StoryEditor

Európa má v porovnaní so svetom vysokú úroveň sociálnej ochrany. Na Slovensku by sme sa o tom mali rozprávať viac

22.08.2024, 00:00
  • V rozhovore s Vladimírom Šuchom, vedúcim Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa okrem iného dozviete:
  • Čo robila tento rok na Agrokomplexe hojdačka?
  • Ako EÚ pomáha zabezpečiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom či rovnosť na pracovisku.
  • Aké iniciatívy a programy zamerané na zlepšenie pracovných a sociálnych podmienok sú dostupné na Slovensku.

 

Pán Šucha, na výstave Agrokomplex v Nitre sa tento rok objavila aktivita „Porozprávajme sa“. Čo je cieľom tejto zážitkovej aktivity s hojdačkou?

Cieľom tejto aktivity je povzbudiť účastníkov k diskusii o zásadných otázkach týkajúcich sa ich sociálnych a pracovných práv v EÚ. Hojdačka, ktorá je jej súčasťou, symbolizuje potrebu vyváženej a otvorenej diskusie na tieto témy, pretože dvaja ľudia na hojdačke môžu mať odlišné, ba dokonca protichodné názory. Prostredníctvom tejto aktivity sa snažíme zvýšiť povedomie o úlohe EÚ pri ochrane sociálnych a pracovných práv a o poskytovaní príležitostí (napr. aj rôznych školení), ktoré ľuďom pomôžu nájsť rovnováhu a naplnenie v ich pracovnom živote.

Aký význam má táto aktivácia pre obyvateľov Slovenska a občanov EÚ vo všeobecnosti? Prečo je podľa vás dôležité prinášať takéto diskusie na Slovensko?

Ide o to aby sme aj takýmto spôsobom poskytli obyvateľom Slovenska a občanom EÚ priestor na diskusiu o dôležitých témach, ktoré sa týkajú ich sociálnych a pracovných práv. Európa je známa tým, že v porovnaní so svetom tu máme vysokú úroveň sociálnej ochrany. Podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra až 88 % občanov EÚ považuje sociálnu Európu za dôležitú pre svoj osobný život. Európsky pilier sociálnych práv, ktorý zahŕňa 20 zásad v oblastiach ako prístup k vzdelaniu a odbornému vzdelávaniu, rodovú rovnosť, či rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, si kladie za cieľ ešte viac posilniť sociálny rozmer EÚ. Upriamovať pozornosť na tieto témy a otvárať o nich diskusiu aj na Slovensku je dôležité, pretože informovaním občanov o ich právach v rámci tohto piliera im umožníme aj tieto práva uplatňovať a tým zlepšovať kvalitu ich života.

image
Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku

Aké sú najväčšie výzvy pri propagácii týchto tém na Slovensku?

Jednou z najväčších výziev pri propagácii sociálnych a pracovných tém na Slovensku je, že EÚ má v týchto oblastiach len obmedzené kompetencie. Hlavnú zodpovednosť za zamestnanosť a sociálnu politiku nesú členské štáty, ktoré rozhodujú o takých otázkach, ako sú platy, minimálna mzda, dôchodkové systémy či podpora v nezamestnanosti. EÚ síce poskytuje legislatívny rámec a prostriedky na koordináciu a monitorovanie národných programov, no zavedenie a prispôsobenie týchto opatrení na národné podmienky závisí od jednotlivých krajín. Výzvou je najmä to, ako čo najefektívnejšie prispôsobiť európske iniciatívy miestnym potrebám a zvýšiť povedomie o dôležitosti európskeho sociálneho rozmeru v kontexte Slovenska.

Ako EÚ zabezpečuje sociálne a pracovné práva pre svojich občanov?

Európska únia chráni sociálne a pracovné práva svojich občanov prostredníctvom rozsiahleho rámca politík zamestnanosti a sociálnych vecí, ktoré odrážajú súčasné výzvy, ako sú technologický pokrok a demografické zmeny. Kľúčovým nástrojom v tejto oblasti je Európsky pilier sociálnych práv, prijatý v roku 2017, ktorý stanovuje dvadsať konkrétnych princípov na podporu rovnakých príležitostí, spravodlivých pracovných podmienok a udržateľnej sociálnej ochrany. EÚ prostredníctvom legislatívy, ako aj spoločných pravidiel a iniciatív, zabezpečuje, aby členské štáty dodržiavali minimálne štandardy ochrany pracovníkov, vrátane bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, rovnosti pohlaví a ochrany pred diskrimináciou. Tento prístup pomáha vytvárať spravodlivé a bezpečné pracovné prostredie pre všetkých občanov Únie.

Aké iniciatívy a programy zamerané na zlepšenie pracovných a sociálnych podmienok podporuje EÚ v rámci Slovenska? Môžete uviesť pár príkladov?

Týchto iniciatív je mnoho. Mimoriadne úspešným je Európsky sociálny fond (ESF), ktorý existuje už od roku 1957. Pomohol už miliónom ľudí, ktorí sa mohli vďaka nemu rekvalifikovať a nájsť si novú prácu. Na Slovensku je z tohto  fondu platených mnoho rôznych projektov na podporu zamestnanosti, vzdelávania a sociálneho zabezpečenia. Medzi konkrétne aktivity patrí napríklad podpora rekvalifikačných kurzov pre nezamestnaných, ktoré im umožňujú prispôsobiť sa meniacim sa požiadavkám na trhu práce. Vďaka týmto kurzom môžu ľudia získať nové zručnosti, ktoré im otvoria dvere k novým pracovným príležitostiam.

Ďalším príkladom úspešného programu je Záruka pre mladých, ktorý sa zameriava na mladých do 29 rokov. Cieľom je zabezpečiť aby títo mladí ľudia mali k dispozícii pracovnú ponuku, možnosť ďalšieho vzdelávania či učňovskej prípravy do štyroch mesiacov po strate zamestnania alebo skončení školy. Program je vytvorený s cieľom zabrániť tomu, aby mladí ľudia zostali dlhodobo mimo pracovného procesu, čo by mohlo negatívne ovplyvniť ich pracovné zručnosti a návyky a znížiť ich vyhliadky na budúce zamestnanie. Prvým krokom je registrácia na úrade práce, kde mladí ľudia dostávajú individuálnu podporu a pomoc pri hľadaní vhodných príležitostí. Tento program významne prispieva k znižovaniu zamestnanosti medzi mladými ľuďmi na Slovensku a pomáha im lepšie uplatniť sa na trhu práce. 

Aké kroky podniká EÚ na podporu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom?

Pravidlá EÚ umožňujú občanom zladiť starostlivosť o rodinu s kariérnym rastom. Zabezpečujú právo požiadať o flexibilné pracovné podmienky a stanovujú minimálne požiadavky na rodičovskú, materskú a otcovskú dovolenku. Taktiež určujú minimálne štandardy pre denné a týždenné obdobia odpočinku, platenú dovolenku a obmedzujú týždenný pracovný čas. Napríklad, podľa legislatívy EÚ majú občania nárok na minimálne 4 týždne platenej dovolenky ročne. Tieto opatrenia pomáhajú občanom lepšie vyvážiť prácu a osobný život.

Ako EÚ podporuje rovnosť na pracovisku?

Európska únia podporuje rovnosť na pracovisku tým, že zabezpečuje rovnaké príležitosti pre všetkých, bez ohľadu na pohlavie,  aby všetci mali rovnaké príležitosti v oblasti účasti na trhu práce, pracovných podmienok a kariérneho postupu. Medzi kľúčové iniciatívy patrí riešenie rozdielov v odmeňovaní mužov a žien prostredníctvom Stratégie rodovej rovnosti na roky 2020-2025 a Smernice o transparentnosti odmeňovania z roku 2023, ktorá zabezpečuje rovnakú mzdu za rovnakú prácu.

EÚ tiež podporuje rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom prostredníctvom podpory rovnomerného rozdelenia povinností v starostlivosti a zvýšenia účasti žien na trhu práce cez flexibilné pracovné úväzky. Navyše, pravidlá EÚ vyžadujú, aby vo vedení veľkých firiem kótovaných na európskych burzách boli zastúpené aj ženy. Smernica EÚ stanovuje, že do júna 2026 musí byť v správnych radách, teda na nevýkonných riadiacich pozíciách, minimálne 40 % osôb menej zastúpeného pohlavia (v súčasnosti žien) a že 33 % všetkých riaditeľských pozícií by mali obsadiť ženy.

Čo by ste odporučili občanom, ktorí chcú zlepšiť svoje kariérne možnosti? Ako sa môžu ďalej vzdelávať, posunúť svoje zručnosti na vyššiu úroveň alebo získať nové?

Spôsob, akým pracujeme, vzdelávame sa, zapájame sa do spoločnosti a žijeme naše každodenné životy, sa mení v dôsledku technologického pokroku, globálnych výziev a demografických zmien. Správne zručnosti pomáhajú jednotlivcom prispôsobiť sa týmto zmenám, zabezpečiť si stabilitu a zároveň tak prispievať k spoločnosti, produktivite a hospodárskemu rastu. Mnohí ľudia si nemôžu nájsť prácu, pretože nemajú potrebné zručnosti, alebo pracujú v zamestnaniach, ktoré nezodpovedajú ich schopnostiam. Zároveň 40 % zamestnávateľov nedokáže nájsť pracovníkov s potrebnými zručnosťami na obsadenie voľných pracovných pozícií. Zelená a digitálna transformácia mení spôsob, akým žijeme, pracujeme a komunikujeme, a vyžaduje si zmenu v zručnostiach, aby sme mohli naplno využiť jej potenciál.

Európsky program v oblasti zručností je päťročný plán EÚ, ktorý má za cieľ pomôcť občanom naučiť sa nové zručnosti a s pomocou EÚ ich uplatniť vo svojej kariére, budúcnosti a v živote. Vďaka vzdelávacím iniciatívam financovaným EÚ, ako sú práve Záruka pre mladých alebo ALMA (iniciatíva na aktívne začleňovanie mladých ľudí), podporujeme občanov v získavaní školení, ktoré potrebujú na využitie nových príležitostí na trhu práce. 

Kde môžu občania nájsť viac informácií o svojich sociálnych a pracovných právach a o programoch a iniciatívach dostupných na Slovensku? 

Všetci občania EÚ môžu nájsť viac informácií o svojich sociálnych a pracovných právach, ako aj o programoch a iniciatívach dostupných na Slovensku na webovej stránke kampane „Spoločne uspejeme”. Táto stránka poskytuje prehľad o právach, na ktoré máte nárok EÚ, a informácie o tom, ako sú tieto práva zabezpečené vo vašej krajine bydliska.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. september 2024 12:48