StoryEditor

Drevo: objavte jeho čaro pri renovácii interiéru

09.05.2023, 00:00

Drevo je darom prírody. Už odnepamäti je jedným zo základných stavebných prvkov ľudských obydlí. Dáva nám teplo, je užitočné a neskutočne variabilné.

Drevo má jedinečnú prírodnú krásu a charakter, ktorý sa prejavuje v jeho štruktúre a farbe. Ak je správne ošetrené, je veľmi trvácne. Odoláva vlhkosti, plesniam aj hmyzu. Je pomerne nenáročné na údržbu a ošetrovanie.

Okrem toho je drevo obnoviteľným zdrojom, ak je získané z lesného hospodárstva založeného na udržateľnosti. Keď sa drevo spracováva na výrobu nábytku a iných interiérových prvkov, má minimálny dopad na životné prostredie, môže byť recyklované alebo použité ako palivo.

Drevo má tiež vynikajúce izolačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť udržiavať teplo v miestnostiach.

Z týchto dôvodov je drevo tak obľúbeným materiálom pre zariaďovanie interiérov, či už domov, bytov, firiem, kancelárií, ale aj terás či záhrad. V tomto článku sa však budeme venovať interiéru. Predstavíme vám niekoľko možností, ako vrátiť zašlú krásu dominantným interiérovým prvkom.

Renovácia drevených schodov

image
Freepik.com

Drevené schodiská sú veľmi pôsobivou súčasťou interiérov, čo sa týka dizajnu. Najmä schodiská v starších domoch bývajú výsledkom poctivej práce remeselníkov a zaslúžia si zachovať svoju pôvodnú krásu.

Renovácia dreveného schodiska môže byť náročný proces, ak sa snažíte nenarušiť pôvodnú krásu schodov. Pri veľkom poškodení, ak je ohrozená stabilita, alebo je schodisko naozaj veľmi opotrebované, vám však odporúčame využiť služby odborníkov na renovácie – napríklad z detailisti.sk.

Renovácia dreveného schodiska môže trvať niekoľko dní, v závislosti od rozsahu prác a veľkosti schodiska. Je dôležité dodržiavať bezpečnostné opatrenia a postup. No cit pre detail, precízna práca a výber správnych prostriedkov na údržbu je pri takejto práci nenahraditeľný.

Drevená podlaha a jej renovácia

Drevo je obľúbeným materiálom aj pri výbere podlahy. Podlaha je však ešte viac namáhaná, než schodisko. Preto si vyžaduje častejšiu údržbu. Ak ste kúpili staršiu nehnuteľnosť s drevenými podlahami, zrejme bude potrebné jej brúsenie a lakovanie.

image
Freepik.com

Aj keď uvažujete o novej podlahe, drevo je skvelou voľbou. Ak vám drevo lahodí po vizuálnej stránke, no obávate sa poškodenia, existuje alternatíva –  gresová imitácia drevenej podlahy pre vás. Tento materiál je pevný, nepodlieha vlhkosti ani mechanickému poškodeniu.

Pozrite si článok: https://www.kachlickovo.sk/blog/drevena-podlaha-vs.-dlazba-s-imitaciou-dreva-porovnanie-a-vyhody-do-interieru-a-exterieru/

Obsahuje porovnanie drevenej podlahy s keramickou či gresovou dlažbou, imitujúcou drevo. Oboje má svoje výhody a nevýhody – rozhodnutie je na vás.

Nový nábytok ako bodka za rekonštrukciou

Drevo je asi najobľúbenejší materiál pri výrobe nábytku. Pridaním drevenej skrinky či stolíka dodáte svojej domácnosti nový šmrnc behom niekoľkých minút.

image
Freepik.com

Neopatrná manipulácia s masívnym nábytkom však môže narobiť škody. Sťahovanie ťažkých bremien radšej nechajte na sťahovaciu službu, ktorá sťahovanie zabezpečí rýchlo a bez poškodenia – či už sťahovaného nábytku, alebo vašej domácnosti.

Predídete tak poškodeniu nábytku, podlahy či schodiska, ktoré práve prešlo renováciou.

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
18. apríl 2024 23:37