StoryEditor

HVB Group potvrdila rozhovory s UniCredito

31.05.2005, 00:00

Druhá najväčšia nemecká banka HVB Group potvrdila rozhovory s talianskym UniCredito o prevzatí. V stanovisku sa uvádza, že nebola dosiahnutá žiadna dohoda a výsledok je "ešte neistý". Taliansky partner zverejnil rovnaké vyhlásenie.
Špekulácie o kúpe nemeckej banky sa na trhu objavili koncom minulého týždňa. Tento krok by na rýchlo rastúcom východoeurópskom trhu vytvoril vôbec najväčšiu banku. Na chýry zareagovala aj burza a posunula akcie HVB Group na ročné maximum. V rámci celej Európy by sa tak vytvorila deviata najväčšia banka. Zámer by však museli ešte odklepnúť regulátori.
Detaily dohody vrátane kúpnej ceny zatiaľ nie sú dopracované. No denník The Wall Street Journal informoval, že UniCredito by mohla zaplatiť za HVB 16 miliárd eur, čo je v prepočte 625,7 miliardy Sk. Spoločnosť by podiel mala splatiť pravdepodobne formou akcií.
Podľa jedného zo zdrojov blízkeho rokovaniam sa rozhovory nachádzajú v rovnakom štádiu ako pred pár mesiacmi a rozhodne nie sú v konečnom. Podľa iného prameňa zostáva ešte vyriešiť isté nezrovnalosti a tento proces je možné urýchliť, no dohoda sa nezrodí tento týždeň. Pre UniCredito však bude ťažké presvedčiť svojich akcionárov, aby sa kúpila stratová banka.
Pri cene 16 miliárd eur bude toto prevzatie najväčšou cezhraničnou bankovou dohodou v Európe. Minulý rok prevzala španielska SCH britskú Abbey asi za 14 miliárd eur. Európske banky už dlhší čas narážajú na problém nasýtenosti domáceho trhu, čo im nedáva príliš mnoho rastových možností. Vzhľadom na to, že obe banky majú značné aktivity vo východnej časti Európskej únie, výrazne by sa im zvýšili šance na ďalší rast. Fúzie bánk z jednotlivých európskych krajín nie sú príliš časté. Väčšinou im v tom bránia kultúrne, regulačné a politické odlišnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. júl 2024 23:15