www.freepik.com
StoryEditor

Ako ušetriť na povinnom zmluvnom poistení? Prinášame vám 6 tipov

29.05.2023, 00:00

Povinné zmluvné poistenie (PZP) musí mať uzatvorené každé vozidlo. To ale neznamená, že vaša poistka musí byť drahá. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame 6 rád, ako môžete získať zákonné poistenie lacnejšie bez toho, aby sa to odrazilo na jeho kvalite. Každé ušetrené euro sa predsa počíta.

#1 Jazdite bezpečne

Čím dlhšie jazdíte bez nehody, tým viac na PZP ušetríte. Poisťovne si totiž vzorných vodičov vážia a za bezpečnú jazdu ich odmeňujú zľavou za bezškodový priebeh. Preto sa rozhodne oplatí byť za volantom zodpovedný. Jazda bez nehody vám zníži cenu PZP aj o niekoľko percent.

#2 Uzavrite PZP online

Povinné zmluvné poistenie patrí k najčastejšie uzatváraným poisteniam cez internet. Celý proces je veľmi pohodlný a jednoduchý. Vyplníte základné údaje o vás a vašom vozidle, zistíte si cenu a hotovo. Vaša poistka je platná ihneď po zaplatení. Takýmto spôsobom ušetríte približne 5 – 10 % v porovnaní so zmluvou, ktorú by ste podpísali v pobočke.

#3 Zaplaťte poistné naraz

Namiesto štvrťročnej alebo polročnej frekvencie platieb si zvoľte ročnú. Keď poistku zaplatíte naraz, poisťovňa sa vám za to odmení zľavou vo výške aj niekoľko desiatok eur.

#4 Využite sezónne akcie poisťovní

Poisťovne často ponúkajú aj sezónne akcie. Nemusia sa týkať len ceny samotnej, ale poskytnú vám napríklad nadštandardné limity krytia alebo vybrané pripoistenia zadarmo

#5 Dohodnite si balíček poistiek

Zľavu u poisťovne môžete získať aj v prípade, ak si od nej kúpite viac produktov. Preto môžete výrazne ušetriť, ak v jednej poisťovni uzavriete PZP i havarijné poistenie. Poisťovňa vám môže dať výhodnejšiu poistku aj vtedy, ak máte u nej dohodnuté životné poistenie alebo poistené iné vozidlá.

#6 Porovnávajte

Porovnať si ponuky viacerých poisťovní pred podpisom zmluvy sa rozhodne oplatí. A to nielen pri nových poistkách, ale aj pri tých starých.

K výročiu zmluvy môžete požiadať o zmenu poisťovne – pokojne aj každý rok, ak je to pre vás výhodné. Pokiaľ sa však rozhodnete pre zmenu, urobte to včas. Zmluvu môžete vypovedať najneskôr šesť týždňov pred jej výročím. Je dokonca možné, že keď informujete svoju starú poisťovňu o svojom odchode, bude vám vedieť vašu starú poistku upraviť tak, aby bola výhodnejšia.

Produkty poisťovní si môžete porovnať naozaj rýchlo. Dnes už nemusíte obchádzať pobočky všetkých poisťovní osobne. Porovnajte si ponuky poisťovní cez internet – prostredníctvom online kalkulačky PZP. V priebehu niekoľkých minút vám portál Superpoistenie.sk zobrazí všetky ponuky PZP. Vy si z nich vyberiete tú najvýhodnejšiu a poistenie môžete dokonca online aj uzavrieť.

Malá rada na záver: Hoci nízka cena patrí k najčastejším kritériám výberu PZP, dávajte si pozor na poistky, ktoré sú príliš výhodné. Aj keď sú veľmi príťažlivé, v skutočnosti nemusia poskytovať dostatočne vysoké krytie alebo vás ochránia len pri určitých poistných udalostiach.

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
26. apríl 2024 03:20