Hygienizacna linka Horny JatovBiograda
StoryEditor

Komplexné technologické riešenie pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu - Biograda

22.11.2023, 00:00

Efektívna a inovatívna technológia spracovania bioodpadu – projekt Biograda, prevádzkovaný spoločnosťou Zdroje Zeme a.s. v bývalom 5ha brown-fielde v Hornom Jatove, poskytuje rozsiahle služby zhodnotenia BRO a K-BRO odpadov samosprávam, obciam a podnikateľským subjektom, držiteľom alebo pôvodcom odpoadov. ktorá získala patent v 58 krajinách sveta, hľadá svoje uplatnenie aj na území Slovenska.

Projekt Biograda je v súlade s filozofiou cirkulárnej ekonomiky a predstavuje komplexné technologické riešenie určené pre spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu, z ktorého sa získava emisne čistá energia a výsledkom je vytvorenie patentovaného pôdneho biouhlíkového regeneračného substrátu „Effeco by ZZ“ alebo výroba biouhlíka, ktorý má v závislosti od jeho kvality široké uplatnenie v priemysle, nanotechnológii, stavebníctve a energetike.

Aký biodpad spracovávame?

Prevádzka v Hornom Jatove disponuje rozhodnutiami a oprávneniami pre zhodnotenie desiatok katalógových čísel odpadov kategorizovaných ISOH a pre zhodnotenie odpadov kategórie 3 čl. 10, ako vedľajších živočíšnych produktov stabilizovaných procesom hygienizácie. Teší nás záujem partnerov, ktorí v pilotnom závode v Hornom Jatove odovzdávajú biodpad a podieľajú na rozvoji inovatívneho riešenia skutočnej cirkulárnej ekonomiky.

Ako sa spracúva bioodpad?

Spracovanie bioodpadu závisí od jeho druhu. Prijímame odpady ako napr. K-BRO prevažne vo veľkoobjemových kontajneroch. V prípade prítomnosti VŽP KAT3 je odpad automaticky presmerovaný do vysokokapacitného hygienizačnú stabilizáciu a následne presmerovaný do kaskádovej fermentácie. Po tomto procese sa z odpadu vyrába bioplyn, ktorého vyčistením sa získava biometán a CO2, ktoré sú využiteľné ako obnoviteľné zdroj zelenej energie a suroviny. Následne sa z vzniknutých pevných frakcií v tepelno-mechanickom procese vytvára pôdne aditívum, teda biouhlík a jeho finálny produkt – Effeco by ZZ.

Ako funguje pôdny regenerátor Effeco od ZZ?

Pôdny regenerátor Effeco slúži na obnovenie a ozdravenie pôdy. Biouhlík, ktorý je jeho hlavnou zložkou, má významný regeneračný potenciál. Pridávané ďalšie prírodné výživové a technologické zložky zlepšujú jeho účinky. Effeco dokáže viazať CO2, vlhkosť a živiny v pôde, aktivovať rozvoj mikroorganizmov a bude sa podieľať na sekvestrácii uhlíka s možnosťou offsetu emisnej záťaže.

Koľko energie dokáže váš pilotný závod v Hornom Jatove vyprodukovať?

V plnej prevádzke bude závod produkovať 42 500 MWh energie ročne. Zachytený surový bioplyn vyprodukuje výrobu 3 810 000 Nm3 zeleného biometánu a 6 800 ton tekutého bio CO2 na priemyselné účely. Kapacita spracovania bioodpadov v tomto závode bude do 100 000t ročne, atraktívne podmienky spolupráce pri prijímaní odpadov, nám pomáhajú naplniť tento ambiciózny plán.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Technologické riešenie Biograda, ktorého gestorom je Zdroje Zeme a.s. má za cieľ presadiť sa v prvom rade v prostredí trhu EU. Produkcia bioodpadu má zvyšujúci trend, požiadavky na emisne čistú („zelenú“) energiu sú stimulované legislatívou a cieľmi stanovenými v EU a potreba regenerácie pôdy je akútna takmer na celom svete, preto je naším zámerom rozšíriť toto inovatívne riešenie aj globálne. Jedným z cieľov je tiež naplniť požiadavky certifikovanej sekvestrácie uhlíka, ktorá je dnes základnou taktikou v boji proti klimatickým zmenám a obchodnou požiadavkou pri tvorbe uhlíkových kreditov.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
30. apríl 2024 01:10