StoryEditor

Ako bojovať s infláciou? Svoje úspory môžete ochrániť investovaním

01.06.2023, 00:00

Neustále rastúce ceny potravín spolu s nákladmi na bývanie vrátane elektriny, plynu, tepla a vody útočia na rozpočty slovenských domácností. Medziročná inflácia na Slovensku podľa štatistického úradu začiatkom roka stúpla na 15,4 percenta a vrátila sa na 22-ročný rekord z konca vlaňajška. Národná banka Slovenska vo svojej ekonomickej prognóze z jari 2023 uvádza, že priemerná inflácia sa pod hranicu piatich percent dostane až v roku 2025.

Úspory dnes strácajú na hodnote

Stále viac ľudí sa preto prirodzene pýta, ako ochrániť svoje úspory pred infláciou. Zdražovanie totiž nie je zlou správou len pre naše peňaženky a bežné výdavky, ale aj pre úspory. Peniaze na klasickom sporiacom účte, sú síce úročené, ale miera zhodnotenia je výrazne nižšia ako súčasná inflácia. Úspory týmto spôsobom pomaly strácajú na ich reálnej hodnote. Napriek tomu aj sporiaci účet má svoje opodstatnenie. Môže slúžiť ako záloha, ktorú má človek kedykoľvek k dispozícii a peniaze sa pomaly aj zhodnocujú.

Riešenia pre ochranu hodnoty úspor

Naopak, riešením pre budovanie rezervy v dlhodobom horizonte sú investičné príležitosti, ktoré dokážu peniaze zhodnotiť rýchlejšie, než z ich hodnoty odhryzne inflácia. Investovanie je vždy spojené s určitým rizikom, ale ponúka aj možnosť znásobiť hodnotu peňazí, ktoré by inak ležali bez úžitku na bankovom účte alebo doma „vo vankúši“.

image
Shutterstock

Pre časť ľudí bola ešte donedávna riešením kúpa investičnej nehnuteľnosti. Za posledné obdobie však zmeny na finančnom trhu a nárast cien výrazne znížili ich dostupnosť. Investícia do nehnuteľnosti si vyžaduje mať k dispozícii už na začiatku dostatok finančných prostriedkov, nie je to riešenie pre tých, ktorí si chcú šetriť a investovať priebežne menšie sumy.

Ako nerobiť začiatočnícke chyby

Situácia v realitách je ukážkou prirodzeného javu na investičných trhoch, ktoré v čase sprevádzajú striedajúce sa obdobia rastu a poklesu. Pohyby na trhoch sú v každej investičnej oblasti.

Menej skúsených investorov často vo fáze poklesu prepadne neistota, že o svoje peniaze prídu. Netreba však panikáriť a investované peniaze vyberať. Práve naopak, toto obdobie ponúka príležitosť na dokúpenie akcií za nižšiu cenu a zo situácie nakoniec vyťažiť.  Riešením môže byť aj diverzifikácia investičného portfólia. Teda rozdelenie investícií do rôznych aktív s cieľom minimalizovať riziko strát pre prípad že sa niektoré z nich nevyvíjajú podľa predstáv. To umožňuje dosiahnuť stabilnejšie výnosy a znížiť riziko straty.

Preto je najmä pre začiatočníkov vhodné konzultovať svoje investičné plány s odborníkmi, ktorí ich vedia na základe stanovených cieľov a tolerancie k riziku usmerniť.

Neprehliadnite – unikátna príručka pre investorov

Získajte ucelený prehľad, aby ste mohli začať investovať s istotou a sebadôverou. V e-booku Ako sa naučiť investovať od ČSOB nájdete všetko, čo potrebujete v začiatkoch o investovaní vedieť. Môže vám to pomôcť zreálniť svoje očakávania a nastaviť si dosiahnuteľné ciele. S investovaním je spojené aj riziko. Viac o riziku.

 
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
20. apríl 2024 02:49