StoryEditor

Aké typy investičných stratégií existujú a ktoré sú vhodné pre začínajúceho investora?

30.05.2023, 00:00

Investovanie patrí medzi najúčinnejšie metódy zhodnocovania finančných prostriedkov. Zároveň je to aj zaujímavá oblasť plná príležitostí, ktorá môže byť pre začínajúcich investorov spočiatku pomerne chaotická. Kľúčom k úspešnému investovaniu je výber vhodnej investičnej stratégie. Prinášame vám prehľad investičných stratégií, vďaka ktorému bude váš vstup do sveta investovania jednoduchší.

Investičné stratégie z hľadiska časového horizontu

●Dlhodobé investičné stratégie

Tento typ zahŕňa investície, ktoré môžu generovať výnosy počas niekoľkých rokov, respektíve v niektorých prípadoch tak dlho, kým sa samotný investor rozhodne ostať na trhu. Patrí sem predovšetkým investovanie do podielových fondov, nehnuteľností, akcií, investičného zlata alebo rôznych zberateľských predmetov.

Dlhodobé investičné stratégie so sebou prinášajú v porovnaní s inými nižšie riziko a vyššie výnosy. Ak sa ako začínajúci investor rozhodnete pre tento typ, počítať by ste mali s tým, že váš kapitál bude dlhodobo viazaný.

●Krátkodobé investičné stratégie

Medzi krátkodobé investičné stratégie zaraďujeme napríklad sporiace účty s vysokým úrokom, či krátkodobé dlhopisy. Pre tento typ stratégií sa rozhodujú prevažne investori, ktorí majú záujem zarobiť kapitál v krátkom časovom horizonte. V porovnaní s dlhodobými investičnými stratégiami však treba mať na pamäti to, že kratší čas môže znamenať nedostatok priestoru na dosiahnutie rovnakých výsledkov.

Investičné stratégie z hľadiska miery rizika

●Vysokorizikové stratégie

Vyššie riziko je často spájané s vyššími výnosmi. Na jednej strane je toto tvrdenie pravdivé, no vysoké riziko, s ktorým do investovania vstupujete, treba mať neustále na pamäti. Vysokorizikové investičné stratégie nie sú pre každého. Vo väčšine prípadov sa k tomuto typu stratégií prikláňajú mladí investori, ktorí majú v prípade neúspechu čas finančne sa zotaviť. Ak máte riskovanie v krvi, investujte napríklad do startupov, či na akciovom trhu.

●Investičné stratégie s nízkym rizikom

Výhodou investičných stratégií s nízkym rizikom je možnosť získania výnosu pre ľudí všetkých vekových kategórií. Prinášajú návratnosť bez toho, aby investori ohrozili svoju počiatočnú investíciu, či riskovali vysoké straty. Patrí sem napríklad nákup dlhopisov, či založenie sporiacich účtov. Medzi aspekty nízkorizikového investovania tiež patrí diverzifikácia. Svoj vstupný kapitál môžete prerozdeliť a investovať do viacerých oblastí, čím sa chránite pred stratou všetkých vašich prostriedkov, ak by niektorá z investícií nevyšla.

image
pexels.com/SCHVETS production

 

Investičné stratégie z hľadiska účasti na investovaní

●Aktívne investičné stratégie

Aktívne investičné stratégie si vyžadujú pravidelné zapájanie investora. Znamená to najmä kontrolu vlastného portfólia namiesto toho, aby to za vás robila finančná inštitúcia, či finančný poradca. Tento typ je určený pre každého, kto chce mať svoje financie pod kontrolou. Nemenej dôležitá je chuť neustále sa vzdelávať, sledovať aktuálny vývoj na trhu a ochota obetovať čas a úsilie na priame zapojenie sa do investovania.

●Pasívne investičné stratégie

V prípade pasívnych investičných stratégií má investor možnosť venovať sa iným činnostiam, zatiaľ čo mu aktíva generujú výnosy. Sem patrí napríklad prenájom nehnuteľností alebo investovanie do indexových fondov. Tento typ investičných stratégií je ideálnym doplnkom k pravidelnému príjmu zo zamestnania, pretože si nevyžaduje také množstvo času, ako je tomu v prípade aktívnych investičných stratégií.

Nepodceňte investičné plánovanie

Investičné plánovanie je neoddeliteľnou súčasťou celého investičného procesu. V prípade začínajúceho investora je však toto konanie ešte o čosi významnejšie. Na začiatok by ste mali zanalyzovať svoju situáciu. Určte si veľkosť investície, investičný horizont, vzťah k riziku, či požadovaný výnos. Zadefinovanie týchto kľúčových otázok vám napokon pomôže rozhodnúť sa, ktoré investičné stratégie sú pre vás najvhodnejšie. Nemenej dôležitá je analýza súčasných, ale aj budúcich investičných príležitostí. Po nej prichádza na rad rozhodnutie, počas ktorého si musíte jasne zvoliť investičnú stratégiu. Ani po samotnej realizácii sa proces investičného plánovania nekončí. Myslite tiež na analýzu výsledkov a rozhodnite sa pre ďalšie správne investičné kroky.

image
pexels.com/Karolina Grabowska

Výhodou je, že ak sa rozhodnete investovať opakovane, niektoré body tohto plánovania sa vám časom zautomatizujú. Budete tak schopný reagovať na zmeny na trhu rýchlejšie, naučíte sa, kde vyhľadávať informácie alebo na čo sa pri analýze trhu zamerať, aby ste v konečnom dôsledku dospeli k čo najväčšiemu výnosu. Na druhej strane, ak túžite po investovaní, no neviete si dať rady, obráťte sa na odborníka, ktorý vám pomôže nastaviť investičný plán na mieru.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
21. apríl 2024 08:37