StoryEditor

Špičkové vzdelávanie lekárov už aj na Slovensku: Virtuálny simulátor i školenia svetovej úrovne

01.06.2023, 00:00

Umelá inteligencia alebo vzdelávanie na „trenažéroch“ - simulátoroch má už dnes nezastupiteľné miesto aj v zdravotníctve. Lekári a zdravotnícki odborníci musia spolu s vývojom inovatívnych prístrojov a príchodom nových poznatkov neustále držať krok. Významne im pomáha aj simulované vyšetrovanie pacientov a unikátne digitálne vzdelávacie platformy zo širokého portfólia Siemens Healthineers.

Vzdelávanie na simulátore podporuje kvalitu a prináša efektivitu

Špecialisti v oblasti rádiológie sa môžu vzdelávať novým a nanajvýš veľmi praktickým spôsobom. Už aj na Slovensku je k dispozícii unikátny edukačný Smart Simulator, ktorý prispieva ku kontinuálnemu vzdelávaniu personálu na viacerých rádiologických oddeleniach nemocníc, a to aj bez účasti školiaceho tímu. Zdravotníci sa vďaka nemu učia ovládať nové diagnostické prístroje, akými sú magnetická rezonancia alebo CT. Navyše si takto svoje schopnosti a znalosti môžu rozvíjať, zdokonaľovať a overovať si moderné inovatívne postupy. Jednoznačný prínos je v dosahovaní vyššej kvality a uplatnení tzv. precíznej diagnostiky pri vyšetrovaní pacientov s dôrazom na efektivitu. „Smart Simulator je inteligentné riešenie pre zdravotnícke zariadenia zo skupiny hybridného vzdelávania, ktoré zefektívňuje vyšetrovacie procesy. Vďaka nemu majú rádiológovia plnohodnotnú skúsenosť s reálnym medicínskym prístrojom. Týmto spôsobom sa tiež zvyšuje úroveň odbornosti personálu. Zároveň sa optimalizuje doba vyšetrovania pacientov, čo  má jednoznačný pozitívny ekonomický dopad na efektívnejšiu prevádzku zdravotníckeho zariadenia a komfort pacienta pri vyšetrení,“ vysvetľuje Peter Brezina, vedúci Customer Services Siemens Healthineers Slovensko. Smart Simulator je profesionálny online nástroj určený pre používateľov diagnostických a zobrazovacích prístrojov Siemens Healthineers.

 

V čase pretrvávajúceho globálneho nedostatku medicínskeho personálu v nemocniciach je jeho veľkou výhodou, že personál sa už nemusí osobne zúčastniť zaškolenia na nové prístroje, čo bola v minulosti jediná možnosť. Pracovníci môžu aj naďalej absolvovať zaškolenie priamo v nemocnici, teraz však  v takom čase, ktorý je najviac efektívny s ohľadom na plynulý chod oddelenia. Manažment pacienta sa vďaka tomu stáva jednoduchším, nakoľko nie je nutné presúvať termíny vyšetrení z dôvodu prebiehajúceho školenia. So simulátorom sa totiž užívatelia vzdelávajú doslova kedykoľvek a odkiaľkoľvek. „Smart Simulator môže byť spustený priamo z osobného počítača vzdelávanie prebehne práve vtedy, keď to najviac vyhovuje užívateľovi,“ dopĺňa Peter Brezina.

Vedomosti od svetovej špičky

Prostredníctvom Smart Simulatora je možné zapojiť sa tiež do školení a workshopov, čo umožňuje priamu interakciu medzi školiteľmi a zdravotníkmi. Podobne funguje aj prémiová vzdelávacia platforma PEPconnect od Siemens Healthineers, ktorá ponúka viac ako 600 vzdelávacích personalizovaných modulov. Podporuje tiež využitie všetkých funkcionalít diagnostických a terapeutických prístrojov Siemens Healthineers. „PEPconnect je online edukačná platforma pre jednotlivcov. Je vytvorená pre potreby medicínskych špecialistov v zdravotníctve s cieľom zvýšenia ich kompetencií, procesnej efektivity a pracovného výkonu,“ vysvetľuje P. Brezina.

Vyšší rast výkonnosti celého zdravotníckeho zariadenia je možné účinne riadiť pomocou predplatenej služby PEPconnections. Tá podporuje zdravotnícke zariadenia pri zvyšovaní výkonnosti. Vďaka integrovanému systému a správcovským funkciám je vhodná aj pre komplexné riadenie procesu vzdelávania personálu v nemocniciach s možnosťou tvorby a zdieľania vlastného obsahu.

image
Siemens Healthineers

Ďalšia unikátna vzdelávacia aplikácia Siemens Healthineers s názvom Cinematic Anatomy je určená predovšetkým na výučbu anatómie na lekárskych univerzitách a odborných zdravotných školách. Môže však významne prispieť aj k lepšej vedeckej a interdisciplinárnej interakcii v medicíne. V nemocniciach je jej využitie veľmi praktické a obľúbené, pretože pomáha vizualizovať pacientom diagnózy, čím výrazne prispieva k zlepšeniu  komunikácie s pacientmi. Zdravotníckemu personálu pomáha vizualizovať orgány a optimalizovať chirurgické postupy plánovaných intervenčných zákrokov. Prínosom je možnosť za pomoci 3D okuliarov vizualizovať a „predsimulovať“ operačný zákrok. Táto možnosť je nesmierne prínosná pre poslucháčov lekárskych odborov. Nástroj je vhodný aj pre vizualizáciu revízie anatomických pooperačných zmien a porovnávanie dosiahnutého progresu aplikovaných liečebných postupov.

Precízne vyšetrenia pacientov bez stresu

Špičkové prístroje akými sú magnetická rezonancia, digitálne röntgenové prístroje či CT skenery, prispievajú k precíznej diagnostike a tým aj k záchrane životov pacientov. Umožňujú lekárom presne identifikovať príznaky a príčiny rôznych  závažných ochorení. „Mozgom“ týchto prístrojov je ich softvérové vybavenie, ktoré sa neustále vyvíja. Pritom sa stále viac využívajú prvky umelej inteligencie a zobrazujú sa stále väčšie detaily ľudského tela.  Na udržanie ich špičkovej technologickej úrovne je potrebná aj priebežná aktualizácia softvéru. Zdravotnícki špecialisti sami vyžadujú potrebu mať prístup k novým informáciám a postupom. Z prieskumu uverejnenom na webovej stránke BeaconLive, ktorá sa zaoberá profesijným vzdelávaním zamestnaní, vyplýva, že až 68 % zamestnancov oslovených spoločností je presvedčených, že vzdelávanie a ich rozvoj patrí popri primeranom ohodnotení k najdôležitejším atribútom kvalitného zamestnania.*

image
Siemens Healthineers

Know-how a úroveň zručností zamestnancov jednoznačne ovplyvňuje ich pracovný výkon, a platí to aj v zdravotníctve. Kontinuálne vzdelávanie a školenia pomáhajú zvyšovať sebadôveru a rozvíjajú ľudský potenciál. V súčasnosti by malo byť štandardom, že zamestnanci dostávajú možnosť špičkového vzdelávania prostredníctvom moderných zariadení. Trendom je individuálne vzdelávanie sa aj v domácom prostredí. Je obrovským prínosom, ak si špecialista natrénuje vyšetrovanie pacientov napríklad na MR-ku najskôr na simulátore. Vopred zoptimalizované a verifikované nastavenia sekvencií si následne vie priamo importovať do skutočného prístroja a použiť ich bez ďalšieho časového zdržania. V praxi je potom takto zaškolený pracovník efektívnejší, pracovné úkony zvláda s prehľadom a navyše sa výrazne obmedzujú stresové situácie a klesá chybovosť.  Aj samotné vyšetrenie je vďaka maximálnemu využitiu funkcionalít nových diagnostických prístrojov jednoduchšie a rýchlejšie.

Viac informácií o vzdelávacích platformách Siemens Healthineers nájdete tu.

*Zdroj:https://www.beaconlive.com/blog/embracing-a-hybrid-learning-model-for-corporate-training-development (z roku 2022)

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 21:17