StoryEditor

V čom tkvie tajomstvo atraktívnej kancelárie? OFFICE ROKA odhaľuje ingrediencie od tých najlepších

22.12.2023, 00:00

Vydajte sa s nami do sveta kancelárií. A to rovno takých, kde sa varia najnovšie trendy v branži. Spoznajte tri základné ingrediencie moderného pracovného prostredia, ktoré vás odlíšia od konkurencie. Priestory, ktoré zohľadňujú všetky tri atribúty vytvárajú harmóniu a majú veľkú šancu stať sa absolútnym víťazom súťaže OFFICE ROKA 2023. Aké atribúty by mali ich kancelárie zohľadňovať a čo prinesie tento ročník súťaže?

  • TRI OBLASTI, KTORÉ TVORIA MODERNÚ KANCELÁRIU

Ste spoločnosť podnikajúca v komerčnom sektore alebo slúžite veciam verejným? Ponúkate svojim zamestnancom, v porovnaní s konkurenciou, veľa benefitov, sabatikalov a bonusov? Chcete zaujať a prilákať talenty? Nech sú vaše odpovede na tieto otázky akékoľvek, rozhodujúcim faktorom, ktorý robí prácu u vás lákavou, je kvalita budov a pracovných priestorov. „Na základe spätnej väzby klientov a trhu cítime, že téma pracovného prostredia je z roka na rok dôležitejšia a napriek tomu sa jej v stratégiách firiem ešte stále nevenuje dostatočná pozornosť. Chceme preto naďalej pomenúvať fenomény a trendy, ukazovať úspešné riešenia a otvárať diskusie nielen počas Konferencie OFFICE ROKA,“ uvádza Peter Gróf, riaditeľ oddelenia workplace stratégií v realitno-konzultačnej spoločnosti CBRE Slovensko a dodáva: „V tomto ročníku sa zameriame na tri oblasti, ktoré zároveň identifikujú aj tematiku kategórií OFFICE ROKA, teda well-being, kultúra a inovácie.“  

image
OFFICE ROKA
  • 42 % SLOVÁKOV MALO ZA POSLEDNÝCH 12 MESIACOV EMOCIONÁLNY ALEBO PSYCHOSOCIÁLNY PROBLÉM*

Joga na terase. Vlastná posilňovňa. Herná zóna. Kútik na oddych a relax. Ovocie a müsli na raňajky. Napadli vám podobné riešenia pri slovnom spojení zdravá kancelária? Zdravý priestor však robí zdravým už samotná budova a jej parametre. Napokon, kancelárske budovy a priestory s certifikátom majú vyššiu mieru obsadenosti ako tie bez nich. Vedia vaši zamestnanci, že dbáte na dostatok slnečného svetla, výmenu vzduchu alebo nízku hladinu hluku? Vedia, čo je well-being alebo biofília?

„Biofíliu si viacerí predstavujú tak, že nakúpia v najbližšom záhradkárstve desiatky rastlín a kvetov a vyzdobia nimi kancelárie. Znie to možno jednoducho, ale je to stále lepšie, ako nemať v priestore žiadnu zeleň. Dokonca majú zmysel aj analógy prírody, ako sú tapety s prírodnými motívmi, obrazovky s panorámami či drevené dekory nábytku. Biofilický dizajn a psychológia architektúry sú však oveľa vrstevnatejšie a zložitejšie,“ vysvetľuje porotca 8. ročníka súťaže  Michal Matloň, Place & Architecture Psychologist, theLivingCore.

Trendy v oblasti well-being tiež prekračujú doterajšie rámce a zvyklosti. Novinkou v starostlivosti o zamestnancov je sústredenie sa na ich duševné zdravie. Do kancelárií prenikajú napríklad kurzy mentálnej odolnosti a konzultácie so psychológom priamo na pracovisku. Čoraz častejšie sa budeme stretávať aj s funkciou happiness manažéra/ky.

image
OFFICE ROKA
  • 66 % MANAŽÉROV NASTAVUJE FIREMNÚ POLITIKU TÝKAJÚCU SA PRÍTOMNOSTI ZAMESTNANCOV V OFISE BEZ TOHO, ABY SA ICH OPÝTALI**

Aký význam prisudzujete kanceláriám? Je to iba nákladová položka alebo je kancelária súčasťou firemnej DNA? Viaceré analýzy potvrdzujú, že zamestnanci si vyberajú firmu aj podľa budovy a kancelárie, v ktorej sídlite. Hybridné modely už nie sú len témou, ale prakticky súčasťou firemnej kultúry. Niektorí počet dní strávených v kancelárii nechávajú na vzájomnej dohode tímov. Iní sa nikoho nepýtajú a stanovia kto a ktorý deň v týždni musí byť v ofise. Trendom ale sú a budú flexibilita a kvalitne strávený čas mimopracovnými aktivitami, teda aj prvotriedne teambuildingy. Kultúru tých najlepších firiem charakterizuje transparentnosť, inklúzia, diverzita a rešpektovanie tzv. ESG agendy. Samozrejme, nezabúdajú ani na rôznorodosť pracovných miest a komfort pre všetky typy práce a typy ľudí, napríklad pre introvertov.

image
OFFICE ROKA
  • VIAC AKO 75 % FIRIEM PLÁNUJE V NASLEDUJÚCICH PIATICH ROKOCH ROBIŤ S VEĽKÝMI DÁTAMI, VYUŽÍVAŤ CLOUD A UMELÚ INTELIGENCIU***

Hovorí sa, že tie najlepšie technológie sú voľným okom nepostrehnuteľné a najlepšia IT firma je taká, ktorej meno ani nepoznáte, nakoľko jej netreba opakovane telefonovať so žiadosťami o podporu. Inovatívne kancelárie majú skrytú kabeláž alebo úplne bezdrôtové riešenia, nastaviteľné stoly a stoličky či protihlukové riešenia, ktoré vyzerajú ako dekorácie. Často využívajú umelú inteligenciu, ktorá spoľahlivo riadi výmenu vzduchu, intenzitu svetla a generuje tepelné mapy zaľudnenia priestoru. Pochopiteľne, okrem neviditeľných technológií, ako je vzduchotechnika alebo rozvody, vaši zamestnanci ocenia predovšetkým tie viditeľné a hmatateľné. Víťazi OFFICE ROKA majú napríklad rýchle výťahy, špičkovo vybavené zasadačky na konferenčné hovory alebo bezpečné úložisko bicyklov so šatňami a sprchami. Technologicky vyspelé pracovisko ukazuje, že ste nezaspali dobu.

image
OFFICE ROKA

Ôsmy  ročník súťaže OFFICE ROKA  podporujú spoločnosti Narbutas, Wood Real Estate, XAL, Nespresso a Bavaris. Mediálnymi partnermi sú Hospodárske noviny a Startitup.

 

* Zdroj: https://slovakia.representation.ec.europa.eu/news/pripominame-si-svetovy-den-dusevneho-zdravia-2023-10-10_sk  

** Zdroj: https://futureforum.com/2021/10/05/the-great-executive-employee-disconnect/

*** Zdroj: https://www.weforum.org/publications/the-future-of-jobs-report-2023/digest/

 

8. ročník súťaže odštartuje tradične registráciou projektov v januári 2024. Zviditeľnite svoju firmu na trhu práce a inšpirujte sa galériou víťazov z predošlých ročníkov. Ocenenia budú udelené v štyroch kategóriách: Inovatívna kancelária, Kancelária ako DNA firmy, Zdravá kancelária a Absolútny víťaz OFFICE ROKA 2023. Viac informácií nájdete na:

https://www.officeroka.sk/

https://www.officeroka.sk/sk/kontakt

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 18:20