StoryEditor

Trh sa pripravuje na realitné fondy

22.03.2006, 23:00

Na Slovensku sa od mája rozšíria možnosti investovania o realitné fondy. Ich zakladanie umožní novela zákona o kolektívnom investovaní, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Majetok v realitnom podielovom fonde by mala správcovská spoločnosť investovať najmä do nehnuteľností a do majetkových účastí v realitných spoločnostiach. Investície podielnikov budú zrejme smerovať predovšetkým do kancelárskych a obchodných nehnuteľností. Pri vytvorení realitného fondu je stanovená minimálna výška investície, ktorú ministerstvo financií určilo na tritisíc eur, čo je v prepočte vyše 110-tisíc korún. Dohliadať nad fondami bude Národná banka Slovenska, ktorá bude aj schvaľovať ich vznik.

Správcovské spoločnosti skúmajú možnosti
Správcovské spoločnosti na slovenskom trhu sú s plánmi na zakladanie realitných fondov zatiaľ opatrné. Keďže tento druh investovania bude na Slovensku nový, zatiaľ analyzujú, čo im novela prinesie. "Neexistujú žiadne praktické skúsenosti na strane správcov ani regulátora," uvádza predseda predstavenstva VÚB Asset Management Marian Matušovič. Správcovské spoločnosti čakajú na definitívne schválenie legislatívy vrátane všetkých usmernení, ktoré by jednoznačne a transparentne určovali pravidlá. V zahraničí sú realitné fondy už zabehnuté. "Na Slovensku je potenciál výnosnosti investícií do realít výrazne nižší, ako bol napríklad pred piatimi rokmi," dopĺňa Matušovič. Ako isté riziko vníma fakt, že investície do nehnuteľností Slováci považujú za absolútne bezrizikové, čo podľa neho nie je pravda. Pre záujem o investovanie do realít môže hovoriť to, že nehnuteľnosti sú na verejnosti v posledných rokoch častou témou. Realitnému trhu a cenám nehnuteľností sa médiá venujú viac ako v minulosti.

Investícia do realít má výhody aj riziká
Investícia do fondu nehnuteľností je výhodná najmä z dlhodobého horizontu. "Keďže kolísavosť cien nehnuteľností je vo všeobecnosti nižšia ako volatilita akcií, realitným fondom sa pripisuje nižšie riziko pri relatívne porovnateľnej výkonnosti s investíciami do akcií," tvrdí Oliver Vališ, marketingový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne. O výnosnosti realitných fondov je v súčasnosti ešte skoro hovoriť. Oslovení analytici ju odhadujú približne na 10 percent, čo je pre porovnanie viac ako termínované vklady v bankách, prípadne peňažné a dlhopisové podielové fondy. "Určite však nemôžeme očakávať výnosy v desiatkach percent," spresnil analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. "Výhodou realít je, že sa nesprávajú ako ostatné aktíva. Korelácia s akciami a dlhopismi je podstatne nižšia. To znamená, že aj keď sa ostatným aktívam nedarí, realitné fondy môžu profitovať," dodáva portfólio manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Ravinger. "Zmysluplnosť investícií do nehnuteľností vidím predovšetkým z hľadiska rozloženia investičného rizika. Hodnotu nehnuteľností totiž obvykle ovplyvňujú aj iné faktory, ako len tie, ktoré vplývajú na hodnotu dlhopisov, akcií alebo nástrojov peňažného trhu," dopĺňa predseda Predstavenstva Tatra Asset Management Michal Kustra.

Vhodný nástroj na rozloženie rizika
Výkonný riaditeľ asociácie správcovských spoločností Ľubor Kyselý považuje realitné fondy za dobrý doplnok tradičných fondových investícií. Predpokladá však, že o tieto fondy bude záujem aj ako o hlavný investičný nástroj. "Vzhľadom na zložitosť celého systému, špecifickosť realitného trhu v porovnaní s cennými papiermi si však myslím, že skutočné možnosti a potenciál tohto typu fondov sa ukážu najskôr o päť rokov," myslí si Kyselý. Slovensko by sa malo vyvarovať chýb, ktoré urobili niektoré krajiny pri spúšťaní realitných fondov. Pre príklad netreba chodiť ďaleko. Hoci v Českej republike sa do realít prostredníctvom fondov už dá investovať, podľa agentúry ČTK v skutočnosti žiadny realitný fond doteraz nevznikol. Dôvodom bolo množstvo nejasností v zákonoch. Najväčšou prekážkou je však minimálna hranica investície, ktorá bola stanovaná až na dva milióny českých korún.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. september 2024 06:23