Shutterstock
StoryEditor

Švédsko ako prvá smoke-free krajina na svete! Ide cestou pozitívnej motivácie

31.05.2023, 00:00

Svetový deň bez tabaku, ktorý každoročne pripadá na 31. mája, si tento rok pravdepodobne pripomenú aj vo Švédsku. Táto škandinávska krajina sa chystá prekročiť prah smoke-free spoločnosti vďaka otvorenému prístupu k alternatívnym nikotínovým výrobkom. V preklade to znamená, že prekoná magickú hranicu 5 % fajčiarov v populácii, čo je cieľ, od ktorého sú mnohé európske krajiny vrátane Slovenska stále na míle vzdialené. Čo sa môžeme naučiť od Švédska?

V novembri minulého roka švédske orgány zverejnili údaje, podľa ktorých je v krajine v súčasnosti len 5,6 % fajčiarov, čím sa švédska spoločnosť priblížila k magickej hranici 5 %, ktorú si Európska únia stanovila ako záväzok dosiahnuť do roku 2040. Ak sa pozrieme na historické trendy, je jasné, že Švédsku sa tento záväzok podarí splniť o neuveriteľných 17 rokov skôr. 

Švédsko zaznamenalo najvyšší počet fajčiarov v roku 1963. Historické štatistiky ukazujú, že v tom čase fajčilo cigarety až 36 % obyvateľstva. V nasledujúcich rokoch však nastal obrat, ktorý možno pripísať najmä otvorenosti krajiny, politikov a obyvateľov voči najrôznejším viac i menej tradičným alternatívam tabaku a nikotínu.

V rokoch 2006 až 2020 klesol počet fajčiarov o neuveriteľných 60 %, čo je rekordný počet spomedzi všetkých krajín EÚ. S tým súvisí aj skutočnosť, že aj aktívni fajčiari vo Švédsku spotrebujú menej cigariet ako ich kolegovia v iných krajinách EÚ. Okrem toho je to jediná európska krajina, ktorej sa skutočne podarilo vychovať celú nefajčiarsku generáciu. Počet dospievajúcich fajčiarov je stabilne na úrovni 3 %, čo je menej ako v ktorejkoľvek inej európskej krajine.

Odpoveďou na švédsky úspech môže byť tradícia nazývaná snus. Ide o švédsky výrobok s dlhou históriou, pre ktorý si krajina pri vstupe do EÚ vyjednala exkluzívnu výnimku zo zákazu jeho predaja. Tabakové vrecúška Snus boli prvýkrát uvedené na trh v roku 1973 a práve od tohto roku počet užívateľov cigariet vo Švédsku klesá. Zdá sa preto, že zohráva dôležitú úlohu v rámci rozšíreného prístupu znižovania škôd spôsobených závislosťou, ktorý spočíva v postupnom znižovaní rizík. Takto žuvací tabak prispieva k zníženiu počtu fajčiarov približne o 0,4 % ročne.

Podobne ako k tabaku snus majú Švédi podobný postoj aj k iným bežne dostupným alternatívam bez dymu, ktoré najmä v poslednom desaťročí zaznamenali celosvetový trhový rozmach. E-cigarety, nikotínové vrecúška a zahrievaný tabak sú výrobky, ktoré sú v krajine bežne dostupné a prispeli k zníženiu počtu fajčiarov cigariet. A toho si je vedomá aj politická reprezentácia. Sú presvedčení, že v duchu znižovania škôd je potrebné presvedčiť fajčiarov, aby sa vzdali cigariet a dali šancu menej škodlivým alternatívam. S rozširovaním sortimentu výrobkov si získava čoraz viac zákazníkov - najmä medzi ťažko dostupnou kategóriou fajčiarov, ktorých tabakový šnupavý tabak nepresvedčil. Okrem toho v spoločnosti panuje všeobecný konsenzus, že bezpečnejšie alternatívy by sa mali prezentovať ako prostriedok na odvykanie od fajčenia, a štát v tomto smere zohráva svoju úlohu prostredníctvom informačných kampaní.

Nemenej dôležitá je aj samotná zdravotná legislatíva, ktorá je založená na komplexnej súdržnosti a už spomínanom otvorenom prístupe k menej rizikovým alternatívam, ako sú snus, nikotínové vrecúška, zahrievaný tabak a e-cigarety. Švédi si ich môžu kúpiť online, ako aj v kamenných obchodoch, bez extrémnych zákazov a obmedzení pre tabakové spoločnosti, ktoré ich uvádzajú na trh. To prispieva k ich všeobecnej známosti a obľúbenosti.

Okrem toho sú alternatívne výrobky cenovo zvýhodnené, čo úzko súvisí so sadzbou spotrebnej dane. Zahrievaný tabak je zdanený len 36 % štandardnej spotrebnej dane uvalenej na klasické cigarety a v prípade nikotínových vrecúšok dokonca len 8 %. Ide o logiku založenú na posúdení rizika a prístupe k znižovaniu škôd. Čím je výrobok menej škodlivý, tým je sadzba nižšia. Švédska skúsenosť by mohla byť inšpiráciou pre zvyšok Európy vrátane Slovenska, kde reštrikcie a obmedzenia často dostávajú viac priestoru ako pozitívna motivácia, na ktorú sa Škandinávci spoliehajú.

Uvedené dôvody, prečo je Švédsko v oblasti kontroly tabaku na čele celého sveta, sú len tie najdôležitejšie, ktorými by sa mali inšpirovať aj ostatné krajiny. Globálna nezisková organizácia Health Diplomats v rámci svojej kampane Smoke free Sweden 2023 sformulovala na základe švédskych skúseností plán šiestich krokov, ktorý môže slúžiť ako návod. Jeho znenie je nasledovné:

  1. Prísne legislatívne oddelenie horľavých a nehorľavých foriem tabaku a nikotínu + vytvorenie dostatočnej siete podpory pre fajčiarov, ktorí chcú prejsť z cigariet na nefajčiarske alternatívy.
  2. Hierarchizácia rôznych tabakových a nikotínových výrobkov podľa miery rizika, ktorá spotrebiteľom poskytne podrobnejšie a presnejšie informácie, na základe ktorých sa môžu rozhodnúť.
  3. Zabezpečenie čo najjednoduchšieho prístupu k alternatívam bez dymu (šnupavý tabak, nikotínové vrecúška, elektronické cigarety, zahrievaný tabak).
  4. Celospoločenské vzdelávanie o alternatívach bez dymu s cieľom vykoreniť mýty a posilniť zastúpenie informácií založených na dôkazoch.
  5. Ochota spotrebiteľov prijať bezdymové alternatívy za svoje, ktorú uľahčuje široká škála príchutí a koncentrácií nikotínu.
  6. Dostupnosť bezdymových alternatív, ktorú možno dosiahnuť prelomením ekonomických bariér. Príkladom v tomto smere je spotrebná daň, ktorá by v ideálnom prípade mala byť v prípade alternatív výrazne nižšia ako v prípade bežných cigariet.
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
24. apríl 2024 15:47