StoryEditor

Za volant len po nealku – čo sa stane, ak vám namerajú alkohol v krvi?

13.10.2023, 00:00

Šoférovanie pod vplyvom alkoholu je obrovský problém. Aj napriek tomu však mnoho ľudí nemá problém po poháriku sadnúť za volant. Toto rozhodnutie je veľmi nebezpečné a okrem samotného vodiča ohrozuje aj chodcov a ostatných účastníkov cestnej premávky. Fatálne dopravné nehody spôsobené šoférovaním pod vplyvom alkoholu bohužiaľ nie sú ničím nevídaným.

O zákone o cestnej premávke, podľa ktorého vodič nesmie požiť počas vedenia vozidla alkohol a inú návykovú látku, vie každý šofér. Na Slovensku platí nulová tolerancia alkoholu. Advokátska kancelária Lovász Legal si pre vás pripravila zhrnutie o tom, čo sa stane, ak vám spomínaný alkohol namerajú v krvi počas šoférovania.

Ak sa počas cestnej kontroly u vodiča zaznamená akákoľvek vyššia hodnota ako je 0,00 promile, ide o priestupok. Ak by ste nafúkali viac ako 1 promile, už by išlo o trestný čin.

Priestupok verzus trestný čin – čo hovorí zákon?

O priestupku hovoríme, keď u vodiča dychová skúška preukáže, že má v krvi menej ako 1 promile alkoholu. Priestupku sa vodič dopúšťa, keď sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu v krvi alebo dychu.

Pokuta od 300 do 1 300 eur hrozí vodičovi, ktorý sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu v krvi alebo v dychu, hoci by také vyšetrenie nebolo spojené s nebezpečenstvom pre jeho zdravie. Okrem toho však tento vodič riskuje zákaz činnosti na 1 až 5 rokov.

Vodič sa tiež dopustí priestupku, ak sa zúčastnil dopravnej nehody a po nej sa nezdržal konzumácie alkoholu. Týmto konaním vodič znemožnil zistenie, či pred jazdou alebo počas nej požil alkohol. Za tento priestupok mu môže polícia udeliť pokutu od 200 do 1 300 eur a zakázať činnosť na 1 až 5 rokov.

Zákaz činnosti na 1 až 5 rokov a finančná pokuta vo výške od 200 do 1 000 eur hrozí vodičovi, ktorý vedie motorové vozidlo v stave vylučujúcom spôsobilosť viesť motorové vozidlá, ktorý si privodil požitím alkoholu.

image
freepik

Za priestupok sa považuje aj to, ak vodič počas vedenia vozidla požije alkohol alebo vedie vozidlo v takom čase po jeho požití, keď vyšetrenie preukáže nachádzajúci sa alkohol v organizme v množstve nepresahujúcom hodnotu 0,24 miligramov etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi.

Zákaz činnosti sa v tomto prípade môže vyšplhať aj na tri roky a pokuta je vo výške 150 až 800 eur.

Priestupok sa mení na trestný čin vo chvíli, kedy vodič nafúka viac ako 1 promile. Ide o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Hrozí zaň trest odňatia slobody na 1 rok i peňažný trest, ktorý sa môže vyšplhať až na 2 000 eur. Spravidla sa ukladá trest zákaz činnosti viesť motorové vozidlá.

Na naplnenie skutkovej podstaty tohto trestného činu naštartovanie vozidla nestačí. V tomto prípade by išlo o pokus trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Úmysel vodiča uskutočniť jazdu by teda bolo potrebné preukázať.

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si celý článok na webe lovaszlegal.com - Alkohol za volantom.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
03. máj 2024 00:46