StoryEditor

Podpora rodinného podnikania počas uplynulých troch rokov – čo sa podarilo dosiahnuť a čo by sa dalo vylepšiť?

15.11.2023, 00:00

Rodinné podnikanie v sebe prepája podnikateľskú činnosť a rodinu. Právna úprava až donedávna nepoznala legálnu definíciu rodinného podnikania, pričom termín rodina, podnikanie a ostatné aspekty tohto vzťahu sú definované v rôznych predpisoch.

Popri zakladateľovi rodinného podniku v podniku pôsobia ďalší blízki členovia rodiny v postavení spolumajiteľa, štatutára, osoby na manažérskej pozícii, prípadne ako zamestnanca. O rodinnom podniku platí, že popri zámere dosahovať zisk, má dôležité miesto rodina, preto má rodinný podnik vybudovanú rodinnú kultúru, v ktorej zakladateľ zamýšľa odovzdať riadenie a chod, resp. vlastníctvo podniku ďalšej generácii.

Podľa štatistiky je v drvivej väčšine preferovanou právnou formou rodinného podniku spoločnosť s ručením obmedzeným. V rodinných podnikoch sa postupne do vlastníckych a riadiacich štruktúr podniku zapájajú členovia rodiny a v súčasnosti v nich dochádza ku generačnej výmene zakladateľov.

Problémy rodinných podnikov

Samotný právny rámec pre rodinné podniky pred rokom 2020 nebol dostatočný, pričom rodinné podniky sa potýkali s viacerými prekážkami pri vlastníckom nástupníctve (či už v osobnej alebo kapitálovej spoločnosti, alebo živnosti), zamestnávaní rodinných príslušníkov, dedení a zdaňovaní. Azda najviac diskutovanou, a v praxi zrejme najzložitejšou situáciou, bolo dedenie podniku. Niežeby súčasné inštitúty to neumožňovali, ale ich praktický dopad môže byť prekážkou pre ďalšie úspešné napredovanie podniku, ak dedičia nebudú spolupracovať. Ak bola vlastníkom podniku len jedna fyzická osoba platí, že jej smrťou sa celý podnik stáva predmetom dedenia.

Pri obchodnej spoločnosti s viacerými spoločníkmi je predmetom dedenia obchodný podiel, ak to spoločenská zmluva nevylučuje. Môže nastať situácia, že jeden obchodný podiel zdedia viacerí dedičia, ktorí sa nevedia ďalej dohodnúť na ďalšom smerovaní podniku, čo veľmi rýchlo bude mať dôsledok pri pokračovaní podnikania.

Vlastnícke nástupníctvo možno riešiť pre prípad smrti ešte za života, a to spísaním závetu. Spísanie závetu však má svoje obmedzenia, ktoré spočívajú v prvom rade v neopomenuteľnosti potomkov, ktorí majú, za predpokladu, že neboli poručiteľom platne vydedení, priamo zo zákona nárok na dedičský podiel. Problematickým je aj obmedzenie obsahu závetu, v zmysle ktorého platí, že akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky. Keďže poručiteľ nemôže podmieniť získanie obchodného podielu konkrétnym dedičom, vlastnícke nástupníctvo spísaním závetu pri mnohočlennom rodinnom podniku je problematickejšie.

Plány na zlepšenie rodinného podnikania

Keďže nedostatky v úprave rodinného podnikania sú dlhodobé, minulá vláda sa v Programovom vyhlásení vlády na obdobie rokov 2021 – 2024 zaviazala, že vytvorí priaznivejšie podmienky pre efektívny rozvoj rodinného podnikania. Na jej základe predstavilo Ministerstvo hospodárstva SR v roku 2021 návrh Akčného plánu pre rozvoj rodinných podnikov, ktorý obsahoval návrh okamžitých aj strednodobých opatrení.

K okamžitým opatreniam navrhovalo napríklad zjednotiť podmienky pre prácu rodinných príslušníkov v podnikoch s charakterom rodinného podnikania, upraviť možnosť disponovať podnikateľským účtom v prípade úmrtia rodinného príslušníka, vytvoriť kontaktné miesto pre rodinné podniky pri SBA, realizovať aktivity zamerané na šírenie povedomia o generačnej výmene a transfere spoločností, a pripraviť a uverejniť odporúčané ustanovenia spoločenských zmlúv s ohľadom na špecifiká rodinného podnikania. K strednodobým opatreniam patrili opatrenia na novelizáciu a modernizáciu dedičského konania a inštitútu spísania závetu, vytvorenie právneho inštitútu na prevod rodinného majetku, preskúmanie možnosti zavedenia pojmu rodinná holdingová spoločnosť, zavedenie možnosti pokračovať v prevádzkovaní živnosti fyzickej osoby po skončení konania o dedičstve bez zmien, ktoré by si vyžadovali vykonanie nového verejného obstarávania a ukotvenie definície rodinného podniku.

Čo sa podarilo dosiahnuť?

Z krátkodobých cieľov sa podarilo za necelé dva roky prijať úpravu zamestnávania rodinných príslušníkov, ako aj zriadiť jednotné kontaktné miesto pre rodinné podniky pri Národnom podnikateľskom centre. Zákon o nelegálnej práci umožnil zamestnávať členov rodiny najprv len živnostníkom, neskôr bola táto možnosť rozšírená aj pre jednoosobové spoločnosti s ručením obmedzeným a od roku 2023 je táto možnosť prístupná aj pre spoločnosti s dvoma spoločníkmi, ktorí sú súčasne fyzickými osobami a tiež príbuznými v priamom rade, súrodencami alebo manželmi.

Zo strednodobých cieľov sa splnila ambícia právneho ukotvenia rodinného podniku. A hoci agenda podnikateľského prostredia patrí Ministerstvu hospodárstva SR, definícia rodinného podniku bola vložená do zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch. Je chvályhodné, že boli pritom vypočuté hlasy podnikateľských združení a dosiahla sa dohoda na to, že definícia rodinného podniku nie je obmedzená len na rodinné podniky so sociálnym aspektom. Trochu na škodu je fakt, že sa úprava podnikania ešte viac fragmentuje do ďalších predpisov namiesto jej konsolidácie. Sľubná bola ambícia k  vytvoreniu právneho inštitútu na prevod rodinného majetku, a to vo forme návrhu novely zákona o nadáciách, ktorou sa mal zaviesť inštitút súkromnej nadácie. Tá však nakoniec nebola schválená, čo je na škodu veci, najmä z dôvodu absencie ďalšej úpravy holdingových štruktúr, ktoré by umožnili ošetriť nástupníctvo v podnikaní.

Čo ďalej?

Ambície Akčného plánu pre rozvoj rodinných podnikov neboli zatiaľ naplnené. Predtým, ako sa dostaneme k ďalším opatreniam, bolo by vhodné sa koncentrovať na maximálne naplnenie aspoň tých cieľov, ktoré už boli vytýčené. Napriek nedostatkom návrhu by aj schválenie súkromných nadácií bolo krokom vpred smerom k uľahčeniu medzigeneračnej výmeny podnikateľov. Je však potrebné urýchliť riešenie ďalších praktických životných situácií, ako napríklad úpravu procesu dedičského konania na zabezpečenie kontinuity pri prevádzkovaní živností, okamžitá disponibilita s účtami, a v neposlednom rade zavedenie rodinných holdingových foriem do nášho právneho poriadku. Toto úsilie by malo byť koncentrované na jednom mieste, ktoré bude koordinovať všetky zainteresované strany. Iba spoločným úsilím sa nám podarí dobehnúť vyspelé krajiny v oblasti úpravy rodinného podnikania.

image

JUDr. Ing. Rastislav Roško, LL.M.

L/R/P advokáti

JUDr. Ing. Rastislav Roško, LL.M., partner

Rastislav je partner advokátskej kancelárie L/R/P advokáti, s.r.o. Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského a Ekonomickej Univerzity v Bratislave. Postgraduálne štúdia absolvoval na Vrije Universiteit Brussels v Bruseli a na London School of Economics and Political Science v Londýne. Patrí medzi členov Law Society a Slovenskej advokátskej komory.

Profesionálne sa venuje viacerým oblastiam práva, ktorých spoločným menovateľom sú komerčné vzťahy. S úsmevom poznamenáva pozmenený citát Tomáša Baťu, keď hovorí, že „dobrý obchod je vtedy, keď sú napokon všetci zúčastnení trochu nespokojní“. Právnici často pri obchodných rokovaniach musia plniť úlohy mediátora, psychológa a v neposlednom rade poradcu, ktorý má prehľad aj v iných praktických oblastiach ako sú zákony. Výsledná dohoda by mala motivovať všetky strany plniť ju dobrovoľne, bez ohľadu na to, ako s ňou sú alebo nie sú spokojní.

V ostatných rokoch sa venuje oblasti podnikateľského prostredia a investovania, pretože dynamický vývoj otvoril investorom nielen nové možnosti, ale aj spôsoby, ako investovať. Sám je aktívny ako investor, a preto pozná praktické prekážky investovania. Táto oblasť je predmetom neustávajúcich zmien, ktoré zároveň kladú nové výzvy pre všetkých zúčastnených.  Sleduje aktuálne trendy v zahraničí a snaží sa o ich priblíženie v slovenských podmienkach.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
21. september 2024 19:37