StoryEditor

Jasné pravidlá účtovania tepla

31.01.2006, 23:00

Na Slovensku je vyše 870-tisíc bytov, v ktorých žije 2,5 milióna ľudí. Z ceny za bývanie tvoria náklady za dodávku alebo odber tepla viac ako 75 %. Preto sú dôležité jasné pravidlá merania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody a dodaného tepla. Od januára sa rozpočítavajú podľa zásad, ktoré určuje vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Ak sa majitelia bytov nedohodnú na vlastnom spôsobe rozúčtovania tepla, správcovia bytového domu sa budú riadiť touto vyhláškou. Vyhláška rieši aj to, ak niekto napríklad odmietne montáž merača alebo nesprístupní byt na odpočet. V takomto prípade majiteľ bytu musí zaplatiť za teplo 1,5-násobok priemernej spotreby všetkých bytov prepočítanej na štvorcový meter. "Podľa zákona č. 657/2004 Z. z. takýto majiteľ dostane pokutu od Štátnej energetickej inšpekcie vo výške od 500 do 5-tisíc korún," konštatoval hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.
Výrobcovia tepla sú podľa výnosu úradu povinní predložiť "kalkuláciu maximálnej ceny tepla" za rok v stanovenom členení ekonomicky oprávnených nákladov a primeraného zisku. Z analýzy skutočných nákladov na cenu tepla v nejednom prípade vyplynulo, že si výrobcovia zaúčtovali do ceny tepla aj neoprávnené náklady a neprimeraný zisk, ktoré dosahujú 15 -- 20 percent z ceny, ktorú určuje úrad. Výrobcovia často nedosahujú účinnosť sústavy tepelných zariadení podľa normy ani normovanú výhrevnosť spotrebovaného zemného plynu. Účtujú si neoprávnené náklady -- odpisy hmotného majetku, platia neúčelné a neefektívne služby. Ako sa môžu vlastníci bytov proti tomu brániť? 
Vlastníci bytov v bytových domoch si budujú lokálne kotolne. Ceny zemného plynu však Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zvýšil tak, že pre týchto odberateľov sa stávajú malé kotolne nevýhodné. Na začiatku minulého roka síce SPP vytvoril v cenách plynu asi 20-percentný rozdiel v prospech veľkých teplární, po úpravách cien pre veľkých výrobcov však na konci roka už platili za plyn menej malé kotolne. Od januára tohto roka sa ceny plynu zase zmenili, plyn pre veľkých výrobcov tepla je asi o 7 % lacnejší ako pre malé kotolne.
Čo obsahuje vyhláška
Rozúčtovanie tepla závisí od toho, či sú v bytoch na radiátoroch nainštalované merače tepla. Z 870-tisíc bytov ich má namontované polovica. Od roku 2009 budú musieť byť všetky byty vybavené takýmito meračmi (pozri vyhlášku č. 630/2005 Z. z.).
-- V bytoch centrálne vykurovaných a bez meračov na radiátoroch platí majiteľ bytu za teplo podľa spotreby tepla a podlahovej plochy bytu alebo podľa dohody.
-- V domoch, kde sú byty bez meračov a niektoré byty sú vykurované samostatnými kotolňami, tvorí náklady na vykurovanie základná zložka (10 percent) a spotrebná zložka (90 percent). Náklady sa rozdelia podľa plochy bytov, základná zložka sa rozpočítava aj medzi individuálne vykurované byty.
-- V domoch, kde sú namontované v bytoch merače a v niektorých bytoch majú individuálne kúrenie, tvorí náklady na vykurovanie základná zložka, ktorá sa určuje podľa plochy bytov. Spotrebná zložka sa určuje podľa meračov. Základná zložka sa účtuje aj individuálne vykurovaným bytom. Podlahová plocha sa násobí koeficientom -- podkrovné byty majú koeficient 0,25, byty pod strechou, nad vchodom, pivnicami a chodbami majú koeficient 0,30, ostatné byty koeficient 0,50.
V bytoch s meračmi sa 40 percent tepla (základná zložka) rozpočítava podľa plochy bytov a 60 percent (spotrebná zložka) podľa údajov z radiátorových meračov. Majitelia bytov sa môžu dohodnúť aj na inom pomere, napríklad základná zložka môže byť od 30 do 50 percent a spotrebná od 50 do 70 percent. Spotrebná zložka sa násobí koeficientom.
Úrad určil aj koeficienty, ktorými sa násobí hodnota z meračov. Tieto koeficienty chránia majiteľov krajných bytov pred vysokými účtami za teplo. V prípade miestnosti s dvoma vonkajšími stenami je koeficient 0,90. Najnižšie poschodie nad pivnicou má koeficient 0,80. Miestnosť s dvoma vonkajšími stenami (na sever alebo na východ) má koeficient 0,82, najvyššie poschodie pod strechou má koeficient 0,85, pod plochou strechou 0,80. Tretia stena susediaca s vonkajším priestorom má koeficient 0,93.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. jún 2024 22:36