StoryEditor

Bezplatná právna pomoc

03.01.2006, 23:00

Ministerstvo spravodlivosti iniciovalo prijatie zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi (č. 327/2005 Z. z.), ktorý platí od nového roku. Podľa zákona tí, ktorí nemajú dostatok peňazí na zaplatenie advokáta a súdnych poplatkov, môžu využiť bezplatnú právnu pomoc.

Právna pomoc sa poskytuje všetkým fyzickým osobám vo vnútroštátnych sporoch v:
-- občianskoprávnych veciach
-- pracovnoprávnych veciach
-- rodinnoprávnych veciach

V cezhraničných sporoch sa právna pomoc poskytuje iba fyzickým osobám, ktoré majú bydlisko alebo obvyklý pobyt na území členského štátu v:
-- občianskoprávnych veciach,
-- pracovnoprávnych veciach,
-- rodinnoprávnych veciach
-- obchodnoprávnych veciach

Cezhraničný spor
-- je spor, v ktorom strana sporu žiadajúca o poskytnutie právnej pomoci podľa tohto zákona má trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v Slovenskej republike, a súd, ktorý vo veci koná, má sídlo v inom členskom štáte Európskej únie ako v Slovenskej republike, alebo ide o rozhodnutie, ktoré sa má vykonať v inom členskom štáte Európskej únie,
-- je spor, v ktorom strana sporu žiadajúca o poskytnutie právnej pomoci podľa tohto zákona má bydlisko alebo obvyklý pobyt v inom členskom štáte Európskej únie ako v Slovenskej republike a príslušný súd je v Slovenskej republike, alebo ide o rozhodnutie, ktoré sa má vykonať v Slovenskej republike.

Centrum právnej pomoci
Právna pomoc (právne poradenstvo, pomoc pri mimosúdnych konaniach, spisovanie podaní na súdy, zastupovanie v konaní pred súdmi a vykonávanie úkonov s tým súvisiacich a úplné alebo čiastočné uhrádzanie nákladov s tým spojených) bude v kompetencii Centra právnej pomoci.

Nárok na právnu pomoc
-- osoba má právo na poskytnutie právnej pomoci vtedy, ak sa nachádza v stave materiálnej núdze, nejde o zrejmú bezúspešnosť sporu a hodnota sporu prevyšuje hodnotu minimálnej mzdy okrem sporov, v ktorých nie je možné hodnotu sporu vyčísliť v peniazoch. Materiálnou núdzou je stav, keď príjem fyzickej osoby nedosahuje 1,4-násobok sumy životného minima a táto fyzická osoba si využívanie právnych služieb nemôže zabezpečiť svojím majetkom. Životné minimum je v súčasnosti 4 730 korún, teda o materiálnu núdzu pôjde, keď príjem osoby nedosahuje 6 622 korún.
Pri posudzovaní zrejmej bezúspešnosti sporu centrum prihliadne najmä na to, či právo nezaniklo uplynutím času, či sa právo nepremlčalo a či je žiadateľ schopný označiť dôkazy na preukázanie svojich tvrdení, ktoré sú dôležité na zistenie skutkového stavu.
Kto má záujem o poskytnutie právnej pomoci, môže sa obrátiť na centrum alebo na advokáta zapísaného v zozname advokátov, ktorí poskytnú predbežnú konzultáciu.
Za konzultáciu občan zaplatí 150 korún centru alebo advokátovi.
O právnu pomoc musí občan požiadať v písomnej žiadosti a musí nárok na pomoc doložiť dokladmi. Takýmto dokladom môže byť potvrdenie príjmu od zamestnávateľa, potvrdenie Sociálnej poisťovne, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Doklady preukazujúce, že sa žiadateľ nachádza v stave materiálnej núdze, nesmú byť staršie ako tri mesiace. Žiadosť sa podáva v kancelárii centra podľa miesta trvalého alebo prechodného pobytu žiadateľa. O nároku na poskytnutie právnej pomoci má teda rozhodovať Centrum právnej pomoci, ktoré má mať pobočku v každom krajskom meste. Centrum rozhodne o žiadosti do 30 dní od doručenia žiadosti.

Vyhláška
V Zbierke zákonov už bola uverejnená vyhláška ministerstva spravodlivosti (č. 544/2005 Z. z.), ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o poskytovaní právnej pomoci osobám v materiálnej núdzi. V prílohách tejto vyhlášky, ktorá platí od januára, nájdete vzory tlačív žiadosti o poskytnutie právnej pomoci, vzor žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v cezhraničnom spore a vzor na postúpenie žiadosti o poskytnutie právnej pomoci v cezhraničnom spore.

Doklady preukazujúce nárok na právnu pomoc
-- potvrdenie zamestnávateľa o príjme zo závislej činnosti
-- potvrdenie Sociálnej poisťovne o dávkach nemocenského poistenia a dávkach v nezamestnanosti
-- potvrdenie pošty alebo Sociálnej poisťovne o dávkach dôchodkového poistenia
-- potvrdenie úradu práce o peňažnom príspevku za opatrovanie
-- právoplatný rozsudok súdu o výživnom, prípadne rozhodnutie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ak sa poskytuje náhradné výživné,
-- čestné vyhlásenie žiadateľa alebo jeho zákonného zástupcu o neplatení výživného povinnou osobou
-- čestné vyhlásenie žiadateľa o príjmoch zo samostatnej zárobkovej činnosti, nájmu a prenájmu a kópia ostatného podaného daňového priznania, prípadne potvrdenie príslušného daňového úradu,
-- čestné vyhlásenie žiadateľa o iných príjmoch.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. september 2024 18:23