompromisy vyplávali na povrch. Jeden z posledných finálových večerov Katku síce poodhalil ako swingujúcu speváčku, nahrávka ju však presúva na strednoprúdovú koľaj. Viac možno v budúcnosti prezradí potenciálna spolupráca so swingovou zostavou Melody Makers. Mimo dvojice prevzatých skladieb sa v otcovsko-synovskom tvorivom tandeme predviedli Peter Lipa starší a mladší. Sľubným impulzom je schovaný záverečný bonus Úder pod pás.
Výčitkám o čiastočnom využití hlasového a výrazového potenciálu debutového albumu prvej slovenskej SuperStar nemožno oponovať. Pokiaľ však bolo snahou vyprodukovať príjemný a pohodový album, splnila súťaž a jej výsledný "produkt" svoj zmysel. A ozaj, poznáte Katku? Ona sama tvrdí, že vraj ešte nie. Je čas to napraviť!

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 02:17